Når Barna Flytter

Mange må bli kjent med partneren litt på ny når barna flytter

Når barna er ute av huset er dere inne i en helt ny fase i livet. - Det å legge fra seg foreldrerollen kan være vanskelig, sier familieterapeut Elisabeth Meyer Lugg.

NÅR BARNA FLYTTER UT: Når barna flytter ut er det viktig å ikke glemme at man er kjærester, og ikke bare foreldre. Her kan man reagere ulikt. Foto: NTB scanpix
NÅR BARNA FLYTTER UT: Når barna flytter ut er det viktig å ikke glemme at man er kjærester, og ikke bare foreldre. Her kan man reagere ulikt. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter 20 eller til og med 30 år som foreldre med hjemmeboende barn kan den første tiden etter at de har flyttet bli vanskelig. For noen blir savnet stort, og man kan slite litt med å omstille seg. For noen er dette en tid der man må bli kjent med partneren litt på nytt. 

- Mange kan begynne å stille litt spørsmål ved parforholdet i denne fasen, og man ser kanskje at man har parkert forholdet litt til fordel for foreldrerollen. Noen er flinke til å pleie parforholdet også når de er foreldre, mens andre går helt opp i foreldreprosjektet. Man har kanskje heller ikke kjent på det samme behovet for nærhet til partneren når barna har vært der og trengt en, sier familiepsykolog og parterapeut, Dimitrij Samoilow. 

Så når poden da plutselig er ute av huset og det bare er dere to igjen, kan dere ende opp med å tenke «hva nå?». Ifølge Samilow er tiden når barna flytter ut, sammen med småbarns-fasen og tenåringsfasen, et typisk tidspunkt for parterapi. 

- Det er en stor forandring som skjer når barna flytter ut. Det kan sees på som en omorganisering i hjemmet der roller, oppgaver og ansvarsområder endres. Reaksjoner hos de voksne er veldig forskjellig, men det er ofte snakk om mange blandede følelser som man bør finne ut av, mener familieterapeut Elisabeth Meyer Lugg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer