Løgn:

Menn ser på seg selv som gode løgnere - og disse tegnene bør du se etter

- Når menn lyver vil de ofte fremstå rikere, større, mektigere og mer seksuelt attraktive.

MENN OG KVINNER LYVER OM ULIKE TING: - Når menn lyver vil de ofte fremstå rikere, større, mektigere og mer seksuelt attraktive, sier eksperten. FOTO: NTB
MENN OG KVINNER LYVER OM ULIKE TING: - Når menn lyver vil de ofte fremstå rikere, større, mektigere og mer seksuelt attraktive, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det finnes mye forskning på at menn ofte har større tro på egne ferdigheter enn det kvinner har, at de gjerne tror de er smartere, flinkere og mer attraktive enn det de fleste kvinner tenker om seg selv.

En studie fra britiske University of Portsmouth og nederlandske Maastricht Universityat viser at menn også anser seg selv som bedre løgnere. 62 prosent av dem som anså seg selv som gode løgnere var menn, mens 70 prosent av dem som anså seg selv som dårlige løgnere var kvinner.

Forskerne undersøkte sammenhengen mellom hvor flinke de selv mente at de var til å lyve, hvor mye de løy, hva slags type løgn de fortalte og hvilke strategier de brukte til å lyve, skriver forskning.no.

De deltakerne som anså seg selv som gode løgnere, brukte oftere strategien om å bruke detaljer som ikke kan bekreftes eller avkreftes, eller å begrave løgnen i noe som er sant. De som anså seg selv som dårlige løgnere brukte oftere unngåelsesstrategi, ved å unngå å detaljer eller være vag.

Forskjell på menn og kvinner

Akkurat som det er fysiske forskjeller på menn og kvinner, så er hjernen også forskjellig. Damer vil i utgangspunktet være bedre til å forstå og lese kroppsspråk, samtidig som de vil være bedre til å skjule det. Dette har med evolusjonen å gjøre.

I urtiden var mennene på jakt, mens kvinnene var hjemme og tok seg av familien. Dette har gitt utslag i instinkt, sosiale ferdigheter og fysiske forskjeller. Det vil dermed være forskjell på hva menn og kvinner lyver om.

- Når menn lyver vil de ofte fremstå rikere, større, mektigere og mer seksuelt attraktive. For eksempel hvis du spør en mann om hvor mange sexpartnere han har hatt, så vil han ofte lyve og si at antallet er større en det faktisk er. For damer er det motsatt. De vil lyve for å fremstå med færre seksuelle partnere, lyve på vekt og lyve på alderen.

Det sier Vidar Hansen, som er mentalist, foredragsholder og tidligere politimann.

I og med at familien og forholdet ofte er viktig for en kvinne, vil en også se at damer vil pynte på sannheten for å fremstille både familielivet og forholdet lykkeligere enn det er, i større grad enn det menn gjør.

- Etter inntoget av sosiale medier ser vi flest damer som legger ut bilder på for eksempel Facebook av den svært så lykkelige familien, eller beskriver hvor fantastisk forholdet er, mens nære venner vet at det ikke alltid er helt sant, sier Hansen.

Er ikke flinkere til å lyve

Selv om den nye studien antyder at menn har større tro på egne lyveferdigheter, er det ingen studier som viser at menn faktisk er flinkere til å lyve enn kvinner.

VANSKELIG Å OPPDAGE LØGN: - Det finnes ingen tegn på selve løgnen. Ingen fakter, ansiktsuttrykk, ticks eller andre kroppslige bevegelser som sier at en person lyver, sier eksperten.
VANSKELIG Å OPPDAGE LØGN: - Det finnes ingen tegn på selve løgnen. Ingen fakter, ansiktsuttrykk, ticks eller andre kroppslige bevegelser som sier at en person lyver, sier eksperten. Vis mer

- Så vidt meg bekjent er det ingen forskning som indikerer at menn generelt er flinkere til å lyve enn kvinner. En spørreundersøkelse der mennesker skal både vurdere og rapportere på vegne av seg selv, vet vi har noen svakheter.

Det sier Marthe Lefsaker Sakrisvold, som er stipendiat ved Politihøgskolen.

For det første vet vi at noen har en tendens til å svare det de tror de bør eller det de tror er rett, eller i tråd med det de kanskje selv skulle ønske at var tilfellet. Altså at de pynter litt på sannheten.

For det andre så krever selvrapportering at personen faktisk har innsikt i egne, ganske komplekse, mentale prosesser.

- Men er det mulig å se om noen lyver?

- En lang rekke forskning på løgnfeltet over de siste tiårene konkluderer med at vi ikke kan se om noen lyver. Ett av de største problemene er at det eksisterer en rekke myter om hvordan man kan se dette, som øyebevegelser og fiklende hender, sier Lefsaker Sakrisvold.

Metaanalyser som sammenligner tusenvis av vurderinger og forskningsresultater finner ikke støtte for disse tingene.

- Det er altfor store individuelle variasjoner, og oppførsel og kroppslige tegn er stort sett mer knyttet til nervøsitet enn løgn. Siden folk naturlig nok kan være nervøse uten at det er fordi de lyver, blir slike tegn skumle å bruke til noe som helst, påpeker hun.

Kvinner har ofte mer empati

Hansen forklarer at en annen stor forskjell mellom menn og kvinner er empati.

- Hvis en kvinne ser en person som har smerter, så vil dette trigge følelsessenteret i hjernen, og hun vil føle en sterk empati med vedkommende. Menn vil også føle empati, men i mindre grad. Menn vil være mer løsningsorientert, analysere situasjonen og forsøke å ordne ”problemet”, sier han.

Dette gjør at damer oftere tar en hvit løgn når de for eksempel kommenterer en venninnes hårklipp. De pynter på sannheten for å få venninnen til å føle seg vel, og ønsker ikke å såre vedkommende.

- Det er dette som kalles hvite løgner. Menn gjør det samme, men ikke i like stor grad som kvinner, forklarer han.

Menn forteller oftere hvite løgner for ”å bevare husfreden”, ikke på grunn av empati.

- Vi kan dermed si i hovedtrekk at menn lyver mer om seg selv, mens damer lyver om seg selv i tillegg til å lyve om andre. Men det er alltid unntak fra regelen, sier Hansen.

Når det kommer til hvem som lyver mest, så har det vært mye forskning på det uten at det har kommet noen sikker konklusjon. Noen undersøkelser antyder at menn lyver mest, mens andre mener at kvinner lyver mest.

- Så vi kan nok si at vi lyver omtrent like mye, men at vi lyver om forskjellige ting, sier han.

Tegn på at noen lyver

Det finnes ingen tegn på selve løgnen. Ingen fakter, ansiktsuttrykk, ticks eller andre kroppslige bevegelser som sier at en person lyver. Det er bare tegn på følelser og reaksjoner som ikke passer inn i situasjonen, populært kalt lekkasje i kroppsspråket.

- Det jeg ser etter for å avsløre løgn er å se etter når ord, tonefall og kroppsspråk ikke stemmer overens. Du kan se for deg hvis du spør en person om det går bra. Du ser personen kikke i bakken, puste tungt ut, og med lavmælt stemme si at det går kjempebra, forklarer Hansen.

Når kroppsspråket ikke stemmer overens med ordene stoler vi mer på kroppsspråket enn ordene som blir sagt.

KAN AVSLØRE LØGN: Hvis du skal avsløre løgn selv, for eksempel i et parforhold, så er ekspertens beste tips å spørre personen når vedkommende er helt uforberedt.
KAN AVSLØRE LØGN: Hvis du skal avsløre løgn selv, for eksempel i et parforhold, så er ekspertens beste tips å spørre personen når vedkommende er helt uforberedt. Vis mer

- Og på denne måten avslører vi at personen lyver, sier han.

Det er også viktig å lese kroppsspråket i kontekst. Altså se på sammenhengen når personen muligens lyver og hvor en befinner seg i selve situasjonen.

- Hvis jeg hadde et avhør av en siktet person i en alvorlig sak, så måtte jeg regne med at denne personen var nervøs av selve situasjonen, og kunne selvsagt ikke konkludere med løgn på bakgrunn av nervøsiteten. I denne situasjonen var det viktig for meg å roe ned vedkommende, vise empati og få tillitt. Dermed kunne siktede slappe av, sier han.

Hvis du skal avsløre løgn selv, for eksempel i et parforhold, så er hans beste tips å spørre personen når vedkommende er helt uforberedt.

- Da blir han sannsynligvis satt ut, og da kan du begynne å lese kroppsspråket. Er dette en vanlig reaksjon? Jo bedre du kjenner personen dess lettere er det å avsløre kroppsspråket, forklarer han.

Du har dannet deg en basis-linje, hvordan kroppsspråket er til vanlig, og du vil se om personen reagerer på en annerledes måte en den du kjenner godt.

- I tillegg må du ikke la personen gå bort og svare på spørsmålene senere. Det å konstruere en løgn på sparket er veldig vanskelig. Det er mye som skal passe inn i en løgn og det krever mye mental kapasitet, sier han.

Still også åpne spørsmål, altså spørsmål som man ikke bare svarer ja eller nei på, men spørsmål som fører til mest mulig detaljer. Det viser seg også at personer som skal konstruere en historie får en trang til å overbevise deg om at historien er sann og vil gjøre den mer ekte. Da gjør en historien mer detaljrik og en bruker et mer avansert språk.

- I tillegg kan det å lyve gi løgneren dårlig samvittighet. Det viser seg at løgneren distanserer seg fra selve løgnen/handlingen med å ikke snakke om seg selv, og bruker mindre «jeg» i historien, forklarer Hansen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer