Parterapi:

Mange ser på det å gå i parterapi som slutten på forholdet

Ekspertene mener at mange tar tak i problemene for sent, og da kan det være vanskelig å redde forholdet.

PARTERAPI: Ekspertene forteller at det kan være vanskelig å redde forholdet hvis dere tar tak i problemene deres for sent. FOTO: NTB Scanpix
PARTERAPI: Ekspertene forteller at det kan være vanskelig å redde forholdet hvis dere tar tak i problemene deres for sent. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Et parforhold går ikke alltid på skinner, og det krever fokus og innsats fra begge parter om det skal fungere optimalt. Mange vil møte på store fartsdumper på veien, og da kan det være lurt med profesjonell hjelp. Likevel er parterapi tabu i manges øyne – kanskje spesielt fra et mannsperspektiv.

– For mange handler det om at begge eller en av partene ikke forstår at relasjonen er på vei inn i alvorlig trøbbel. Kvinner synes å ha lavere terskel for å søke hjelp, forteller parterapeut Nina Ringnes.

Det hender at Ringnes tar imot par som har vært sammen i tre måneder, men oftest er det par som har vært sammen over lang tid.

Jeg mener at mange venter for lenge, og da kan det være for sent. Noen ganger blir den ene parten med mest for å kunne si at han eller hun har forsøkt, selv om bruddet er et faktum. Da skal det mye til for å få skuta på rett kjøl, spesielt hvis den ene har forelsket seg utabords.

LES OGSÅ: Hvorfor vekker det mer oppsikt når hun eldre enn han?

Når er det på tide å oppsøke parterapi?

Men når bør man egentlig innse at man har et problem? Det er vanlig å krangle og diskutere litt, men hvor går egentlig grensa?

– Hvis man er lei seg nesten hele tiden, opplever å ikke bli hørt av partneren, eller at forholdet er blitt et slags arbeidsfellesskap hvor nærheten er fraværende og man føler seg fortvilet eller maktesløs, er det lurt å få hjelp, sier Ringnes.

Ringnes forklarer at det er normalt å krangle, og at det i seg selv ikke er et problem. Problemet oppstår når diskusjoner, uenigheter eller irritasjoner stort sett alltid eskalerer, og det ikke finnes noen vei ut av krangelen. Mange par har de samme kranglene i årevis, om og om igjen.

– Ofte er det feil og mangler hos partneren som får skylden. Da trenger man hjelp for å innse at gode, trygge parforhold dreier seg om aksept og respekt, og til og med omsorg for partnerens underlige sider. Opplevelsen av å klare å finne gode løsninger sammen, styrker lagfølelsen og troen på relasjonen, og paret blir bedre rustet til neste fartsdump, forklarer Ringnes.

– Det er vanlig at folk kommer for sent til parterapi – de hadde spart seg for mye sorg og smerte om de kom et par år tidligere. Jeg ser ofte at par glir fra hverandre, og i verste fall ikke «våkner» før de finner partneren til sengs med noen andre, sier Andreas Narum, som er parterapeut og psykolog i parweb.no.

LES OGSÅ: Skylder du alltid på kjæresten? Da bør du være obs på dette

Et parforhold trenger jevnlig vedlikehold

Narum sier at det er veldig hyggelig når par tar kontakt før det har gått så langt at det er umulig å reparere forholdet igjen.

– Du må smøre motoren på bilen, og ha årlig service – ellers slutter den å virke. Slik er det i et parforhold også. Det trenger jevnlig vedlikehold, helst daglig, og minst ukentlig. Har man ikke tid til det, eller glemmer det, vil man ta hverandre for gitt og etter hvert gli fra hverandre.

Det er ikke et nederlag å søke profesjonell hjelp, selv om mange kanskje tror det. Det kan være en god investering i forholdet.

– Det handler mye om norsk kultur – man skal helst greie seg selv. Men når man venter for lenge har båten nesten sunket, og det kan være for sent.

LES OGSÅ: «Dear John» og «The Notebook» kan være bad news for forholdet ditt

Mange tenker at parterapi er synonymt med skilsmisse

Å få vite at partneren ønsker parterapi, kan for mange føles som et slag i trynet. For noen er det akkurat det samme som å si «nå skal vi skilles».

– Bare se på folks reaksjoner når man sier «vi må snakke sammen». De fleste vil gjøre alt for å slippe nettopp den samtalen – her til lands har vi ikke kultur for å snakke sammen, vi lærer ikke det på skolen. Det er ikke så mange som vet hvordan man skal håndtere slike situasjoner, sier Narum.

Det er ikke lett å løse emosjonelle problemer, når man velger å forbli taus og håpe problemene skal forsvinne av seg selv – en fremgangsmåte flere kan kjenne seg igjen i.

– Da tråkker man bare i de samme feilene. Når man først tar den samtalen har man gjerne utsatt det lenge, og pulsen er høy allerede fra start. Det fører til at man bare anklager hverandre og påpeker den andres feil – alle blir sure av slike anklager. Er du ikke sur fra før, blir du det i alle fall da.

LES OGSÅ: Er dere i en vanskelig periode? 4 måter du styrker forholdet ditt på

Hvordan fortelle partneren at du ønsker parterapi?

Narum anbefaler å velge riktig tidspunkt for samtalen – ikke gjør det midt i en krangel. Prøv å få god stemning i samtalen; lytt og vis nysgjerrighet. Om man kunne tenke seg profesjonell hjelp, kan man pakke det inn på en litt hyggeligere måte.

– Man kan for eksempel gi bort en time i et slags «gavekort». Foreslå en luksushelg, med spa og deretter en time med parterapi.

Det er som regel damene som tar initiativ til parterapi, og da kan det være lurt å presentere forslaget på en måte som ikke fører til at mannen får helt panikk.

– Som nevnt kan «bilspråket» være nyttig. Forklar at forholdet deres trenger litt service også. Slike motivasjonsfaktorer kan være en fin måte å ramme inn et slikt forslag på. Og det samme gjelder for mannen: Si at du ønsker mer fokus på forholdet, ingen damer blir sure av å høre det, sier Narum.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer