Maria fridde på skuddårsdagen: - Rakk ikke spørre før han sa ja

- Jeg blir irritert når folk sier at det ikke er like romantisk når damer frir, sier hun.

FÅR REAKSJONER: - Jeg vet ikke hvorfor det bare skal være mannens jobb å fri. Mange mener det er helt feil at damer frir og at det ikke er slik det skal være, forteller Maria. FOTO: Privat
FÅR REAKSJONER: - Jeg vet ikke hvorfor det bare skal være mannens jobb å fri. Mange mener det er helt feil at damer frir og at det ikke er slik det skal være, forteller Maria. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Ifølge gamle tradisjoner er 29. februar, altså skuddårsdagen som kun dukker opp hvert fjerde år, den eneste dagen kvinner har «lov» til å fri til kjæresten. I dag er dette fremdeles noe som henger igjen, og normen er at det er mannens jobb å fri til kvinnen i sitt liv.

På de fleste andre områder i samfunnet er menn og kvinner i stor grad likestilte. Kvinner jobber, har lik rett på utdanning, betaler gjerne sin egen middag på date og forventer at mannen gjør sin del av husarbeid og barnepass. Så hvorfor er vi så opptatt av tradisjonelle kjønnsroller når det gjelder akkurat frieri?

Maria Veggen (19) møtte mannen i sitt liv i en Kiwi-butikk i Oppdal for bare ett år siden. Hans Olaf Hansi Sliper (24) jobbet i kassen, og da kortet til Maria ikke fungerte spurte hun pent om å få bruke Vipps. På den måten sikret hun seg både navnet og telefonnummeret hans, og siden har de vært et par.

Maria er ikke i tvil om at hun har funnet mannen i sitt liv. Derfor så hun ingen grunn til at hun ikke skulle fri til sin utkårede, uavhengig av om det var på skuddårsdagen eller en helt annen dag i året.

- Jeg kunne like godt ha fridd 1. mars eller en helt annen dag også, men det føltes litt mer spesielt å fri på skuddårsdagen. Jeg hadde tenkt på frieriet og planlagt det i rundt én måned, men jeg rakk ikke spørre en gang før han svarte ja, så det var søtt, sier hun med et stort smil.

LES OGSÅ: Vil vi egentlig bli fridd til foran mange mennesker?

- Ikke uvanlig

Det er nok fremdeles flest menn som velger å fri til sin kjære, men det er langt ifra uvanlig at kvinner velger å ta saken i egne hender.

- Det er ikke uvanlig at kvinner frir på skuddårsdagen. I media kan vi lese om kjendiser og andre som synes slike tradisjoner, og overtro, er gøy. De benytter gjerne anledningen til å gå på kne foran sin kjære akkurat på denne dagen.

Det sier Kate Elin Søyland, som er parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes.

Det sies at tradisjonen om å fri på skuddårsdagen kan spores helt tilbake til 400-tallet i Irland, da det skal ha blitt inngått en avtale mellom helgenene Sankt Bridget og Sankt Patrick.

- Slike spor i vår kultur og historie er ikke bare en artig kuriositet som inviterer til romantiske øyeblikk, det er også en viktig påminnelse om at kvinnen ikke alltid har kunnet ta saken, skjebnen og relasjonen i egne hender, forklarer hun.

Selv i eventyrene er det jo tradisjonelt prinsen som er den som redder prinsessen. Den aktive, sterke, handlende som kommer henne til unnsetning, finner henne, redder henne og frir!

- Vi trenger ikke se lenger tilbake enn til begynnelsen av 1900-tallet og utover. Da ser vi at en kvinne som fridde ble forbundet med noe skambelagt, "noe feil", noe som ble definert som desperat og lite feminint. I dag er det, uten at jeg kjenner til noen tall, vanlig at kvinner frir både på skuddårsdagen og andre dager, sier Søyland.

LES OGSÅ: Her frir den 65 år gamle milliardæren til den 25 år gamle glamourmodellen

KJØPTE RINGER: Dette er ringene som Maria valgte å fri med. FOTO: Privat
KJØPTE RINGER: Dette er ringene som Maria valgte å fri med. FOTO: Privat Vis mer

- Like romantisk

Maria og Hans Olaf har vært sammen i rundt ett år og bor på et lite sted med kun 7000 innbyggerne på Oppdal, hvor reaksjonene ikke har latt vente på seg.

- Jeg vet ikke hvorfor det bare skal være mannens jobb å fri. Mange mener det er helt feil at damer frir og at det ikke er slik det skal være. Jeg blir irritert når folk sier at det ikke er like romantisk når damer frir, for vi har like stor rett til å fri til mannen i vårt liv, sier hun.

Maria er overbevist om at det er minst like romantisk når kvinner frir som når menn frir, og heldigvis er Hans Olaf helt enig.

- Han er ikke den romantiske typen, og satte pris på at jeg fridde. Han svarte ja fordi han elsker meg og vil dele livet med meg. Han hadde absolutt ikke forventet det, men han syntes det var veldig koselig, sier hun.

LES OGSÅ: 20 måter å fri til ham på

Opptatt av tradisjonelle kjønnsroller

- Min oppfattelse er at noen få kvinner benytter anledningen og frir på denne dagen, men at mange fortsatt har en oppfattelse om at det er mannens oppgave å gå ned på kne med ring i hånden. Kvinner som ønsker å fri velger seg oftest en helt annen dag enn skuddårsdagen, som kun er hvert fjerde år. De frir når det kjennes riktig uten å måtte vente til neste skuddårsdag.

Det sier Ingrid Blessom, som er psykolog og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi.

Selv om det er flere kvinner som frir, mener de fleste fremdeles at det er mannens oppgave å å gå ned på kne og be om evig troskap.

- Trolig må Hollywood ta mye av skylden for dette med sine romantiske filmer. De beste romantiske komediene ender ofte med et tårevått og rørende frieri, sier Blessom.

De fleste husker vel Carry som blir fridd til av Mr. Big i deres nyrenoverte walk-in-closet, der han kaller henne «sin livs kjærlighet». Eller «Love actually» der Colin Firth forelsker seg i sin portugisisk-talende husholderske og frir til henne til tross for språkbarrierer.

- Romantiske komedier har evnen til å få oss til å gråte, le og heie på at paret endelig skal bli sammen. Samtidig er filmene basert kjønnstradisjonelle script, og de er med på å skape en forventning og normer om hva som er riktig, forklarer hun.

Selv om mange er opptatt av tradisjonelle kjønnsroller når det gjelder akkurat dette, er det likevel slik at de fleste par er enige om å gifte seg og at kvinnene har lagt til rette til frieriet.

- Dermed er mannens oppgave kun å ta det siste skrittet og «pop the question», forklarer Blessom.

LES OGSÅ: Fridde til kjæresten ved å animere seg selv inn i «Sleeping Beauty»

FØLTES RIKTIG: For Maria og Hans Olaf føltes det helt riktig at hun fridde. FOTO: Privat
FØLTES RIKTIG: For Maria og Hans Olaf føltes det helt riktig at hun fridde. FOTO: Privat Vis mer

Derfor velger noen kvinner å fri

Kvinner frir av ulike årsaker. For noen føles det naturlig, og de er ikke avhengig av å gjøre det supertradisjonelt og (passivt) gå og vente i år etter år i håp om at den andre skal ta initiativet.

- I dag kan et kvinnelig frieri se slik ut; paret sitter og sløver foran tv'en, ungene har endelig sovnet, og hun sier til kjæresten «Du..? skal ikke jeg og du bare henge sammen for resten av livet?». Hvorpå kjæresten trekker litt på smilet, nikker og sier «god idé». Hun har fridd, og de kan fortsette å se på tv, sier Søyland.

Vårt kjærlighetskart, altså våre uskrevne og skrevne regler på hva er lov og ikke for at det skal være «riktig», endrer seg stadig.

- Allerede fra vi er små barn lærer vi viktige og uviktige ting om hvordan et parforhold og kjærligheten fungerer, og hva som er «normalt». Ingenting er romantisk i seg selv, det er hvordan vi tolker det i lys av vår kulturelle bagasje og kontekst. Heldigvis er vårt syn på hva som er «lov» og «romantisk» i bevegelse, sier hun.

PS: Du trenger neppe å vente i fire år til! Begge deler, eller noe midt i mellom, må være lov. Det viktigste er at paret er fornøyd med frieriet.

LES OGSÅ: De 14 fineste sitatene om kjærlighet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer