REISE UTEN KJÆRESTEN: For noen er det rett og slett uaktuelt å reise på ferie uten partneren, men visste du at litt tid fra hverandre faktisk kan føre dere nærmere som par? FOTO: NTB Scanpix
REISE UTEN KJÆRESTEN: For noen er det rett og slett uaktuelt å reise på ferie uten partneren, men visste du at litt tid fra hverandre faktisk kan føre dere nærmere som par? FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Reise uten kjæresten:

- Mangelen på fysisk nærhet kan «tvinge frem» andre former for nærhet

Å tilbringe tid fra hverandre kan faktisk føre dere nærmere som par.

Gjør du og kjæresten absolutt alt sammen, eller sørger dere for å også få litt tid for dere selv? Hva vi trives best med kan være svært individuelt. For noen er det rett og slett uaktuelt å reise på ferie uten partneren, for andre føles det helt naturlig.

Og visste du at litt tid fra hverandre faktisk kan føre dere nærmere som par?

– Det er helt naturlig og riktig å kunne gjøre litt ting på egenhånd også, inkludert å reise. Så sant man også reiser sammen iblant, sier Eva Tryti, psykolog, parterapeut og forfatter, til KK.no.

– De som er mer innadvendte trenger kanskje å reise litt alene, mens mer utadvendte har behov for å reise litt med venner, legger hun til.

For selv om man er i et forhold er det også viktig at man ikke gir opp sine egne hobbyer, venner, drømmer og ønsker. Det er jo ikke meningen at livet skal stoppe helt opp bare fordi du har kjæreste. Nye opplevelser kan tross alt gjøre oss mer spennende for partneren.

– Det er stimulerende å oppleve litt hver for seg, og sunt å lengte litt etter hverandre iblant – bare det ikke blir altfor mye, forklarer Tryti.

GJENSYNSGLEDE: Ingenting er vel så deilig som å treffes igjen etter en stund fra hverandre. Foto: Scanpix.no.
GJENSYNSGLEDE: Ingenting er vel så deilig som å treffes igjen etter en stund fra hverandre. Foto: Scanpix.no. Vis mer

Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, tror vi kan dra nytte av å oppleve nye ting på egen hånd. Hvor stort behov man har for egentid kan likevel variere fra person til person.

– Så lenge tilliten og tryggheten er på plass i parforholdet tenker jeg at vi alle har godt av en liten timeout, enten det er med jobben, med din favorittvenninne eller bare det å dra på «husmorferie» helt alene, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: Tid alene kan være svært sunt for både deg og parforholdet

Dere setter av tid til å snakke sammen

Det å reise på ferie alene er også en trend i tiden, og en god mulighet til å logge av fra hverdagen hjemme og sosiale medier. Vi har tross alt en tendens til å drømme om det vi ikke har, og ta det vi har som en selvfølge.

– Det er en vanlig tankefelle som gjør at vi glemmer mye av det positive med partneren og vår egen hverdag. Når vi får avstand kan ting ses mer i perspektiv, sier Søyland og forklarer videre:

– Avstand kan paradoksalt nok skape nærhet. Enten ved at du savner kjæresten og blir mer pålogget i forholdet (noe han vil merke når du kommer hjem), eller ved at du for eksempel tar deg selv i å tenke at du ikke savner ham og spør deg selv hvorfor. Det kan starte en prosess der du kan få mulighet til å enten utvikle eller avvikle forholdet.

Har man vært sammen en stund og hverdagen har tatt over parforholdet, er man gjerne ikke like flinke til å gi hverandre den bekreftelsen man trenger.

Når husarbeidet er gjort, og ungene er i seng, er det lett at oppmerksomheten rettes mot TV og mobiler. Tid fra hverandre kan da føre til bedre kommunikasjon fordi man må ta seg tid til å ta en telefonsamtale, eller sende en melding.

– Mangelen på fysisk nærhet kan «tvinge frem» andre former for nærhet, for eksempel verbalt. Det kan være alt fra komplimenter og hva en har lyst å gjøre sammen når dere møtes igjen, til det å snakke om forholdet og positive fremtidsdrømmer for dere som par, forklarer Søyland.

LES OGSÅ: Dette kjennetegner lykkelige par!

VEKKE FØLELSENE: En liten timeout kan absolutt booste en sovende kjæresterelasjon, mener parterapeuten. Foto: Scanpix.no.
VEKKE FØLELSENE: En liten timeout kan absolutt booste en sovende kjæresterelasjon, mener parterapeuten. Foto: Scanpix.no. Vis mer

Krever at dere har tillit til hverandre

Søyland mener at siden vi skapes i samspill med den andre, er det viktig å ta positive initiativ istedenfor å tenke at andre par har det så «mye bedre sammen».

– Gresset er som kjent grønnest der det blir vannet, og en liten timeout kan absolutt booste en sovende kjæresterelasjon. Og så lenge du selv ønsker å ta en liten timeout fra hverdagen hjemme ville det ikke være egoistisk å ikke unne din kjære det samme? Det viktigste å finne en god balanse som begge trives med. Fremkaller det vanskelige følelser og tanker må disse tas på alvor, forteller hun.

For vi kan jo alle få behov for ta en helg på hytta alene for å koble av, eller å reise på shoppingferie med venninner. Men med det samme det er kjæresten som skal bort så kjenner du kanskje litt på usikkerheten. Hvorfor vil han ikke reise med meg?

Skal det være rom for dere å reise på tur alene eller sammen med venner, så krever det at dere er trygge i forholdet og at dere stoler på hverandre.

– Hvis problemet er sjalusi, eller at man ikke stoler på seg selv eller partneren, så er det noe man må jobbe med, sier Tryti.

LES OGSÅ: Er du fortsatt sammen med tenåringskjæresten og lurer på om du skal gå?

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: