Samboerkontrakt

- Mange synes det er vanskelig

- Samboerkontrakt er så viktig, mener forbrukerøkonomen.

SAMBOERKONTRAKT: En slik kontrakt gir tryggere rammer, ifølge Cecilie Tvetenstrand, forbrukerøkonom i Storebrand. Foto: Karoline Næss/Storebrand
SAMBOERKONTRAKT: En slik kontrakt gir tryggere rammer, ifølge Cecilie Tvetenstrand, forbrukerøkonom i Storebrand. Foto: Karoline Næss/Storebrand Vis mer
Publisert

Ifølge Statistisk sentralbyrå er flertallet av de som lever i samliv fremdeles gift, men blant de unge har andelen samboere økt drastisk de siste åra.

En ting man burde ha når man flytter sammen med en kjæreste eller venn, er samboerkontrakt.

- Som samboere er man ikke like beskyttet av loven som de som velger å gifte seg, det er derfor viktig å skrive en samboerkontrakt, råder forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand.

- Dette er en avtale mellom dere, som forteller hva dere har med dere av verdier inn i samboerskapet, hvem som eier hva, hvor stor del av boligen dere eier, hvordan utgiftene skal deles og andre ting dere ønsker å ha med, forklarer hun videre.

En slik avtale gir trygge rammer og gjør det enklere hvis dere skulle bli uenig, da kan dere gå tilbake til kontrakten og se hva som står der.

Ved et brudd er det også mye enklere å fordele verdier om dere har skrevet en samboerkontrakt, ifølge forbrukerøkonomen.

- Mange synes det er vanskelig

Å snakke om økonomi er kanskje ikke det kjekkeste man gjør, særlig ikke med en du er forelsket i.

- Det er mange som synes er vanskelig, og til og med ubehagelig å ta opp økonomi med en ny partner. Samtidig kan en fin samtale om økonomi gjøre noe godt med forholdet, sier Tvetenstrand.

Lar du denne være igjen i håret når du skal ut å kjøre bil? Det vil du neppe gjøre igjen. Video: Embla Hjort-Larsen / Paisley.Rileyyy / TikTok. Vis mer

Økonomi er ofte en årsak til både irritasjon, usikkerhet og krangling om dere ikke vet hvilken økonomisk situasjon den andre har, eller om dere er uenig i hvordan dere ønsker å bruke pengene.

- Åpenhet rundt økonomi kan derfor være en god investering i forholdet og dere kan bli enige om hvordan dere ønsker å prioritere pengene.

Gjør dette

- Når dere først er i gang, skriv også et testament, oppfordrer Tvetenstrand.

Som samboere arver dere ikke hverandre, med mindre dere har felles barn. Da kan dere arve inntil 474.000 kroner (4*Grunnbeløpet i folketrygden).

- Uten barn kan du derfor ende opp med å eie bolig sammen med svigerforeldrene dine, sier hun.

Det finnes mange fine maler til både samboerkontrakt og testament på nett. Det trenger ikke gjøres komplisert, men pass på at dere oppfyller kriteriene for at de blir gyldig. Det står også tydelig sammen med malene, råder hun til slutt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer