Skilsmisse

- Min erfaring er at homofile menn oftere har en tendens til å ha åpne forhold, mens lesbiske par blir mer som venner

Og lesbiske er mest utsatt. I 2015 var det 50 par bestående av to kvinner som skilte seg i Norge.

SKILSMISSE: Det er en høyere risiko for skilsmisse blant kvinnelige par. I 2015 var det 50 par bestående av to kvinner som skilte seg i Norge. Foto: Shutterstock / Fotos593
SKILSMISSE: Det er en høyere risiko for skilsmisse blant kvinnelige par. I 2015 var det 50 par bestående av to kvinner som skilte seg i Norge. Foto: Shutterstock / Fotos593 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Skilsmisserisikoen er høyest for kvinnelige par, etterfulgt av mannlige par. Ulikekjønnede par har lavest skilsmisserisiko, forteller Kenneth Aarskaug Wiik, som er seniorforsker ved forskningsavdelingen til Statistisk sentralbyrå (SSB). 

I 2015 var det 50 par bestående av to kvinner som skilte seg i Norge. Til sammenligning var tallet kun 18 for par bestående av to menn. (Pssst: Skilsmisse er en av de tøffeste livskrisene man kan oppleve)

Fra 1993 til 2012 fulgte forskerne ved Statistisk sentralbyrå alle registrerte partnere og gifte, og oppdaget at skilsmisserisikoen for par bestående av to av samme kjønn er betydelig høyere enn for par med ulikt kjønn. Hele 45 prosent av likekjønnede par bestående av to kvinner, og 40 prosent av par bestående av to menn, skilte seg i perioden. Tallet var 33 prosent for ulikekjønnede par.

- Studier fra USA viser at noe av grunnen kan være at homofile og lesbiske blir møtt med motforestillinger og negative holdninger, sier Wiik.

LES OGSÅ: Cathrine og Trine om det å komme ut av skapet - på bygda

Lavere eller høyere risiko med felles barn? 

Studien til SSB så også nærmere på sammenhengen mellom skilsmisserisiko og felles barn. Tallene viser at både kvinnelige og ulikekjønnede par har lavere skilsmisserisiko dersom de har felles barn. Blant mannlige par var resultatet et helt annet, og de hadde høyere skilsmisserisiko dersom de var registrert med felles barn.

- Studier viser at spesielt mannlige par møter fordommer når de forteller omgivelsene at de skal ha barn sammen. I tillegg kan kun én av dem være biologisk foreldre, og det kan skape gnisninger. Den ene parten må i større grad jobbe for å bli anerkjent som far eller mor, og ikke som en stefar eller stemor, sier Wiik. 

I underkant av 3 prosent av de mannlige parene hadde felles barn, mens hele 1 av 4 av de kvinnelige parene hadde felles barn, kom det fram i studien. 

LES OGSÅ: Skilsmisse er smittsomt

LAVERE RISIKO: Kvinnelige par med felles barn har lavere skilsmisserisiko enn par uten felles barn. Foto: Shutterstock / DGLimages
LAVERE RISIKO: Kvinnelige par med felles barn har lavere skilsmisserisiko enn par uten felles barn. Foto: Shutterstock / DGLimages Vis mer

- Homofile har oftere åpne forhold

- Min erfaring er at homofile menn oftere har en tendens til å ha åpne forhold, og at seksualiteten er viktigere i parforholdet. Hos lesbiske par er det ofte motsatt, og de blir mer som venner, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Winther forklarer at dette fenomenet har blitt et begrep kalt «Lesbian bed disease» (LBD).

- Det er ikke så mye testosteron i et lesbisk parforhold, som gjør at den seksuelle tenningen ikke alltid vedlikeholdes. Det er ikke en absolutt fasit, men normalen er at menn har lyst på mer sex enn kvinner, sier han.

Han forteller at mange par har mye sex i starten av forholdet når det er nytt og spennende, men at dette dabber av over tid. (Pssst: Nei, det er ikke uvanlig å ikke alltid ha lyst på sex)

- Sex er limet i et forhold, og det som gjør at man føler seg nær den andre. Når den delen av forholdet forsvinner, mister man parfølelsen og blir mer venner. Derfor er det mange som går fra hverandre av den grunn, sier han. 

LES OGSÅ: Disse tre sexstillingene øker sjansen for orgasme

ÅPNE FORHOLD: - Min erfaring er at homofile menn oftere har en tendens til å ha åpne forhold, og at seksualiteten er viktigere i parforholdet, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog. Foto: Shutterstock / Rawpixel.com
ÅPNE FORHOLD: - Min erfaring er at homofile menn oftere har en tendens til å ha åpne forhold, og at seksualiteten er viktigere i parforholdet, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog. Foto: Shutterstock / Rawpixel.com Vis mer

- Kvinner har større forventinger til nærhet 

I Norge har det ikke blitt forsket på hvorfor kvinnelige par har høyere skilsmisserisiko enn mannlige par, men det finnes flere teorier.

- Det er vanskelig å si nøyaktig hvorfor det er slik, men én årsak kan være at kvinner i større grad har andre forventninger til nærhet, intimitet og kommunikasjon enn det menn har, sier Øyvind Isaksen, som driver Skeiv.no, en møteplass for lesbiske, homofile og bifile.

Han har jobbet med homofile og lesbiske par i en årrekke. Isaksen sier at dette igjen kan føre til at kvinner har en lavere toleranse for å være i en relasjon når det skranter.

- Mange kvinner forteller at de blir mer og mer venninner, og har mindre og mindre nærhet og sex. Menn er ofte mer åpne for å eksperimentere, gjerne i form av åpne relasjoner og mindre tosomhet. Dette er faktorer som kan bidra til å øke skilsmisserisikoen blant kvinnelige par, sier han.

LES OGSÅ: Anbefaler kvinner å ha sex med hverandre

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer