Tegn på utroskap:

Mistenker du at kjæresten er utro?

- Mistenksomheten har ikke nødvendigvis noe med partneren din å gjøre, men med deg selv.

TEGN PÅ UTROSKAP: Det er noe som skurrer, men du vet ikke hva. Slik bør du gå frem når du har mistanker om utroskap. FOTO: NTB Scanpix
TEGN PÅ UTROSKAP: Det er noe som skurrer, men du vet ikke hva. Slik bør du gå frem når du har mistanker om utroskap. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje kjent den følelsen. Den som plutselig oppstår, men som du ikke helt kan sette fingeren på. Det er liksom bare noe som skurrer litt.

Når man frykter at partneren er utro baserer det seg ofte bare på en magefølelse, og det er lett å la seg rive med og tro at magefølelsen bunner i noe reelt. Ja, noen ganger gjør den det, men ikke alltid.

– Mistanke om utroskap er vondt og vanskelig å forholde seg til. Mange blir fryktelig redde; redde for å ikke være elsket, ikke å være god nok, redde for å bli lurt og for at noen andre skal bli valgt foran en selv, sier Line Jonsborg, familieterapeut ved Nydalen Helsehus.

Får du en slik uro, vil du få behov for å undersøke om mistankene stemmer. Det er lett å gå inn i en endeløs tankespiral som girer opp frykten mer og mer.

– Når vi er redde og har det vondt, blir vi gjerne ikke så kloke, og det er ikke så lett å skille mellom fantasi og virkelighet. Da er det viktig å roe ned og være bevisst på hva du faktisk ser og hører, og hva som er fantasier. Snakk også gjerne med en du kan være fortrolig med som ikke er involvert, og som kan hjelpe deg med å få klarhet i hva som er hva, forklarer hun.

LES OGSÅ: De merkeligste stedene folk er utro

Vær åpen og ærlig om din frykt

Katrine Finne, som er samtaleterapeut for par og individ og lærer hos HumaNova, sier til KK at i et møte med et menneske som uttrykker usikkerhet på sin partner og som frykter utroskap, ville hun tatt magefølelsen til vedkommende på alvor gjennom å utforske den.

– Ofte kan vi forveksle magefølelsen med frykt – kanskje er det redselen for å bli forlatt som utløser mistenksomheten? Vi trenger å ta ansvar for at dette er noe som skjer i MEG, at det ikke nødvendigvis har med den andre å gjøre, forklarer hun.

MAGEFØLELSE: Den såkalte magefølelsen av at noe ikke stemmer kan lett forveksles med din egen frykt. FOTO: NTB Scanpix
MAGEFØLELSE: Den såkalte magefølelsen av at noe ikke stemmer kan lett forveksles med din egen frykt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Da kan vi stille oss spørsmålene: Hva er det jeg er redd for? Hva er det som skjer inni meg når jeg tolker signalene der ute? Hvilke tanker setter det i gang i meg? Hvilke følelser dukker opp?

– Og det er nettopp dette vi trenger å snakke om med våre partnere – vi må åpne opp og tørre å være sårbare, tørre å fortelle hva vi tenker, føler og trenger, sier Finne.

Kanskje gjør kjæresten din uskyldige ting som han ikke aner at skaper en uro i deg, og det er nettopp dette du bør dele med ham. Hun gir noen eksempler på hvordan du kan gå frem:

– Si at du blir usikker og redd når han tar med seg mobilen på do, eller når han kommer sent hjem eller noe annet du har registrert. Si ifra hvis du er redd for at han er forelsket i en annen eller skjuler noe for deg, og at du synes det er vanskelig og skummelt å spørre ham om det. Spør om han kan fortelle litt om hva som skjer fordi du har behov for åpenhet og ærlighet, for all usikkerheten er så fryktelig slitsom, forklarer Finne.

Dette er typiske tegn på en utro partner

Ifølge Jonsborg er ikke mistenksomhet særlig sunt for et forhold, derfor vil hun i utgangspunktet ikke anbefale at man aktivt leter etter tegn på at partneren er utro.

For selv om du oppdager tegn som kan gå igjen ved utroskap, må det ikke bety at det faktisk skjer. Det kan like gjerne være noe helt annet.

Når det er sagt er det noen ting som går igjen når noen er utro, og dette bør man være oppmerksom på.

Noen typiske tegn kan være at partneren:

  • Blir mer fjern og fraværende mentalt når han eller hun er sammen med deg
  • Blir mer opptatt av utseendet sitt og for eksempel trener mye oftere enn før
  • I påfallende grad er mindre opptatt av sex – eller mer. Det kan gå begge veier
  • Oftere er borte på reiser, jobbarrangementer og liknende – spesielt om han eller hun samtidig blir mer utilgjengelig på telefon enn tidligere

LES OGSÅ: Slik avslører kroppen deg når du lyver

SNAKK SAMMEN: Ikke la mistankene bygge seg opp uten å lufte dine tanker og følelser. Kanskje finnes det en naturlig forklaring. FOTO: NTB Scanpix
SNAKK SAMMEN: Ikke la mistankene bygge seg opp uten å lufte dine tanker og følelser. Kanskje finnes det en naturlig forklaring. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Krysser han av på flere tegn? Da er det tid for en prat

Ser det ut til at din partners oppførsel krysser av flere av disse boksene? Hvis du kjenner deg urolig, ser flere av disse tegnene samtidig, og de varer over tid, da kan det være lurt å snakke med partneren om frykten din.

– Sørg da for å få mulighet til å snakke i fred og ro. Legg rolig fram hvordan du føler det, og fortell hva du har observert som har gjort deg urolig. Vær oppmerksom på å ikke komme med beskyldninger du ikke har grunnlag for. Lytt til svarene og forsøk å beholde roen, anbefaler Jonsborg.

Mens dere har denne samtalen kan du kjenne på hvordan svarene lander hos deg. Kan partneren møte blikket ditt? Og tror du på det som blir sagt?

– Viser det seg at partneren har vært utro, vil det for mange være et fryktelig sjokk med stor sorg og gjerne sinne. Vær oppmerksom på at i en slik tilstand er det fare for at du kan si eller gjøre noe som gjør det hele enda verre. Det kan være fint å ha en samtalepartner utenfra som kan se deg og situasjonen i et mer objektivt lys. Spesielt hvis det er barn inne i bildet, er det å anbefale, forteller hun.

Veien videre derfra avhenger av hva du og partneren ønsker. Noen kommer aldri over utroskapen, men mange klarer det – det er absolutt ikke umulig å få det til.

– Det er vonde følelser involvert, og begge parter kjenner gjerne på stor skam. Hvis man tør å gå inn i det vonde og jobbe seg igjennom det sammen, for eksempel med profesjonell hjelp, kan man faktisk komme nærmere hverandre enn man noen gang har vært. Men det krever stor vilje og hardt arbeid fra begge parter, sier Jonsborg.

LES OGSÅ: Tilgivelse er viktig for at forholdet skal overleve utroskap

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer