Overgrep

- Mange kvinner opplever trakassering på fest

Det er ulovlig å beføle andre mot deres vilje, likevel skjer det ofte på byen. Dette kan du gjøre dersom det skjer med deg.

TRAKASSERING: Har du noen gang opplevd å bli trakassert på byen? Ifølge ekspertene kan du anmelde forholdene.  Foto: Shutterstock / Pressmaster
TRAKASSERING: Har du noen gang opplevd å bli trakassert på byen? Ifølge ekspertene kan du anmelde forholdene. Foto: Shutterstock / Pressmaster Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du vært ute på byen en lørdagskveld, er det veldig sannsynlig at du eller noen du kjenner har opplevd ubehagelige hendelser. En hånd på rumpa eller puppene, ekle slengbemerkninger, eller enda verre type trakasseringer.

Og vi vet vel alle at det er ulovlig å beføle noen mot sin vilje. Noen ganger kan det være lettere å la det gå når man er beruset og på et utested med mange andre fulle folk. Men det er ikke greit, og det skjer stadig vekk, sier daglig leder i DIXI Ressurssenter mot voldtekt, Rannveig Kvifte Andresen. 

- Det er et stort problem på utesteder at både ansatte og gjester opplever seksuell trakassering. Reaksjonene fra andre kan ofte være at det ikke er så farlig, at personen var full eller bare prøvde å flørte. Men for den som blir utsatt oppleves det ikke sånn, forklarer hun. 

Andresen understreker også at man aldri kan vite hvem som har opplevd trakassering eller seksuelt misbruk før, og da kan en slik beføling oppleves som en trigger. 

- Men jeg tror de aller fleste synes det er ordentlig ubehagelig, og skulle ønske det ikke var sånn. De rister det kanskje av seg. Men at andre tenker at det ikke er så farlig er med på å bygge under holdningen at jenter er objekter, eller at man blir sett på som prippen, sier hun, og fortsetter;

- Men det er ikke noe prippent med å si at dette er min kropp. 

LES OGSÅ: Menn trakasserer fordi de tror de slipper unna med det 

- Må stå opp og si at dette ikke er greit

Andresen forklarer at mange jenter sier at de føler seg utrygge ute på byen. For noen styrker slike hendelser redselen for å dra ut. Hun understreker viktigheten av å anmelde dersom noen trakasserer deg på fest

- Vi trenger flere anmeldelser for å vise at dette ikke er greit. Det er jo faktisk ulovlig. 

Hun mener også at det er viktig medmenneskelig sett; å stå opp for de som blir utsatt. 

- Vi kan ikke unnskylde det med at personen som trakasserte var full. Man har ikke mer rett til å ta på andres kropper selv om man er full. Vi må stå opp for hverandre og si i fra dersom vi ser en slik hendelse. Det er grensekrenkende atferd, og vi kjenner ikke grensene til andre

STÅ OPP FOR ANDRE: Vær der for vennene dine, og si i fra når noe ikke er greit.  Foto: Minerva Studio - Fotolia
STÅ OPP FOR ANDRE: Vær der for vennene dine, og si i fra når noe ikke er greit. Foto: Minerva Studio - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Voldtektsofre bør oppsøke hjelp rett etter overgrepet 

Dette kan du gjøre om du blir trakassert på byen

For ja, selvfølgelig er det ulovlig å trakassere andre, uavhengig av at hemningene er løsere på fest. Politiadvokat ved Seksjon for volds- og seksuallovbrudd ved Oslo politidisktrikt, Rita Parnas, forklarer hva du kan gjøre dersom du opplever en krenkelse på byen. 

- På fest kan man ofte komme borti hverandre og misforstå hverandre, men man vet gjerne når en grense er nådd og når det er en bevisst handling. Dersom noen tar tak og beføler bryster eller rumpe, og dette gjøres uten samtykke, kan det være straffbart etter flere bestemmelser, sier hun til KK.no. 

Parnas trekker frem to eksempler på paragrafer i straffeloven som brytes ved slike hendelser: 

  • Paragraf 2.97 Seksuell handling uten samtykke.
  • Paragraf 2.98 Seksuell krenkende atferd offentlig eller uten samtykke.

Dersom noen beføler deg ufrivillig på et utested, har de altså brutt loven, og du kan anmelde. Det er likevel ikke alltid så lett, sier Parnas. 

- Politiets problem i denne typen saker er ofte bevisene. Det er ofte vanskelig å identifisere gjerningspersonen, og selv om en mulig gjerningsperson blir identifisert, blir det ofte ord mot ord. Derfor blir slike saker lett henlagt, forklarer hun. 

TIDLIGERE TRAUMER: Å bli befølt på byen kan skape triggere for tidligere ofte av misbruk.  Foto: Artem Furman - Fotolia
TIDLIGERE TRAUMER: Å bli befølt på byen kan skape triggere for tidligere ofte av misbruk. Foto: Artem Furman - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Så mange kvinner sitter fengslet for seksuelle forbrytelser 

Prøv å sikre bevis selv

Det er derimot en del ting du kan gjøre selv for å sikre bevis. 

- Før du anmelder forholdet kan du, om mulig, kanskje selv bidra til at gjerningspersonen blir identifisert. Hør med andre personer i nærheten om de så noe, slik at du har vitner, og lagre navnet og telefonnummeret deres. Snakk med en vekter om hva som hendte, og spør om det finnes overvåkningskameraer som kan ha fanget opp noe. 

Noen steder sletter overvåkningsbildene etter noen dager, så det er lurt å ta tak i dette med én gang og be utestedet beholde disse bildene til en eventuell etterforskning. Se også på klokken slik at du kan informere politiet om når hendelsen skjedde og eventuelt når politiet kan finne noe på overvåkningsmaterialet.  

- Du kan også prøve å ta et lydopptak om du prater med gjerningsmannen om det som hendte.

Det er også mulig å prøve å få tatt et bilde av personen for å gi det til politiet, men her du tenke deg om og vurdere om det er lurt å gjøre; 

- Situasjonen kan eskalere om du tar et bilde av gjerningspersonen. Sørg for at du gjør dette med hjelp av en vekter, eller ta et bilde i skjul. 

Det er viktig å være realistisk og forstå at at slike saker er vanskelig å bevise. Parnas råder deg derfor til å tenke klart i situasjonen og prøve å gjøre noen kloke valg for å sikre beviser. 

- Gjør man disse tingene vil man kunne anmelde og samtidig ha muligheten til å identifisere. 

- Selv om man identifiserer personen blir det blir jo ofte ord mot ord. Men dersom det er femte gangen en person blir anmeldt for det samme, har man plutselig en sak. 

LES OGSÅ: Cecilie (25) ble voldtatt av flere menn: - Jeg la skylden på meg selv 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer