«Gift ved første blikk»

- Mange møter den store kjærligheten sent i livet

Jakten på nye deltagere til serien «Gift ved første blikk» er i gang. Denne gangen leter ekspertene også etter single i 50- og 60-årene.

GIFT VED FØRSTE BLIKK: I den neste sesongen av tv-serien søker programskaperne etter godt, voksne par - uten hjemmeboende barn. FOTO: NTB Scanpix
GIFT VED FØRSTE BLIKK: I den neste sesongen av tv-serien søker programskaperne etter godt, voksne par - uten hjemmeboende barn. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

- Denne sesongen vil ha et godt voksent par med i miksen. Altså ser vi etter single i 50- og 60-årene som ikke lenger har barn boende hjemme, og som har lyst til å finne en partner å dele resten av livet med, sier psykolog og førsteamanuensis Per-Magnus Moe Thompson, til KK.

Han er kjent som en av ekspertene i realityserien «Gift ved første blikk» der deltakerne må gifte seg på første date med en partner som er valgt ut etter omfattende personlighetstester og analyser foretatt av to erfarne psykologer, en adferdsbiolog og en sosialantropolog. Det blir noe annet enn å sveipe til høyre en sen lørdagskveld skulle man tro.

PROFESJONELLE SPLEISERE: Psykolog Catrin Sagen, adferdsbiolog Jens Andreas Huseby, sosialantropolog Lene Pettersen og psykolog Per-Magnus Moe Thompson. Foto: TvNorge
PROFESJONELLE SPLEISERE: Psykolog Catrin Sagen, adferdsbiolog Jens Andreas Huseby, sosialantropolog Lene Pettersen og psykolog Per-Magnus Moe Thompson. Foto: TvNorge Vis mer

Vi snakker altså om ekteskapsinngåelse basert på hva fagfolk mener er en god match, ikke på hva deltakerne selv velger ut. Noe som definitivt kan by på overraskelser for de som har meldt seg på.

På slutten av hver sesong tar de ulike parene valget om de vil forbli gift eller ikke. I år ble det full klaff mellom Sara og Joakim, som for øvrig venter barn i høst.

Det var den femte sesongen i rekken, men kun par nummer to som velger å forbli sammen og etablere familie.

BLIR FORELDRE: Sara og Joakim var paret som hoppet rett i leilighetskjøp og ble gravide i fei etter at TV-kameraene ble slått av. Foto: Astrid Waller
BLIR FORELDRE: Sara og Joakim var paret som hoppet rett i leilighetskjøp og ble gravide i fei etter at TV-kameraene ble slått av. Foto: Astrid Waller Vis mer

Nå er altså forberedelsene til en ny sesong i gang, og nytt av i år er at programskaperne ønsker et godt voksent par blant de tre parene seerne følger.

- Hvilke utfordringer har single i slutten av femtiårene, som skiller seg fra de yngre som leter etter en å starte en familie med?

- De som er over 50 har både andre erfaringer, og andre livsprosjekter enn de unge, single. Likevel er essensen av det vi alle leter etter i en partner den samme, uavhengig av alder, forklarer Thompson.

- Kjernen i kjærlighet er for det første behovet for å høre til, det vi kaller tilknytningsbehovet, og det andre behovet er det vi kaller identitetsbekreftelse. Det handler om det å føle seg elsket, og å føle seg bra nok som man er. Dette gjelder også for de godt voksne single, understreker psykologen.

Når ekspertene skal finne ut hvem som skal gifte seg, ser de på en rekke ulike faktorer.

- Forskning har vist at store sosiologiske forskjeller kan være utfordrende, og omtrent samme intelligensnivå viser seg å være gunstig, sier psykologen.

De som melder seg på svarer på en rekke spørsmål som kartlegger dette, og de som går videre i prosessen går også gjennom omfattende personlighetstester. Utifra dette setter ekspertene sammen de ulike parene.

- Er det sånn at jo eldre man blir, jo særere blir man som partner?

- Det finnes veldig mange voksne med stor evne til omstilling, og som viser stor grad av åpenhet overfor andre, sier psykologen og forklarer at nettopp dette er viktige egenskaper dersom du ønsker å etablere et forhold - uavhengig av alder.

- Vi ser at de parene som lykkes i serien har denne åpenheten, i tillegg til at de har evnen til å by på seg selv, og å vise sårbarhet. Da kommer man nærmere hverandre og blir raskere kjent, sier Thompson.

Han tror heller ikke at drømmen om den rette blir mindre med årene, selv om man kanskje har vært singel en stund.

- Mange møter den store kjærligheten sent i livet. Det er ingen grunn til å gi opp håpet om å treffe noen dersom du er 55 år og singel, sier Thompson. Han håper det finnes flere i målgruppa der ute som kan tenke seg å ta sjansen på å melde seg på som deltaker. Men er det ikke fryktelig skummelt å blottstille seg på den måten?

Per Oskar Noring er produsent i Rakett, selskapet som lager serien på oppdrag fra TVNorge.

- Det absolutt viktigste å tenke gjennom før man melder seg på er om man er klar for å satse på kjærligheten. Er du er endringsvilig og har plass til et annet menneske i livet ditt, spør Noring retorisk.

Han oppfordrer de som søker til å være så ærlige som mulig, slik at ekspertene får et best mulig grunnlag til å finne en god match. I tillegg understreker han at alle påmeldte blir behandlet skikkelig. Kun tre par blir matchet, men Noring håper at alle som blir tatt inn til intervju og videre testing, går ut av prosessen med litt mer kunnskap om seg selv, og en erfaring rikere.

For de som eventuelt måtte grue seg for å være på TV, mener Noring at deltakerne er i trygge hender.

- Det aller viktigste for oss som jobber med dette er at de som blir med på eksperimentet blir framstilt på en ordentlig måte. Vi vil vise hele mennesker, det morsomme og fine ved dem, men også det sårbare, som vi alle bærer på. Gjennom alle sesongene vi har laget ser vi også at de som tør å dele det de føler kommer styrket ut av prosessen, og blir dessuten godt tatt imot av publikum, sier Noring for å betrygge eventuelle søkere.

IKKE FOR SENT: -Mange finner den store kjærlighten sent i livet, sier psykolog Thompson til KK. Foto: NTB Scanpix
IKKE FOR SENT: -Mange finner den store kjærlighten sent i livet, sier psykolog Thompson til KK. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tilbake til psykologen. Hva vil han si er gode råd for godt, voksne single som leter etter en partner - utenfor tv-ruta?

- Jeg vil oppfordre folk til å være åpne om at de ønsker seg en partner. Si det til venner og kolleger at du ønsker en kjæreste. Det er ingenting å være flau over. På den måten øker sjansen for at noen kanskje setter deg i kontakt med en annen i samme situasjon, eller tar deg med på noe der du eventuelt kan møte noen, oppfordrer Thompson.

- Også vil jeg si at et førsteinntrykk ofte vektlegges for mye. De færreste opplever full klaff på første date.

LES OGSÅ: Slik finner du kjærligheten i voksen alder

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer