Micro-cheating:

Micro-cheating er ikke mikro-alvorlig

Her er tegnene å se opp for. Samt ett overordnet tegn, som skiller det fra vennskapelig flørting.

MICRO-CHEATING: - Micro-cheating er en serie tilsynelatende små handlinger som indikerer at personen er emosjonelt eller fysisk opptatt av noen utenfor forholdet de er i, forklarer Melanie Schilling, som er psykologen bak uttrykket. FOTO: NTB Scanpix
MICRO-CHEATING: - Micro-cheating er en serie tilsynelatende små handlinger som indikerer at personen er emosjonelt eller fysisk opptatt av noen utenfor forholdet de er i, forklarer Melanie Schilling, som er psykologen bak uttrykket. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Uttrykket «micro-cheating» trender om dagen, og vekker blandede reaksjoner i sosiale medier. «Jeg har visst ikke lov til å ha venner», twitres det tørt, og utsagnet er et godt eksempel på de mer negative reaksjonene uttrykket vekker.

Men selvsagt har du lov til å ha venner, for psykologen bak uttrykket Melanie Schilling, snakker ikke om vennskapelig flørting. Grensen for micro-cheating er likevel vanskeligere å definere enn fysisk utroskap, og befinner seg mer i en gråsone.

LES OGSÅ: Derfor er lykkelige menn utro

EKSPERTEN: Psykologen bak uttrykket Melanie SchillingFOTO: Privat
EKSPERTEN: Psykologen bak uttrykket Melanie SchillingFOTO: Privat Vis mer

Små, store handlinger = mikro-utroskap

Schilling, som figurerer som ekspert i sin femte sesong av den australske versjonen av reality-tv-serien Gift ved første blikk, luftet først uttrykket micro-cheating i HuffPost Australia. Siden har det gått sin seiersgang i utenlandske medier.

- Micro-cheating er en serie tilsynelatende små handlinger som indikerer at personen er emosjonelt eller fysisk opptatt av noen utenfor forholdet de er i, sier Schilling til den australske avisen.

Uttrykket micro-cheating er riktignok fremmed for den norske psykologen Marit Hokland med privatpraksis nær Tønsberg, men det hun kaller utroskap i grenseland, er kjent nok. Det er et tillitsbrudd.

- Mikro-utroskap indikerer at det er mindre alvorlig enn utroskap, men så fører det jo til mange av de samme reaksjonene som utroskap. Det handler om tilliten i forholdet, sier Hokland.

LES OGSÅ: En gang utro, alltid utro. Eller?

Tegn som kan tyde på mikro-utroskap

Du bedriver muligens micro-cheating dersom du i hemmelighet knytter deg til noen av motsatt kjønn i sosiale medier, hvis dere deler private morsomheter, hvis du gir en annen inntrykk av at ditt eget forhold ikke er så seriøst eller hvis du lagrer navn som koder på telefonen din, ifølge Schilling.

Noen tegn å se opp for er hvis kjæresten din avslutter samtaler/chatter idet du kommer inn i rommet, tar kontakt med en eks for å markere intime begivenheter, gir andre komplimenter på bekostning av deg eller møter noen av motsatt kjønn til et jobbmøte, når det viser seg at det ikke ble jobbet noe.

- Alt dette er tegn på at du driver med denne typen «skjult flørting». Dersom du føler at du har noe å skjule, spør deg selv hvorfor, sier Schilling til den australske avisen.

Hun kaller hemmeligholdelsen et talende tegn, og micro cheating for et subtilt forræderi som trenger hemmeligholdelsen for å nære flammen sin.

- Dette dreier seg om å ha respekt for hva som tilhører paret. Hvis det er nødt til å være hemmelig, er det stor sjanse for at det er feil, sier Hokland.

LES OGSÅ: Her er tegnene som kan øke faren for utroskap

Intensjonen avgjør ved mikro-utroskap

- Det første du trenger å etablere er intensjonen bak oppførselen, sier Schilling videre til HuffPost Australia.

Hun anbefaler at du er objektiv og rasjonell heller en subjektiv og emosjonell, og unngår det destruktive i å komme med tomme beskyldninger og fornærmelser.

- Vær spesifikk når det gjelder oppførselen du har observert, forklar hvordan de får deg til å føle deg og etterspør det du trenger, sier Schilling til den australske avisen.

Hokland påpeker at det som manifesterer seg som flørting kan være et symptom for helt andre behov, som at man ikke får til å hevde seg nok i forholdet eller mangler tid for seg selv.

- Mistenkeliggjøring og overdreven sjalusi er ikke bra for tilliten i forholdet. Formuler deg slik at den andre ikke føler seg unødvendig mistenkeliggjort, sier Hokland.

Forklar hvordan du føler deg og hva som får deg til å føle dette:

  • «Jeg er usikker på deg og det vennskapet. Selv om jeg ikke tror du vil svike meg, blir jeg likevel redd for å miste deg.»
  • «Når du gjorde sånn …, så følte jeg det sånn ...»

LES OGSÅ: - Utroskap kan oppleves som et alvorlige traume - omtrent på samme måte som å bli offer for en voldshandling

EKSPERTEN: Marit Hokland som er psykolog med privatpraksis nær Tønsberg. FOTO: Privat
EKSPERTEN: Marit Hokland som er psykolog med privatpraksis nær Tønsberg. FOTO: Privat Vis mer

Ulike grenser kan bli mikro-utroskap

- Det er uansett viktig at dere som et par avklarer hva som er greit og ikke greit. Det kan være at dere har ulike grenser i utgangspunktet, sier Hokland og legger til:

- Noen par blir heller ikke enige om hvor disse grensene går. Man kan kreve det som skal til for at man føler seg respektert og at tilliten er god nok. Kanskje velger man å leve med noen gnisninger når det gjelder dette.

Schilling poengterer i det opprinnelige intervjuet med HuffPost Australia at dersom kjæresten din har gjort micro-cheating til en vane, kanskje fordi det har vært greit i tidligere forhold, har du likevel lov til å fremme andre ønsker.

Det er uansett viktig at du ber om det du trenger og ikke inntar noen offerrolle som går på selvtilliten løs. Da må du i verste fall vurdere om dette forholdet er sunt for deg.

To spørsmål som klargjør mikro-utroskap

Dersom du eller kjæresten din leser dette og lurer på om du/dere tøyer grensen for hva som er greit, er det to spørsmål du kan stille deg, ifølge Hokland:

1. Hvordan ville du ha reagert om kjæresten din hadde gjort dette?

2. Ville du ha gjort dette hvis kjæresten din var til stede?

Psykologen vil også understreke at det du gjør når du driver med mikro-utroskap, er å undergrave tilliten i forholdet. Det føles sjelden godt å være den som gjør det.

- Minn deg på hva du verdsetter, som intimitet, lojalitet og respekt, og at det å handle i tråd med dette føles bra. Tenk på hva som blir godt for deg på lang sikt og ikke bare i øyeblikket, sier Hokland.

Dere bør i alle tilfelle snakke om temaet, for å unngå å havne oppi det og måtte reparere i etterkant. Det er ingen som ønsker å såre, men det kan skje ufrivillig dersom dere ikke har tenkt på det eller snakket om det.

Dersom du allerede har såret kjæresten din, må tilliten bygges opp igjen. Det anbefales at du er helt åpen og legger deg helt flat, i tillegg til å gjøre gester som viser at kjæresten er din nærmeste.

- Det kan være at det er noe du ser på som helt aseksuelt selv og ikke har tenkt kan true forholdet, som sårer kjæresten din. Hvis du ser det utenfra og stiller deg de to spørsmålene, så blir du kanskje bevisst at du ikke ville likt om kjæresten din gjorde dette mot deg? Ta den vinklingen, råder Hokland.

Noen ganger er ikke mikro-utroskap gjennomtenkt. Andre ganger står det i sammenheng med at det er andre problemer i forholdet.

- Det er uansett alltid best å ta tak i problemer som er i forholdet, og når det gjelder akkurat mikro-utroskap: Hvor går grensene? Snakk gjennom eksempler på ting som kan skje, sier hun.

LES OGSÅ: Halvparten av verdens befolkning kysser aldri

Er vennskapet «for intimt»?

Ifølge de internasjonalt kjente parforskerne Drs. John og Julie Gottman så krysser et vennskap en intimitetsgrense idet du handler på en måte som kjæresten din ville blitt opprørt eller ukomfortabel av å være vitne til.

Fem spørsmål i den forbindelse:

  1. Har vennskapet blitt skjult for deg?
  2. Er spørsmål om vennskapet blitt besvart med «slutt å bekymre deg» eller med motløshet?
  3. Har du bedt om at det avsluttes, for å få et nei?
  4. Har ikke grensene dine blitt respektert?
  5. Er vennen et subjekt for fantasier eller kommentarer når dere har det vanskelig i forholdet?

Svarer du ja på flere av disse spørsmålene er vennskapet trolig «for intimt».

Kilde: The Gottman Relationship Blog fra The Gottman Institute som drives av Drs. John M. Gottman og Julie Gottman.

LES OGSÅ: - Utroskap trenger ikke bety at forholdet er over

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer