Stalking

- Menn som ikke aksepterer et nei, velger ofte kvinner som er dårlige på å si nei

En stalker er en person med en besettelse for en annen person, enten basert på hat eller kjærlighet.

STALKING: Det antas at rundt 12 prosent av alle norske kvinner vil kunne oppleve å bli stalket i løpet av livet. Foto: NTB scanpix
STALKING: Det antas at rundt 12 prosent av alle norske kvinner vil kunne oppleve å bli stalket i løpet av livet. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge internasjonal forskning risikerer om lag 12-16 prosent kvinner og 4-7 prosent av menn å bli utsatt for personforfølgelse en gang i løpet av livet. Og vi er ikke noe mindre utsatt her til lands. 

– I Norge gjorde Kjersti Narud en studie i 2011 som viste at 12 prosent kvinner og 4 prosent menn (i en representativ tversnittstudie) oppga å ha vært utsatt for stalking – altså tett på de internasjonale tallene, sier Pål Grøndahl, psykologspesialist og rettspsykolog, til KK.no.

LES OGSÅ: - Det er jo ikke sånn at man enten er en voldelig eller ikke-voldelig person

I teorien kan hvem som helst bli offer for stalking, men statistikken viser likevel at noen er mer utsatt enn andre.

– Yngre, enslige kvinner som nylig har avbrutt eller gått ut av et intimt forhold er de som statistisk sett rammes oftest for slik forfølgelse – da fra den vrakede partneren. Enkelte utsatte kvinner har dårligere selvrapportert helse, har oftere alkoholproblemer og større andel psykiske plager enn det som betegnes som kontrollgrupper, forteller han.

I tillegg er personer med høy offentlig profil og helsepersonell mer utsatt enn de fleste.

Tre kategorier av stalkere

En stalker er en person med en besettelse for en annen person, enten basert på hat eller kjærlighet, og denne besettelsen kan utarte seg på en rekke ulike måter. Fellesnevneren er at stalkeren ikke tar et nei for et nei, og fortsetter å vie oppmerksomhet til sitt offer.

LES OGSÅ: Ingen vet hvem Nicole Simpson egentlig var

EKSEN: Det finnes tre hovedtyper av stalkere, og familiestalkeren er den vanligste. Dette er ofte en partner eller ekspartner. Foto: Shutterstock / connel
EKSEN: Det finnes tre hovedtyper av stalkere, og familiestalkeren er den vanligste. Dette er ofte en partner eller ekspartner. Foto: Shutterstock / connel Vis mer

Ifølge Kenneth Nielsen, spesialrådgiver hos rådgivningstjenesten Stalking.no, er det først når denne oppmerksomheten er uønsket hos mottakeren at man kan kalle det stalking.

– Noen menn vet ikke at de stalker engang, fordi menn ofte er opplært til å være pågående når det kommer til sjekking. Disse vil ofte våkne litt hvis de konfronteres med det, og innse at det ikke var slik de mente det, sier han til KK.no.

Så enkelt og uskyldig er det derimot ikke alltid. Men hvem er egentlig stalkeren?

– Da vil jeg si at det er i hvert fall en mann. 90-95 prosent av alle stalkere er menn, mens det kun er en liten andel kvinner som stalker, sier han. 

Nielsen regnes som en av Norges fremste spesialister på Stalking Management, og har selv vært med på å starte Stalking.no som er ment å være et ressurssenter for stalking-utsatte.

Han forteller at stalkere i all hovedsak kan deles inn i tre ulike kategorier; 

  • Familiestalkeren: Halvparten av stalkerne befinner seg i denne gruppen, som ofte består av partnere eller ekspartnere som ikke vil gi slipp på et forhold.
  • Bekjentskapsstalkeren: Utgjør rundt 30 prosent av tilfellene. Bekjentskapsstalkeren er en person du vet om, men kanskje ikke kjenner så godt. Ofte har han et ønske om et forhold med den han stalker.
  • Den ukjente stalkeren: Dette kaller Nielsen for den skumleste kategorien, som utgjør rundt 20 prosent av tilfellene. Han er ofte drevet av sadisme og vil oppnå frykt, og ofrene kan være tilfeldige.

LES OGSÅ: Dopes ned før voldtekten

SLITER PÅ NERVENE: 70 prosent av de som utsettes for stalking får en form for stresslidelse i ettertid, Foto: Shutterstock / Photographee.eu
SLITER PÅ NERVENE: 70 prosent av de som utsettes for stalking får en form for stresslidelse i ettertid, Foto: Shutterstock / Photographee.eu Vis mer

Fører ofte til stresslidelser hos offeret

Stalking kan ofte starte med noe tilsynelatende uskyldig som gjør det vanskelig for den utsatte å vite hva hun kan gjøre. Kanskje sender han deg tekstmeldinger hver dag, du får stadig vekk blomster på døra, og du synes at dere treffes på gata mistenkelig ofte.

– Det føles vanskelig å gå til politiet å klage over at man hele tiden får blomster og SMS, for han har ikke brutt straffeloven og politiet kan dermed ikke gjøre noe. Hvis politiet tar kontakt med stalkeren kan det i mange tilfeller få ting til å eskalere, forklarer rådgiveren.

Han mener at når politiet kommer bør det helst være for å arrestere. 

– Men hvis man skal vente på dette er man allerede inne i den siste stalkingfasen med innbrudd og vold. Stalking er forutsigbart, vi kan ofte forutse handlingsforløpet. Det eneste som er vanskelig å forutse er hastigheten på eskaleringen, forteller han.

Nielsen påpeker at svært få stalkere er farlige, og bare to prosent av tilfellene som ender med drap. Det ikke er stalkeren i seg selv som er farlig, men stalking-adferden kan være potensielt farlig. 

– Det setter også spor hos den som er utsatt for stalking. 70 prosent av de utsatte får en form for stresslidelse i ettertid, og mange kan bli redd for å inngå nye forhold, påpeker Nielsen.

LES OGSÅ: Menn som kaller kvinner billige

Dokumenter alt og informer dine nærmeste

De aller fleste stalkingsakene er det mulig å få gjort noe med, men dessverre er det slik at man må gjøre mye selv. Et viktig eksempel er at du må være tydelig i din avvisning.

– Skandinaviske kvinner er ikke spesielt flinke til å avvise. De er ofte redde for å såre, og blir derfor uklare i sine avvisninger ved for eksempel å si at «nei, det passer ikke i dag», eller «jeg har kjæreste», sier Nielsen.

NEI: Mange skandinaviske kvinner er dårlige på avvisning av frykt for å såre, men Nielsen mener vi må lære oss å gi et klart og tydelig nei. Foto: Shutterstock / Lisa A
NEI: Mange skandinaviske kvinner er dårlige på avvisning av frykt for å såre, men Nielsen mener vi må lære oss å gi et klart og tydelig nei. Foto: Shutterstock / Lisa A Vis mer

Ved å bruke slike unnskyldninger kan stalkeren oppfatte det som om at du egentlig har lyst til å treffe ham, og at det bare er ytre faktorer som står i veien for at dere skal være sammen. Du vil med andre ord ikke bli kvitt ham på den måten.

– Menn som ikke aksepterer et nei, velger ofte kvinner som er dårlige på å si nei. Det er derfor vi snakker om «no contact statement», du må gi et klart og tydelig nei, sier han og påpeker at det mange gjør feil er å tenke logisk på det.

Hvis stalkeren din for eksempel sender deg hundrevis av meldinger og du stadig vekk svarer at han ikke skal kontakte deg, så fungerer det mot sin hensikt. Si nei, og deretter ignorer.

– Stalkeren tenker ikke alltid logisk. For han er all kontakt god kontakt. Når du sier at du ikke vil ha kontakt så må du faktisk ikke svare ham, for hvert svar er «kontakt», forklarer Nielsen.

Han har også to andre tips til hva du bør gjøre hvis du har en stalker.

– Begynn så tidlig som mulig med å dokumentere alt. Før en logg, sørg for vitner, ta vare på tekstmeldinger eller ta skjermbilder av ringeloggen. Dette kan etter hvert bli nyttig hvis du for eksempel trenger et besøksforbud, sier han og legger til:

– Pass på hvor åpne profilene dine er på sosiale medier, for man kan finne ut alt om folk på nettet. Og sørg for at dine nærmeste vet om hvem som plager deg, slik at de ikke ender med å bli ufrivillig hjelpsomme mot stalkeren, men heller kan hjelpe deg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer