Når Barna Flytter

Mange må bli kjent med partneren litt på ny når barna flytter

Når barna er ute av huset er dere inne i en helt ny fase i livet. - Det å legge fra seg foreldrerollen kan være vanskelig, sier familieterapeut Elisabeth Meyer Lugg.

NÅR BARNA FLYTTER UT: Når barna flytter ut er det viktig å ikke glemme at man er kjærester, og ikke bare foreldre. Her kan man reagere ulikt. Foto: NTB scanpix
NÅR BARNA FLYTTER UT: Når barna flytter ut er det viktig å ikke glemme at man er kjærester, og ikke bare foreldre. Her kan man reagere ulikt. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter 20 eller til og med 30 år som foreldre med hjemmeboende barn kan den første tiden etter at de har flyttet bli vanskelig. For noen blir savnet stort, og man kan slite litt med å omstille seg. For noen er dette en tid der man må bli kjent med partneren litt på nytt. 

- Mange kan begynne å stille litt spørsmål ved parforholdet i denne fasen, og man ser kanskje at man har parkert forholdet litt til fordel for foreldrerollen. Noen er flinke til å pleie parforholdet også når de er foreldre, mens andre går helt opp i foreldreprosjektet. Man har kanskje heller ikke kjent på det samme behovet for nærhet til partneren når barna har vært der og trengt en, sier familiepsykolog og parterapeut, Dimitrij Samoilow. 

Så når poden da plutselig er ute av huset og det bare er dere to igjen, kan dere ende opp med å tenke «hva nå?». Ifølge Samilow er tiden når barna flytter ut, sammen med småbarns-fasen og tenåringsfasen, et typisk tidspunkt for parterapi. 

- Det er en stor forandring som skjer når barna flytter ut. Det kan sees på som en omorganisering i hjemmet der roller, oppgaver og ansvarsområder endres. Reaksjoner hos de voksne er veldig forskjellig, men det er ofte snakk om mange blandede følelser som man bør finne ut av, mener familieterapeut Elisabeth Meyer Lugg.

LES OGSÅ: Mia og Marius var 14 og 15 da de ble foreldre

Kommer sammen med «midtlivskrisen»

Noen foreldre kjenner på savnet og bekymrer seg over om barna er selvstendige og klare for den store verden. Andre har gledet seg til å få mer tid for seg selv. Noen føler sorg.

- En betydningsfull tid i livet er forbi, og det å legge fra seg foreldrerollen kan være vanskelig. I tillegg innser mange at man selv er på vei inn i en ny livsfase. Mens barna dine er på vei inn i spennende studietid, jobb eller småbarnsfase og har mange kapitler å fylle i livets roman, har din egen historie kommet over halvveis. Ditt levde liv har begynt å sette spor både i kropp og sjel, og det har kanskje ikke blitt helt slik du hadde forventet, sier Meyer Lugg og fortsetter:

- For mange kommer «midtlivskrisen» i samme periode som ungdommen flytter ut og man begynner å reorientere seg. Hva med meg og mitt liv? Hva med kjærlighetslivet? Er dette alt? Bør jeg ta et aktivt grep å skrive noen flere spennende kapitler før tiden renner ut. 

MOR OG BARN: elisabeth Meyer Lugg minner om at du ikke slutter å være viktig for barna dine fordi de er blitt voksne.  Foto: Scanpix
MOR OG BARN: elisabeth Meyer Lugg minner om at du ikke slutter å være viktig for barna dine fordi de er blitt voksne. Foto: Scanpix Vis mer

Noen foreldre har hatt mange egne interesser og dessuten vært flinke til å være kjærester gjennom årene med barn i huset. Andre har kanskje hatt barna som det eneste store prosjektet, og mer eller mindre det eneste en har hatt til felles som par. 

- Det å være kjærester og ikke foreldre i hverdagen kan være uvant

- Mange har ikke prioritert tid til kjærlighet og tosomhet som foreldre, og man får mer tid til å rette blikket mot parforholdet når barna flytter. Det å være kjærester og ikke foreldre i hverdagen kan være uvant. Har man i hovedsak dekket sosiale behov sammen med barna eller parforholdet skranter, kan man brått føle seg ensom og tom. Noen opplever en følelsesmessig avstand seg imellom og må finne ut av parforholdet på nytt, sier Lugg Meyer. 

LES OGSÅ: Fem historier om utrolige foreldre

Må bli kjent på nytt

Har dere hatt barn hjemme i 25 år, og stort sett fokusert på deres jobb som foreldre og ikke livet som par, kan det være dere må bli kjent med hverandre på nytt når barna flytter. 

- Det å være foreldre kan jo også dekke over noen problemer, og man fungerer kanskje kun som forelderteam. Da kan man etterhvert bli ganske distansert. Man vet ikke hva som er viktig for den andre lenger, og må begynne å bli kjent med hverandre på nytt, sier Samoilow.

LES OGSÅ: Derfor trenger barna bestemor og bestefar

Vær interessert i hverandres hverdag

Den kjente samlivsforskeren John Gottman jobber med noe han kaller kjærestekart - et kart over kjærestens følelser og tanker, som du bygger opp ved å stille ham eller henne spørsmål. På den måten blir dere, og forblir kjent. Det skjer mye med et menneske på 20 år, og de drømmene, tankene og meningene din partner hadde før dere fikk barn er sannsynligvis ikke akkurat de samme når minstemann flytter.

- Uansett hvor i livsløpet man er er det farlig å ta hverandre for gitt, sier Even Tengesdal, som er familieterapeut og leder ved Grenland familiekontor. 

- Det er lett å slutte å spørre hverandre om ting, og da synker etter hvert både interessen og kontakten med den andre. Vi forandrer oss hele livet, påpeker Tengesdal. 

Vet du hvordan din kjære har det på jobben om dagen? Å fortsette å stille hverandre spørsmål om hverdagen er viktig. Om man føler den andre aldri gjør det kan man også begynne å stille spørsmål rundt hvorvidt denne personen vil deg vel, om det er denne personen du skal gå til når ting er vanskelig. 

Dette kjærestekartet kan man selvfølgelig begynne å bygge på igjen når barna er ute, men det aller beste er å opprettholde det gjennom livet. 

- Man vet, for eksempel om småbarnsperioden, at de som har hatt det bra, vil ofte ha det enda bedre, og at de som ikke har hatt det så bra, ofte vil ha det dårligere i denne perioden. Det samme kan vi nok si om perioden når barna flytter ut. Avstanden skapes ikke når barna flytter ut, men den kan bli tydeligere. Det er lurt å ha interesse for den andres liv. For det som skjer i hverdagen. 

LES OGSÅ: Det er en ting svært mange av oss drømmer om i voksen alder

ULIKE REAKSJONER: Det er helt normalt at man reagerer ulikt når barna flytter ut. - Det er lurt å være klar over at den ene kan være letta, mens den andre er i sorg. Foto: NTB scanpix
ULIKE REAKSJONER: Det er helt normalt at man reagerer ulikt når barna flytter ut. - Det er lurt å være klar over at den ene kan være letta, mens den andre er i sorg. Foto: NTB scanpix Vis mer

Vær forberedt på forskjellige reaksjoner

Når barna drar er det lurt å være forberedt på at vi reagerer forskjellig. Å snakke om dette på forhånd kan også gjøre prosessen lettere. Kanskje vil en av dere juble over mer frihet, mens den andre sliter litt med å finne seg selv igjen. 

- Det er lurt å være klar over at den ene kan være letta, mens den andre er i sorg. Ellers kan dere distansere dere enda mer fra hverandre. Aksepter at dere kan reagere ulikt, sier Samoilow. 

Også Meyer Lugg peker på viktigheten av å bevare parforholdet også mens barna er hjemme. 

- Man blir også en godt forbilde og rollemodell for barna på den måten. Vis at du setter pris på og at du vil prioritere tid og nærhet med din kjære. Snakk sammen og vær opptatt av hvordan den andre har det. Legg bort mobilen og iPad når dere snakker med hverandre. Ha blikkontakt. Del opplevelser. 

Når barna blir eldre er dere heller ikke bunnet av barnevakt og kan fint utnytte friheten som følger med det. 

- Ha felles prosjekter som dere kan videreføre etter barna har flyttet ut. Snakk om drømmer for fremtiden. Sørg for å ha et sosialt nettverk mens barna bor hjemme, det kan også komme godt med når de har flyttet, sier Meyer Lugg.

Når barna drar er det viktig å erkjenne følelsene dere kjenner på rundt det. 

- Husk at overganger kan være strevsomt for de fleste. Vær god mot deg selv og din partner. Snakk sammen og drøft hva dere trenger for å ha det godt sammen nå og fremover, og jobb sammen mot de mål dere setter. Ha felles prosjekter. Sett av tid til felles lystbetonte aktiviteter og opplevelser, og ha et sosialt liv med venner og familie som gir påfyll.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer