2018 ble året for nye begynnelser for både Mari Gjersøe (45) og Tone Tjøstheim (42). De var begge skilt på hver sin kant, og nå spiret håpet om å møte en ny kjærlighet i begges hjerter. Tinder var appen og måneden oktober.
– Selv om jeg hadde vært på Tinder en stund, var jeg litt skeptisk til tider og lurte på om det egentlig var mulig å finne noen på den måten, forteller Tone.

Da Anders kom hjem fra Sunnaas, var han en ektemann nesten blottet for empati
Skeptisk til Tinder
Men det var før hun så bildet av Mari, en vakker firebarnsmor fra Tønsberg, som virket til å elske turlivet akkurat like mye som henne selv. For første gang i sitt liv sendte Tone av gårde en såkalt «superlike» – et stjernespekket og stort «jeg liker deg» i Tinder-verdenen.
Mari på sin side var vel så skeptisk til Tinder som Tone, men da superlike’n skjøt inn, ble det raskt kontakt mellom de to damene. Det gikk i tur- og fjellsnakk, så klart, deres felles lidenskap, men også om verdier og hvordan de ønsket å leve livet. Da de fant ut at de hadde barnefri samtidig, ble et møte i hovedstaden sporenstreks plottet inn i kalenderen.
– «Turvenner» passet meg perfekt som motivasjon for å møtes, sier Mari. Men da hun så Tone for aller første gang, kjente hun raskt at her var det noe spesielt i gjære.

Det første møtet
For selv om stevnemøtet var satt til en pizzarestaurant, fikk ingen av dem ned en eneste bit pizza den kvelden. Praten gikk, og den elektriske kontakten var et faktum.
– Vi kjente oss høye etter første date, og jeg håpet å høre fra henne igjen etterpå, sier Mari.
At det ble et viktig møte kan også Tone skrive under på:
– Det skal litt til for at man føler en sånn energi første gang. Det føltes som om det var mye å tape allerede veldig tidlig, understreker hun.
Etter at de dro hver til sitt, dro Mari til Rondane på vinterferie. Nå sendte hun en melding til Tone og inviterte henne med til dette magiske fjellandskapet neste gang.
– Den meldingen ble jeg skikkelig glad for. Det var tydelig at vi hadde lik forkjærlighet for natur og uteliv, noe som var et viktig kriterium for meg i en potensiell partner, sier Tone.Det ble den berusende starten. Nå kunne det bare fortsette.

Småbarnsfamilien bestemte seg for å fjerne tv-en
Ut i naturen
Det gikk ikke lang tid før Tone og Mari møttes igjen, denne gangen med tursekk på ryggen.
– Vår aller første tur sammen gikk til Fagervann i Oslo, der vi tente bål og sov under åpen himmel. Jeg husker hvordan vi ble sittende rundt bålet og diskutere alt fra religion til politikk, smiler Mari.
Som perler på en snor kom det flere turer i skog og fjell, og nærmere og nærmere kom de to hverandre. Et sterkt bånd ble formet mens Mari og Tone gikk side om side – og snart hånd i hånd – gjennom høst, vinter, vår og sommer. De lærte å kjenne hverandres styrker og svakheter, og utviklet en god turdynamikk seg imellom.
– Tone er så god på å se andres behov, og det er veldig godt å få lov til å ta imot litt omsorg, sier Mari, som etter bare to måneder fikk et håndskrevet brev fra Tone, der hun fortalte henne om seg selv og sine drømmer og ikke minst hva hun følte for Mari.
Nederst på arket hadde Tone skrevet «Vil du være kjæresten min? Kryss av for ja eller nei». I brevet lå det også et bilde av sønnen hennes, Kasper, som Mari kunne vise til barna sine hvis hun ville.
– Det var et uttrykk for hva jeg ville, sier Tone og ser bort på Mari.
– Ja, men samtidig var dette veldig tidlig, så jeg kunne ikke si ja for livet da, men jeg kjente at dette var noe jeg ville gå for, responderer Mari.

Prioriterer barna
Men, med til sammen fem barn dem imellom, var det fra starten av et poeng å ta ting i sakte fart, særlig for Mari:
– Først og fremst må jeg gi ungene det de trenger, så jeg ville bruke lang tid. Likevel syns jeg vi ganske raskt fant en fin form. Selv om vi nå har bestemt oss for at det er oss, har vi enn så lenge hvert vårt hjem slik at barna får bevart rutinene sine, forteller Mari.
Tone derimot, som til daglig bor i Lillestrøm, var i utgangspunktet ikke interessert i avstandsforhold. Likevel opplever hun at det har vært bra for henne å ta noen runder med seg selv på nettopp dette temaet. På den måten har hun landet trygt i forholdet med Mari, til tross for at de ikke bor under samme tak hele tiden. Litt etter litt er også barna blitt introdusert, og det har vært et aktivt valg å bruke naturen i denne prosessen.
– Når man er ute i naturen sammen, går tur, lager mat, tenner bål og sover i telt, får man et samvær som er noe helt annet enn om du sitter i stua og ser på tv sammen. Det blir en mye mer naturlig måte å være sammen på, syns vi, sier Mari.
I starten tok de med seg barna på nærturer med rebusløp, bading og kveldsmat ved bålet. Da de så at barna fungerte godt sammen, tok de dem etter hvert med seg på lengre turer.
– Vi så at de ble veldig glade i å gå sammen, prate sammen og lære av hverandre – og at det skapte et indre engasjement som gjorde at de ikke ga seg, fordi de visste at de ville nå toppen bare de fortsatte, forteller Tone.
Gir ut turbok
Sommeren for to år siden dukket det opp en bokidé i Mari. I årevis hadde hun vært ute på tur med de største barna sine, og da hun og Tone begynte å gå med de minste, tenkte hun at det skulle ha eksistert en ABC for de ikoniske fjellturene, som også inneholdt det som trengs for å gå på tur med barn.
– Tanken surret og gikk, og så slo det oss at når andre kan gi ut bok, så kan vel vi også, sier Mari engasjert.Tone nikker:
– Ja, vi hadde jo masse tips og triks for å gå fjellturer med barn, og så at man har større verdi av en slik tur hvis barna har et eieforhold til turen. Det handler mye om å bygge opp entusiasme på forhånd. Hvis man vet hva som kommer, gir det masse krefter til å gå videre.
Med det sendte Mari og Tone et forslag om bok til Bonnier forlag, som ikke var sene til å invitere dem til en prat. En god tone ble funnet, og et prosjekt med en ganske så stram framdriftsplan ble født:
– Det førte til at det ble en innspurt av turer på høst-semesteret, men ungene var kule, og på den måten ble det vår bok, alle sammen. Barna er så stolte, det så vi på lanseringen, sier Mari, og forklarer hvordan boka inneholder alt fra pakkelister og turtips til tursjargong, bekledning, turleker og matoppskrifter.
Nå når boka er sluppet, er det andre ting som kan få mer fokus igjen. Sånn som bryllupsplanlegging, for eksempel. For Tone og Mari er ikke lenger bare kjærester, må vite. I fjor vinter fridde nemlig Mari til Tone …

Frieri til fjells
I løpet av de snart fem årene som har gått siden Mari og Tone traff hverandre for aller første gang, er det blitt klart for dem at de så visst ønsker å leve resten av livet sammen – og at dette er noe de gjerne vil markere.
– Jeg sa til Tone at hvis jeg skulle gifte meg igjen, så ville jeg gjerne fri. Jeg hadde lyst til å få lov til å ta det store valget jeg syntes det var, så jeg planla en helg for oss. En blåtur, der Tone ikke visste hvor vi skulle. Først var jeg litt bøllete, for jeg ba Tone pakke dansetøy og bikini, selv om jeg vet at hun verken er glad i å danse eller ha på seg bikini, ler Mari.
Men, Tone tok utfordringen på strak arm, til tross for at Mari tydelig kunne se at hun ble stresset av det hun ba henne om å gjøre.
– Dette var virkelig utenfor komfortsonen min. Jeg trodde jo vi skulle på dansekurs, ler Tone.
Men den gang ei. Som de fleste fredager, kjørte de i en kjent retning, mot fjellheimen. Til Rondane, faktisk, der Mari hadde bestilt en hytte i fjellveggen, med boblebad, fyr i peisen, panoramautsikt, og ikke et dansekurs i mils omkrets.
– Vi hadde en fantastisk kveld sammen. Så spurte jeg om Tone ville gifte seg med meg, erindrer Mari.
Og Tone, som ikke hadde skjønt noen ting, ga henne sitt rungende ja før de tok turen ut i boblebadet med champagne i glassene.
– At hun spurte var overraskende, men gledesstrålende! Jeg er ikke så flink til å ta imot gaver, men dette ble veldig nært og fint, sier Tone.
En perfekt kveld, ikke sant? Jovisst. Hadde den bare fortsatt slik …
– Etter en stund begynte jeg å føle meg dårlig, så vi la oss tidlig. Jeg våknet midt på natten, helt tett i brystet, og neste morgen var vi begge blitt veldig syke. Det viste seg at det hadde utviklet seg en klorgassforgiftning i hytta, forteller Mari.
Heldigvis har de fått god oppfølging fra legen, og ikke minst fra naturen selv:
– Et par netter etter sov vi ute i telt i 20 minus, noe som hjalp godt på luftveiene, sier de to, som i dag heldigvis er helt friske igjen.
Når bryllupet skal stå, er ennå ikke bestemt, men én ting vet Tone og Mari sikkert og visst, og det er at det blir en markering i deres ånd.
Sommer i det fri
I mellomtiden ligger en ny sommer for deres føtter. At det blir mye tid tilbrakt ute i det fri i tiden framover, er vel ingen overraskelse, og begge gleder de seg til turer både i stille tosomhet og lekent fellesskap med barna:
– Naturen er åpen og tilgjengelig. Den finnes alltid. Det viser seg at barn som har tilgang på natur, søker mot naturen hvis livet er vanskelig. De mestrer livet bedre hvis de har tilgang på natur, for naturen demper aktiviteten i de områdene i hjernen som aktiveres av grubling, uro og engstelse, og skaper rom for kreativitet, sier Tone.
Med det som grunnlag for sommerens turer, er forutsetningene gode både for en herlig sommer og et godt liv, på lag med naturen. Eller hva sier du?