Amerikansk studie:

- Millioner av kvinner føler tvang ved førstegangssex

Ikke direkte overførbart til Norge som er mer likestilt, mener norske fagfolk.

OVERGREP: En voldtekt eller et overgrep kan gi både psykiske og fysiske plager i etterkant. FOTO: NTB scanpix
OVERGREP: En voldtekt eller et overgrep kan gi både psykiske og fysiske plager i etterkant. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Millioner amerikanske kvinner har tvungne førstegangsopplevelser, som gir helseproblemer, indikerer en amerikansk studie som deles av USA Today, TIME, Rolling Stone, CNN, The Independent ... you name it. Studien, gjort av forskere ved Cambridge universitet, er å lese overalt i høst.

Nå sier ikke studien noe om norske kvinner, understreker fagfolk her hjemme. Men tematikken er aktuell også her.

LES OGSÅ: - Åpenheten har hjulpet meg videre

- Ikke direkte overførbar til Norge

Voldtekt er den første sexopplevelsen til millioner av kvinner i USA, indikerer studien, som undersøkte kvinner i alderen 18-44 år.

Dette gir problemer knyttet til reproduktiv helse, som bekkenbunnssmerter og menstruasjonsplager.

Studien er imidlertid ikke direkte overførbar til Norge, skal vi tro seksualitetsforsker Bente Træen ved Universitetet i Oslo.

- Voldtekt ved første samleie er ikke vanlig i vår kultur. 65 prosent debuterer med en kjæreste de har vært sammen med i 3-6 måneder og beskriver det som en veldig fin opplevelse, sier Træen.

Det som skiller oss fra amerikanske forhold er likestillingsideologien i vår kultur, det at kvinners posisjon er sterkere enn i anglosaksiske eller andre kulturer. Derfor blir en direkte sammenligning av forekomst tall vanskelig.

- At seksuelle overgrep gir helseproblemer tror jeg er sant. Da jeg gjorde en dybdeintervjustudie på slutten av 2000-tallet blant 22 menn og kvinner som hadde nedsatt seksuell lyst, og så hva de selv mente var årsaken til lystproblemet, så hadde halvparten av dem vært utsatt for fysiske, psykiske eller seksuelle overgrep (f.eks. incest, «date rapes») i barne- og ungdomsårene, sier hun.

Træen mener vi må skille mellom overgrep som skjer barn og voksne, og konsekvensene blir større jo tidligere det skjer i livet.

- Når et overgrep skjer i barne- og ungdomsårene, kan voksne seksuelle møter ofte preges av masse skam hos offeret. Skam over at det har skjedd, over å være den man er, man føler seg skitten og verdiløs, noe som forsterker skammen, sier hun.

Lystproblemet oppstår ofte den dagen man treffer en forståelsesfull og kjærlig partner som sier «jeg elsker deg» og «ikke gjør noe du ikke har lyst til. Bare ta den tiden du trenger».

- For et overgrepsoffer har sex aldri handlet om hvorvidt man har lyst på sex eller ikke. Det har vært noe overgriperen har tatt. Først når man får en kjærlig partner, får man et valg, og da må du kjenne etter hva du har lyst til. Det blir for sterkt. Da kommer skammen inn og blokkerer alt som er av lyst. Det at lysten forsvinner kan selvsagt over tid gjøre at partneren går. Det er veldig kompliserte mekanismer bak dette, sier Træen.

Men det behøver ikke å handle om vonde seksuelle opplevelser.

LES OGSÅ: - Kvinner blir oftere vurdert som hysteriske

Helseplager etter tvungne seksuelle opplevelser

Ettervirkninger av tvungne seksuelle opplevelser omfatter mye mer enn skam, skal vi tro pressekontakt og veileder Birgit Nereng ved Dixi Ressurssenter.

- Uavhengig av den amerikanske studien, hvis du har opplevd å bli utsatt for voldtekt, uansett alder, så kan det føre med seg både psykiske og fysiske helseplager, sier Nereng.

Hun mener at det er viktig å snakke om kvinners helseplager etter voldtekt. Det er slik vi unngår at noen går uten å få den hjelpen de trenger.

- De fleste får noen ettervirkninger, og noen får alvorlige ettervirkninger. Samtidig er det viktig å understreke at ikke alle blir traumatisert, sier Nereng.

- Det vi ser mest av er mentale helseproblemer, som kan smitte over i det kroppslige, sier Nereng, og hun forteller at det finnes en del vanlige ettervirkninger, som:

 • Angst og frykt (Mange opplever at trygghetsfølelsen de hadde før er borte, verden har blitt farligere. Noen utvikler angstlidelser).
 • Gjenopplevelser av det som skjedde (Flashbacks)
 • Søvnforstyrrelser
 • Selvbebreidelse og skyldfølelse
 • Konsentrasjon- og hukommelsesvansker
 • Økt irritasjon og sinne
 • Kroppslige plager
 • Problemer med samspillet med omgivelsene (sosiale settinger kan by på utfordringer)
 • Vansker med nærhet og seksualitet
 • Tristhet (noen utvikler depresjon)
 • Økt behov for kontroll

Nereng understreker at dette ikke er en uttømmende liste. Det er verken feil å ha kjent på alle disse, ingen av disse eller andre enn disse.

Hva er tvang?

Men hvordan skal vi definere tvungne seksuelle opplevelser?

Selv om kvinnene i den nasjonale studien ikke eksplisitt bruker ordet voldtekt, så sier den ledende forfatteren Laura Hawks som er forsker ved Harvard Medical School, at «ethvert seksuelt møte (med penetrasjon) som skjer mot noens vilje er voldtekt.»

Nereng påpeker at selv om en seksuell opplevelse ikke kan sies å være et overgrep i henhold til loven, så kan du av forskjellige grunner sitte igjen med en dårlig følelse etter en seksuell opplevelse.

- Men når jeg hører ordet tvang, så tenker jeg overgrep og voldtekt. Hvis du ikke samtykker til å utføre en seksuell handling, men likevel blir tvunget til det, så er det et overgrep, sier Nereng.

Træen påpeker at studier spør retrospektivt (hva skjedde, den gang, da). Hvordan du selv tolker en seksuell opplevelse i etterkant vil være avhengig av hva som skjedde etter samleiet. Hvis det ble et forhold ut av det, så ser du det trolig i et mildere lys enn hvis du ønsket deg et forhold uten at det ble noe.

Hun leser kommentaren til Hawks som et politisk statement, kanskje i lys av hvordan vi har snudd hodene våre etter Metoo? Og det kan jo være sant, men det behøver ikke å være det, så vi må trå varsomt. Forskere må være bevisst på hvordan de stiller spørsmål og hvordan de tolker svar.

LES OGSÅ: - Jeg våknet av at han lå og presset seg mot meg og prøvde å kysse meg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer