Krangling i ferien:

- Mange par har urealistiske forventninger til ferien

Høye forventninger og mye fritid fører ofte til gnisninger i ferien.

KRANGLING I FERIEN: Dessverre er det mange par som ender opp med å krangle i ferien, og sensommeren er høysesong for samlivsbrudd. FOTO: NTB Scanpix
KRANGLING I FERIEN: Dessverre er det mange par som ender opp med å krangle i ferien, og sensommeren er høysesong for samlivsbrudd. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mange ser på ferien som en mulighet til å gjenoppleve romantikk, intimitet og til å skape felles minner. Det er en pause fra dagliglivets rutiner, og forventningene er ofte høye. Likevel er det mange par som ender opp med å krangle i ferien, og sensommeren er høysesong for samlivsbrudd.

- Et tema som ofte tas opp i terapirommet om sommeren er nettopp ferie, og hvordan ulike eller for høye forventninger gjør at en eller begge partene blir skuffet, sier Ingrid Blessom, som er psykolog og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi.

En vanlig tanke er at dersom man drar til et romantisk sted langt fra hverdagens rutiner og strev, så forsvinner alle problemene.

- Dessverre skjer ikke det, fordi paret bringer med seg problemer og måter å håndtere problemer på også på ferie. Ofte ser man tvert imot at problemer forsterkes, sier Blessom.

LES OGSÅ: Er det mannen eller kvinnen som bestemmer i forholdet?

Små bagateller kan bli store

Før ferien er det mange som ser for seg solskinn, latter, reker, hvitvin og sol. De tenker gjerne at ungene skal være i godt humør og at romantikken endelig skal blomstre. Dessverre blir ikke alltid ferien så kos og avslappende som man tror.

- Det er utvilsomt veldig vanlig at par krangler i ferien. I hverdagen har man naturlige avbrekk med jobb og skole, og gjør ting hver for seg. Da oppstår det utfordringer når man plutselig skal være sammen 24 timer i døgnet, sier Thomas Winther, som som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

I ferien går mange par mer oppi hverandre enn de er vant til, og små bagateller kan bli store.

- Etter ferien er det mange par som går i terapi, sier Winther.

LES OGSÅ: Dette er den største feilen vi gjør når vi krangler med kjæresten

UREALISTISKE FORVENTNINGER: 
- Mange par har urealistiske eller veldig ulike forventninger til ferien - noe som kan føre til krangøing, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
UREALISTISKE FORVENTNINGER: - Mange par har urealistiske eller veldig ulike forventninger til ferien - noe som kan føre til krangøing, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Har ulike forventninger

- Mange par har urealistiske eller veldig ulike forventninger til ferien. Kanskje har en av partene en forventning om avslapping og masse sex og intimitet, morgen, ettermiddag og kveld på hotellrommet. Den andre parten ønsker gjerne å oppleve mest mulig, og presse flest mulig opplevelser inn i timeplanen, sier Blessom.

Når man tilbringer mange timer sammen merker man også lettere forskjeller i personlighet, som man ikke merker like lett i hverdagen.Et eksempel på dette er at én av partene kan ha behov for å planlegge ferien i detalj på forhånd, mens den andre heller ønsker å legge til rette for spontane opplevelser.

Krangler oppstår lettere på ferie fordi man tilbringer mye tid sammen, på et lite hotellrom eller timesvis i en bil. Dette tvinger paret til å ta stilling til problemer de har ignorert i hverdagen. Man kan ikke søke tilflukt i et annet rom slik som man kan i hverdagen, og dermed legger man bedre merke til uoverensstemmelser, problemer og konflikter, sier hun.

LES OGSÅ: Har du kalde føtter før bryllupet? Slapp av, det er helt normalt

Slik unngår dere krangling i ferien

Sett dere ned og snakk om forventninger. En ferie er en potensiell mulighet for vekst i kjærlighet og intimitet, men det skjer ikke av seg selv. Vær ærlig om hva du ønsker og trenger i ferien, sier Winther.

Han sier at dersom du ønsker tid for deg selv, eller om du vil shoppe eller sole deg, er det viktig å være ærlig om det på forhånd.

- Vær heller ikke redd for å gjøre noe hver for dere innimellom. Hvis en av dere vil shoppe, og den andre vil være på stranden, kan det være greit å ha noen timer hver for dere, sier han.

LES OGSÅ: Er «micro-cheating» den nye utroskapstrenden?

Dette bør dere bli enige om

- Dersom du bare antar at partneren din ønsker eksakt det samme som deg, vil det gjøre at en av dere bli skuffet, sier Blessom.

Hun anbefaler alle par å diskutere følgende før ferien starter:

  • Ønsker dere å spise alle måltider ute, eller er det ok å kjøpe inn mat fra en lokal butikk og ha det stående på hotellrommet?
  • Hvor mye tid ønsker dere å bruke på shopping eller museum?
  • Hvordan skal aktivitetsnivået være? En av partene ønsker kanskje å starte dagen med en løpetur, mens den andre har et ønske om å få sovet ut.
  • Økonomi er viktig å diskutere i forkant av en ferie. Hvor mye ønsker dere å bruke på ferieturen?
  • Ønsker dere å bruke tid sammen med andre, eller ønsker dere primært å være dere to?

- Før man drar på ferie sammen er det viktig å snakke om dette, så man kjenner den andres preferanser. En gode pekefingerregel er at kompromiss er nøkkelen til harmoni, sier Blessom.

LES OGSÅ: Hvis du vil ha sex i morgen, bør du sette av tid til dette i dag

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer