Homofil

- Mange vil føle seg både forvirret, «lurt», og til og med skamfull

Ifølge ekspertene er det langt fra uvanlig at den ene i forholdet står frem som homofil, til tross for at de er gift og barn sammen.

NÅR PARTNEREN STÅR FRAM SOM HOMOFIL: Ifølge ekspertene er det viktigste at man er åpne og snakker sammen om situasjonen, i tillegg til at mange vil ha et behov for å snakke med spesialister. Foto: Shutterstock / Andrey_Popov
NÅR PARTNEREN STÅR FRAM SOM HOMOFIL: Ifølge ekspertene er det viktigste at man er åpne og snakker sammen om situasjonen, i tillegg til at mange vil ha et behov for å snakke med spesialister. Foto: Shutterstock / Andrey_Popov Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje hørt om det før - eller til og med opplevd det selv - at en kjæreste ikke har utgitt seg å være den han egentlig er. At han har vært homofil siden dagen han møtte deg, uten å fortelle det, for så flere år senere dele hemmeligheten med deg.

Vel, det er ikke uvanlig ifølge ekspertene. Tvert imot har de vært borte i flere tilfeller hvor par både har blitt gift og fått barn, for deretter å skille lag grunnet forskjellig legning, forteller Rikke Pristed, autorisert psykolog og spesialist i sexologisk rådgiving. 

- I min praksis har jeg flere ganger støtt på denne problematikken. Og når jeg sier problematikk mener jeg ikke at det er problematisk å være homofil, men at det er en vanskelig situasjon både for en selv og for kjæresten, forklarer Pristed og fortsetter:

- Når man inngår en relasjon med et annet menneske er det som regel med håp om at det vil vare og det er alltid smertefullt når det ikke gjør det, uansett årsak, sier Pristed og får støtte fra Trude Slettvold Lien, sexolog ved Sex og Samfunn.

Hun forteller også at hun har støtt på tilfeller hvor par skilles på grunn av legning.

IKKE UVANLIG: Sexolog Trude Slettvold Lien forteller at det ikke er uvanlig at flere går inn i heterofile forhold til tross for at de er homofile, og årsakene kan være mange. Foto: Privat
IKKE UVANLIG: Sexolog Trude Slettvold Lien forteller at det ikke er uvanlig at flere går inn i heterofile forhold til tross for at de er homofile, og årsakene kan være mange. Foto: Privat Vis mer

- Dette er ikke så uvanlig som noen kanskje forestiller seg. De fleste forhold vil nok da ende med brudd, men det er også noen som vil velge å finne alternative måter å fortsette samlivet på, sier hun.

LES OGSÅ: Mistenker du at han er bifil?

Mange årsaker til at man går inn i et heteroseksuelt forhold

Både Slettvold Lien og Pristad forteller at det absolutt ikke er uvanlig å prøve å inngå et heteroseksuelt forhold, selv om man vet eller mistenker at man er homofil eller lesbisk, og at årsakene kan være mange.

- Hvorfor man velger å inngå i et heteroseksuelt forhold til tross for sin legning kan være så mangt. Det kan for eksempel handle om at man selv syns det er vanskelig å akseptere sin egen legning. At man prøver å få den til å forsvinne. Eller det kan være at man egentlig ikke har anerkjent den fullt ut, sier Pristad.

LES OGSÅ: «Du er bare lesbisk fordi du ikke har møtt den riktige mannen ennå»

Pristad får medhold fra Slettvold Lien som utdyper:

- Kultur og religion kan spille en stor rolle. For andre kan ønsket om å ikke skille seg ut, drømmen om barn eller redselen for å skuffe foreldre være avgjørende. Noen kan ha en forestilling om at det gode liv handler om mor, far, barn, hus og hvitt stakittgjerde, og andre kan være redd for å bli utstøtt, sier hun og fortsetter:

- I tillegg kan det kan handle om en angst for å ikke bli sett som ekte mann eller kvinne, eller å ikke se seg selv som typisk stereotyp skeiv. Det finnes like mange årsaker som det finnes mennesker.

LES OGSÅ: Kvinner kan være fleksiseksuelle

- Partner vil ofte føle seg forvirret, litt «lurt» og til og med skamfull

Men uansett årsak til at en har gått inn i et heteroseksuelt forhold i første omgang, forteller ekspertene at det er mange måter å takle situasjonen på. Å snakke sammen og være åpne med hverandre er blant annet en av de første og viktigste tingene man gjør.

- Det er selvfølgelig viktig at snakke godt om situasjonen med kjæresten sin. Partner, altså den som finner ut av at hemmeligheten, vil ofte føle seg både forvirret, litt «lurt» og til og med skamfull. «Er det noe jeg har gjort?», «Var det hele en løgn?» og det er det selvfølgelig ikke, understreker Pristed og legger til:

- Men det behøver ikke nødvendigvis å bety slutten på forholdet.

LES OGSÅ: Å være ensom i parforholdet er langt fra uvanlig

Hun forteller at flere av de hun har møtt på klinikken, er meget glad i den familien de har skapt sammen og velger å forbli boende sammen som familie, men ikke som kjærester. Bare dette i seg selv vil for flere være en trøst og en god måte å takle den uheldige situasjonen.

- De har hverdagen sammen, men seksualiteten utenfor forholdet. Dette er for eksempel en mulighet når man deler små barn. Og det at man ikke er seksuelt tiltrukket av partneren, betyr ikke nødvendigvis ikke at man ikke elsker han eller henne. Men for andre fungerer denne modellen kanskje ikke i det hele tatt, sier Pristed.

Slettvold Lien forteller i tillegg at det er mange forhold som vil påvirke hvordan man takler å finne ut av at kjæresten har skjult hvem han egentlig er - noe som også vil påvirke det endelige utfallet.

LES OGSÅ: Tegnene på at parforholdet ditt er i fare

- Mange ting spiller inn på hvordan man takler at kjæresten kommer ut som homofil. Måten en får vite det på, kvaliteten på forholdet, altså hvor nære eller intime en opplever å være,  hvor lenge forholdet har vart, om en har felles barn, religion og livssyn og hvilken kjennskap eller kunnskap en har til det å ha en annen seksuell orientering enn den heteroseksuelle, sier Slettvold Lien og legger til:

- For mange vil det være fint å snakke om det, enten med noen nære eller med profesjonelle som kan hjelpe til med og sortere tanker og følelser - enten alene eller sammen med partner. Av profesjonelle kan en for eksempel henvende seg til psykolog, sexolog eller familievernet. For mange kan det oppleves godt å få en forståelse av krisen en befinner seg i, og anerkjenne opplevelsen av denne.

- Å skulle fortelle om situasjonen kan være vanskelig for mange

Når man har tatt praten med hverandre - og kanskje til og med med en profesjonell - og kommet til en enighet seg i mellom, venter kanskje det delen de fleste finner vanskeligst; å fortelle det til barna sine og/eller venner og familie. Men ifølge ekspertene tar ofte disse lettere på det enn en selv tror.

- Å forklare situasjonen til barn må ikke nødvendigvis være så vanskelig. Hvis det for eksempel handler om at den ene har forelsket seg i en annen av samme kjønn, er det ikke annerledes enn hvis man skal si at den ene har forelsket seg i en det andre kjønn. Barn tar som regel ting som de er, og det som har betydning for dem er forholdet mellom mor og far, og hvordan deres hverdag blir påvirket. Ikke hvilket kjønn fars eller mors nye kjæreste har, sier Pristed og fortsetter:

- Muligens vil de være nysgjerrige og stille spørsmål, men det vil de gjøre uansett kjønnet på den nye partner. For ungdommer kan det tenkes å være vanskeligere å akseptere enn for mindre barn, og krever ofte noe mer snakk og forklaring.

Også Slettvold Lien forteller at det finnes mange måter å forklare situasjonen til barna, men at man må tilpasse samtalen til barnets alder.

VÆR ÅPNE OG SNAKK SAMMEN: Ifølge ekspertene er det viktigste at man er åpne og snakker sammen om situasjonen, i tillegg til at mange vil ha et behov for å snakke med spesialister. Foto: Shutterstock / NotarYES
VÆR ÅPNE OG SNAKK SAMMEN: Ifølge ekspertene er det viktigste at man er åpne og snakker sammen om situasjonen, i tillegg til at mange vil ha et behov for å snakke med spesialister. Foto: Shutterstock / NotarYES Vis mer

LES OGSÅ: - Ikke tro at alle andre forhold er så mye bedre!

- Jeg tenker at det er viktig å tilpasse det en sier til barnets alder og modenhetsnivå. Barna må få vite at det er sånn at også foreldre kan forelske seg i andre. Noen forelsker seg i gutter, noen i jenter og noen i begge deler. Vi kan ikke styre hvem vi forelsker oss i. Uansett er det viktig at barna trygges på at foreldrene skal forbli foreldre uavhengig om det blir brudd eller ei, sier Slettvold Lien og fortsetter:

- Å skulle fortelle til vennekretsen at partner, eller en selv, er homofil, vil også kunne oppleves som vanskelig for mange. «Mister jeg vennene?», «Blir venneflokken delt?», «Vil de forstå eller ta avstand?» 

Hvor vanskelig eller ikke vanskelig det er å fortelle situasjonen til vennekretsen, vil mest sannsynlig variere fra miljø til miljø, forteller Slettvold Lien. Blant annet kan det i noen idrettsmiljøer eller religiøse miljøer, alternativt der en vet at venner har en snever forståelse av kjønn, være vanskeligere å komme ut.

- For noen vil det beste være å fortelle til en nær venn og så ta det derfra, for andre føles det greiest å gå bredt ut og håpe på det beste, sier Slettvold Lien og får støtte fra Pristed som understreker at reaksjonene uansett vil komme, men at graden vil variere:

- Man må forvente en del reaksjoner i vennekretsen, noe som alltid vil skje når noen velger å gå fra hverandre, uansett årsak. Også her vil det være nysgjerrighet og mange spørsmål. Jeg tror de fleste par i slike situasjoner tenker: «Kan det også skje med meg eller oss?» sier Pristed og legger til:

- Men man velger selv hvor mye eller hvor lite man vil dele, og det kan også godt hende at man mister noen venner underveis, noe som ofte skjer ved skilsmisser av alle slag. Men det viktigste er jo at man er ærlig ovenfor seg selv og partneren og lever et liv man har det godt med, så er det mindre viktig hva andre tenker.

LES OGSÅ: - Skilsmisse er en av de tøffeste livskrisene man kan oppleve

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer