Sexlyst:

Mange savner dette i langvarige forhold

- Du ender kanskje opp med at sex er noe du kan stryke av på «to do»-lista, sier ekspert.

ØNSKER MER INTIMITET: Mange par tenker at en «kjappis» er et lurt valg i en travel hverdag, men det kan faktisk ødelegge sexlysten. FOTO: NTB
ØNSKER MER INTIMITET: Mange par tenker at en «kjappis» er et lurt valg i en travel hverdag, men det kan faktisk ødelegge sexlysten. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

I en travel hverdag er det lett å nedprioritere sex, intimitet og romantikk. De færreste gjør det nok bevisst, men ofte bare skjer det når hverdagen går i ett og du skal rekke jobb, barn, trening, hobbyer, familie og venner.

Det er mye som endrer seg i et forhold etter hvert som årene går. Dere blir tryggere på hverandre, tør å være dere selv i større grad og viser friere frem både positive og negative sider.

I langvarige forhold er det også lett å ta sexlivet litt for gitt. Sex og intimitet blir en del av hverdagen, noe dere må finne tid og overskudd til mellom alle andre gjøremål, og da skal det helst ikke kreve for mye tid og energi.

Resultatet blir at mange velger en såkalt «kjappis», altså en rask runde i sengen uten for mye fokus på intimitet, romantikk, nærhet og kos.

Høres det kjent ut? Det kan virke som en lur idé for å få tid til sex i hverdagen, men det kan faktisk ende opp med å ødelegge sexlysten fullstendig.

Sexlysten avtar med tiden

- I starten av et forhold er dere så nysgjerrige på hverandre og har så mye følelser i kroppen at sexlysten oppstår av seg selv. De færreste har nok like mye sexlyst etter flere år sammen, og da er det nok mange som tenker at en «kjappis» er en god løsning. Men dette kan faktisk gjøre vondt verre og mannen gjør seg selv en bjørnetjeneste.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret, til KK.

Veldig mange kvinner sliter med å få orgasme når de har en «kjappis», og det vil derfor ikke være noe de søker etter og får lyst på mer av. Hvis dere derimot tar dere tid til mer langvarig sex med fokus på kvinnens nytelse, er sannsynligheten stor for at lysten hennes øker.

- Hvis kvinnen er sliten og egentlig ikke har så lyst på sex, kan det fort ende med en «kjappis». Men jeg råder dere til å sette av mer tid til sex for å sikre at begge oppnår orgasme, råder Winther.

FORELSKET: - I starten av et forhold er dere så nysgjerrige på hverandre og har så mye følelser i kroppen at sexlysten oppstår av seg selv, sier Winther.
FORELSKET: - I starten av et forhold er dere så nysgjerrige på hverandre og har så mye følelser i kroppen at sexlysten oppstår av seg selv, sier Winther. Vis mer

Sex blir et punkt på gjøremålslisten

- Det kan være vanskelig å få hverdagskabalen til å gå opp. Småbarnsforeldre er ofte ekstra utsatt, selv om det kan ramme alle. Mange par forteller at både kvalitetstid som par, intimiteten og sexlivet ufrivillig blir nedprioritert for å få kabalen til å gå opp.

Det sier parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland, til KK.

Mange prøver derfor å ta det igjen med en «kjappis».

- Mange har nok en «kjappis» for å bevare husfreden eller fordi den andre parten har mer sexlyst. Du ender kanskje opp med at sex er noe du kan stryke av på «to do»-listen, i stedet for noe du gleder deg til og nyter, forklarer Søyland.

Det finnes selvsagt par der begge er godt fornøyd med denne type sex, men de tar det heller ikke opp som en samlivsfloke.

- Det er vanlig å savne kvalitetstid med partneren og god tid til sex, Det blir som matlaging, vi kan alle savne litt forandring fra den vanlige hverdagsmiddagen. Problemet er at begge ofte fortsetter selv om de savner noe mer, sier hun.

SEXLIVET: - Mange har nok en "kjappis" for å bevare husfreden eller fordi den andre parten har mer sexlyst, sier Søyland.
SEXLIVET: - Mange har nok en "kjappis" for å bevare husfreden eller fordi den andre parten har mer sexlyst, sier Søyland. Vis mer

Vær åpen og ærlig

- Hva er ditt beste tips til de som savner mer nærhet med partneren sin?

- Den åpne dialogen er nøkkelen til å revitalisere sexlivet og intimiteten. Forsømmer dere kjæresteforholdet, og intimiteten er redusert til kjapp rutinesex over tid, kan relasjonen ha stort potensiale om dere tar det på alvor, forklarer Søyland.

Dere må våge å åpne opp, ikke bagatellisere, snakke åpent sammen og ikke utsette den viktige praten.

- Det kan også være lurt å se utenfor soverommet. Hvem gjør hva og er oppgaver godt fordelt? Det er ikke alltid det er sexlivet som har skylden i manglende lyst, det kan for eksempel skyldes at den ene sliter seg ut med for mange oppgaver i hjemmet, sier hun.

For mange kan det hjelpe å prate med en erfaren parterapeut som kjenner slike mønster. Løsningen kan være lettere enn du kanskje tror.

- Alle forhold går litt opp og ned, uten at det trenger å bety noe. Men har dere kommet til «er dette alt»-punktet, der du ikke husker helt hvorfor det ble dere to, du savner å bli begjært, sett og anerkjent, og synes ikke rutinesex er det store lenger, da er tiden inne for forandring, råder Søyland.

Ta tak i problemet

Det er ikke uvanlig å lengte tilbake til intimiteten og sexlivet dere hadde i begynnelsen av forholdet, men heldigvis er det mulig å få det tilbake.

Winther oppfordrer til å finne ut hvorfor dere bare har såkalte «kjappiser». Hvis det er fordi kvinnen ikke har så lyst på sex, er det en dårlig løsning.

- Det kan bli en ond sirkel hvis hun aldri får orgasme, og belønningssystemet i hjernen hennes ikke mates. Da vil hun ikke føle sexlyst og et ønske om å ha sex igjen snart, forklarer han.

Han oppfordrer til å ta tak i problemet, snakke om det og sette av tid til intimitet og nærhet. Ingenting kommer helt av seg selv.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer