Sex:

- Mobilbruk er drepen for sexlivet

Skjermtid blir stadig pekt på som et forstyrrende element i parforholder, forteller ekspert.

MOBIL I SENGA: Det siste du ser på før du legger deg bør være kjæresten din, ikke mobilen eller TV, mener sexolog. FOTO: NTB
MOBIL I SENGA: Det siste du ser på før du legger deg bør være kjæresten din, ikke mobilen eller TV, mener sexolog. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

At mobil og PC er en vesentlig del av hverdagen vår, er det ingen tvil om. Det scrolles gjerne på morgenen, mens vi venter på bussen, i lunsjpausen, i sofaen etter jobb og i senga før leggetid.

Hvis du er i et samboerskap, merker du kanskje at sexen utgår til fordel for serietitting og scrolling. Og ja, det er helt vanlig at sexlivet har sine bølgedaler - og klart det er skikkelig koselig å bare ligge i armkroken til kjæresten og se på en god film!

Men, det kan hende at skjermene stjeler tid som dere egentlig kunne brukt på noe helt annet... Ekspertene vi har pratet med, mener mange par kunne hatt et mye bedre sexliv hvis de reduserte mobilbruken.

«Digital detox» gjør oss mer produktive

I en artikkel publisert på nettmagasinet Redonline, foreslås det «digital detox» for å få fart på sexlivet.

En «digital detox» er rett og slett å kutte ut bruk av smarttelefoner og andre skjermer over en viss tidsperiode. Undersøkelser viser at mange opplever former for angst ved å bruke mye tid på sosiale media, og det er flere fordeler knyttet til å legge vekk mobilen en stund:

  • Kan gjøre oss mer produktive
  • Kan få oss til å føle oss roligere
  • Reduserer stress
  • Forbedrer søvnen
  • Øker fokus
  • Forbedrer selvtilliten

Eksperter uttaler til Redonline at en digital detox også kan få fart på sexlivet. Kanskje ikke så rart, hvis vi opplever fordelene listet opp over - i tillegg til at vi naturlig nok vil bruke mer tid på hverandre når mobilen ikke stjeler oppmerksomheten!

Vi hører hva de norske ekspertene tenker.

- Mobilbruk er drepen for sexlivet

Sexolog og pressesjef for Nytelse.no, Maria K. Ebbestad, mener at mobilbruk er drepen for sexlivet.

Hun tror helt klart at skjermene kommer i veien for sexen i mange parforhold:

- For veldig mange er mobilen det første man ser på om morgen og det siste man ser på før man lukker øynene. I tillegg sitter man ved siden av hverandre og scroller i sofaen mens TV ruller i bakgrunnen.

MINDRE MOBILBRUK: Sexolog Maria Ebbestads råd er klart: mindre mobilbruk fører til bedre sexliv! FOTO: Nytelse.no
MINDRE MOBILBRUK: Sexolog Maria Ebbestads råd er klart: mindre mobilbruk fører til bedre sexliv! FOTO: Nytelse.no Vis mer

Og dette fører ikke bare til mangel på oppmerksomhet på hverandre - det gir også rom for usikkerhet, påpeker sexologen.

- Hvem prater han med, hvem liker han bildene til, hvorfor følger han så mange «sexy-kontoer» med fine damer, og motsatt. Det skaper usikkerhet på egen kropp, man kommuniserer ikke ansikt til ansikt, men sender heller memes. Det at man blir usikker tar bort sexlysten.

Mange av oss bruker mye tid på Instagram, TikTok, Snapchat, og så videre, og så videre... Muligheten vi har til å se hva andre gjør, hele tiden, gjør at vi fort kan føle at «alle andre» har så mye bedre liv enn oss selv.

- Alle disse inntrykkene påvirker oss, og selv om man mange ganger kan bli inspirert, så vil man oftest sitte igjen med en dårlig følelse av at man skulle vært flinkere, penere, eller gjort mer spennende ting.

Og ingenting av dette legger til rette for sexlyst!

Samlivsterapeut: - Skjermtid blir stadig pekt på som et forstyrrende element i parforhold

Vi hører også med Trine Huseby, som er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel og driver fagbloggen trinehuseby.no med teknikker og inspirasjon for par.

- Det er ingen tvil om at teknologiske hjelpemidler ikke bare er til hjelp, men også kan bli et hinder i samspill med andre, sier hun.

I hennes arbeid treffer hun mange par som ønsker å få det bedre, og hun forteller at skjermtid stadig blir pekt på som et forstyrrende element:

- Enten det handler om oppmerksomhet og prioritering av tid, eller om følelsesmessig engasjement på arenaer utenfor hjemmet.

SAMLIVSTERAPEUT: Trine Huseby. FOTO: Iselin Huseby Lie
SAMLIVSTERAPEUT: Trine Huseby. FOTO: Iselin Huseby Lie Vis mer

Noen par forteller at de synes det er «lettere» å kommunisere via meldinger enn ved direkte tale, selv om begge er hjemme, forteller samlivsterapeuten.

- Jeg tror det ligger i vår natur å velge minste motstands vei, men når det kommer til relasjoner og følelsesmessig kontakt, er det ikke alltid som i Remas reklame at «det enkle er ofte det beste».

Hun fortsetter:

- Det er gjerne ved å dele hva man tenker, vise hva man føler, tøyse og flørte, diskutere eller løse verdensproblemer – at man treffer den andre følelsesmessig og oppnår den kontakten som vi alle søker hos en partner.

Legg bort mobilen - få et bedre sexliv

En slik kommunikasjon som Huseby beskriver over, er ikke så lett å få til hvis mye av tiden dere har sammen brukes til å titte på skjermer. Mye av nærheten forsvinner hvis dere stadig sitter i hver deres ende av sofaen med hver deres mobil.

Huseby har absolutt tro på at mindre mobilbruk vil kunne føre til et bedre sexliv. Dette trenger imidlertid ikke å bety at dere skal kutte ut all mobilbruk - altså en «digital detox» - en slik strategi har høy risiko for raske tilbakefall, og trenger ikke være eneste løsning, påpeker Huseby.

- For langsiktig effekt har jeg større tro på at man lager sine egne, realistiske begrensninger og holder seg til dem, råder hun, og fortsetter:

- Som samlivsterapeut vil jeg understreke betydningen av at kjærestepar kommer frem til felles kjøreregler og forholder seg lojalt til dem. Da handler det ikke om hva den ene eller den andre mener eller foretrekker, men om hva som er bra for paret – «den tredje parten» i forholdet.

Med fokus på hva paret trenger, kan det være enklere å komme frem til felles løsning, enn ved forhandling og kompromiss.

- Hvis det blir for vanskelig, søk hjelp, råder Huseby.

VÆR NÆRE: - Ta på hverandre, kyss, gi hverandre massasje og la mobilen ligge, råder sexolog. FOTO: NTB
VÆR NÆRE: - Ta på hverandre, kyss, gi hverandre massasje og la mobilen ligge, råder sexolog. FOTO: NTB Vis mer

Maria Ebbestad råder dere til å legge bort mobilen oftere.

- Dropp scrolling på mobilen rett før du legger deg. Det siste du ser på før du legger deg bør være kjæresten din, ikke mobilen eller TV.

Mobilen kommer ikke bare i veien på soverommet - også på kveldene kan dere med fordel bytte ut skjermen med hverandre.

Avtal minst to dager i uken der dere ikke bruker telefonene etter klokken 19, men heller bruker tid på hverandre, råder Ebbestad.

- Når dere sitter i sofaen så snakk med hverandre, fortell om dagen, planer dere har, ting dere vil gjøre, utfordringer dere har i forholdet eller med barna. Og ikke minst, ta på hverandre, kyss, gi hverandre massasje og la mobilen ligge. For mye bruk av telefonen fører til avhengighet og man må hele tiden inn og sjekke sosiale medier.

Hun kommer også med et mer «spicy» tips som kan øke lysten på hverandre:

- Bytt ut TV-en på soverommet med speil, så vil du garantert glemme serien du så gjerne ville sett en ekstra episode av i sengen.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer