Dating:

Mange sliter med å takke nei til date nummer to

Lær deg å takke nei.

VANSKELIG Å AVVISE DATEN: Hvis du synes det er vanskelig å komme med en tydelig avvisning etter første date, er du definitivt ikke alene om det. FOTO: NTB
VANSKELIG Å AVVISE DATEN: Hvis du synes det er vanskelig å komme med en tydelig avvisning etter første date, er du definitivt ikke alene om det. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Se for deg at du skal på første date med en mann som virker lovende. Han virker smart, morsom og kjekk, og forventningene dine er skyhøye. Men dessverre lever han ikke helt opp til forventningene. Vitsene er litt for tørre, du kjeder deg litt og han er ikke like kjekk som du trodde. Han derimot virker veldig fornøyd, og ber deg raskt ut på en date nummer to. Bør du takke ja eller nei?

Mange synes det er vanskelig å takke nei til en ny date, selv om de ikke følte kjemien på første møte. Du tenker gjerne at du ikke vil såre daten din, eller synes det er kleint å avvise noen så tydelig.

Problemet er at hvis du takker ja til en ny date selv om du vet at det ikke kan bli noe mer, kan du gjøre vondt verre. Du kaster du bort både din egen og daten din sin tid, I tillegg til at du gir falske forhåpninger om at det kan bli noe mer.

Det kan altså være lurt å øve seg på å si nei uten å få dårlig samvittighet, men hvordan gjør du det?

Si nei med god samvittighet

Hvis du takker ja til en date nummer to kun fordi du er redd for å såre daten din, kan du ende opp med å såre han enda mer på sikt.

- Det kan være at du bruker masse tid og energi på å ikke såre andre, men kanskje ender du opp med å takke nei likevel etter en stund og da kan daten bli enda mer skuffet. Det er også mye mer styr for deg enn om du bare hadde gjort det med det samme.

Det sier parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland til KK.

Hvis du ikke føler noe kjemi eller forventning knyttet til en ny date, bør du trene på å takke pent nei uten dårlig samvittighet.

- Det handler ikke om at en av dere er feil, det er bare matchen som ikke passer deg, sier Søyland.

Kanskje kan du trene inn en høflig måte å takke for daten, uten at du føler deg forpliktet til å gå videre. Dette handler ikke om et telefonsalg, det handler om en viktig relasjon og du har lov til å si nei.

- Å takke fint nei kan også være en gylden mulighet for dere begge til å få en ny sjanse hos en noen andre. Det er aldri for sent å lære seg å takke nei. Om du reflekterer og lærer av det, vil det øke din relasjonskompetanse. Det handler om å bli bevisst, sier hun.

Søyland oppfordrer til å ha en åpen dialog med en terapeut eller to-tre gode venner, og husk at det er lov å le litt av det i etterkant. Det kommer til å ordne seg.

PRØVER LITT HARDT: Daten prøver kanskje litt for hardt på første date, men det betyr ikke nødvendigvis at det ikke kan bli noe mer. FOTO: NTB
PRØVER LITT HARDT: Daten prøver kanskje litt for hardt på første date, men det betyr ikke nødvendigvis at det ikke kan bli noe mer. FOTO: NTB Vis mer

Bør være helt sikker

- Når er det lurt å takke nei til date nummer to?

- Hvis du er helt sikker på at det ikke kan bli noe mer, er det dumt for begge parter hvis du takker ja til flere dater. Du bruker begges tid på noe som kan ikke blir noe mer, og det gir forventninger. Si heller at det ikke passer for deg, takk nei og prøv noe annet.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

- Husk at vi alle må takle et nei av og til. Ikke vær redd, enten det er en telefonselger eller en flott date, det er faktisk fin mental trening for dere begge. Og plutselig skjønner du hvorfor du har takket nei, når du treffer matchen din, sier Søyland.

Hvis du derimot er usikker og tenker at det kan være verdt å møtes igjen, er det lurt å ikke gi opp med én gang.

- Du kan risikere å kaste bort en potensiell bra kjæreste etter første daten, enten på grunn av det ytre eller at du synes han lytter for lite og kanskje snakker i overkant mye. Mange er nervøse på første date, får nerver og er langt fra den beste versjonen av seg selv, sier hun.

Det er viktig at du kjenner deg selv og dine følelser slik du ikke går glipp av en flott kjæreste, og at datingen ikke bare blir en kjedelig og trøtt rutinejobb der du konkluderer for kjapt.

IKKE OVERTENK: - Om du tenker at daten du møtte var spennende eller interessant på en eller annen måte, trenger du ikke konkludere som om det gjaldt for resten av livet, sier Søyland. FOTO: NTB
IKKE OVERTENK: - Om du tenker at daten du møtte var spennende eller interessant på en eller annen måte, trenger du ikke konkludere som om det gjaldt for resten av livet, sier Søyland. FOTO: NTB Vis mer

Det er lurt å ikke overtenke

- I hvilke tilfeller kan det være lurt å gi daten en ny sjanse?

- Om du tenker at daten du møtte var spennende eller interessant på en eller annen måte, trenger du ikke konkludere som om det gjaldt for resten av livet, sier Søyland.

Om du bør møte daten igjen eller ikke avhenger altså av hva du legger i det.

- Er du usikker etter date nummer én, kan date nummer to bli mye bedre. Noen takler den første daten flott, har selvtillit og er trygg på seg selv, mens andre trenger mer tid. Hvis du ikke legger alt for mye i det og tenker at det må være drømmeprinsen på første date, kan det kanskje være annerledes å treffes igjen, sier Winther.

NETTDATING: Hvis du ikke har lyst til å møte daten igjen, vær ærlig og si pent nei. Gå videre uten dårlig samvittighet. Du skylder ikke daten din noe som helst. FOTO: NTB
NETTDATING: Hvis du ikke har lyst til å møte daten igjen, vær ærlig og si pent nei. Gå videre uten dårlig samvittighet. Du skylder ikke daten din noe som helst. FOTO: NTB Vis mer

Noen gode råd

Hvis du sliter med å takke nei til en ny date, kan det være lurt å ikke ta daten for seriøst. Husk at du kan såre daten din enda mer ved å takke ja.

  1. Ikke overtenk.
  2. Ikke vær redd. Vit at de aller fleste takler en avvisning helt fint. Hvis daten blir sint eller reagerer dårlig, var det uansett ikke riktig person for deg.
  3. Ikke si ja til en ny date kun for å ikke såre den andre. Du kan ende opp med å såre han enda mer.
  4. Gå videre uten dårlig samvittighet. Du skylder ikke daten din noe som helst.
  5. Tenk at du gjør dere begge en tjeneste. Nå får jo begge muligheten til å møte en enda bedre match.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer