Dating:

Morsom eller smart - hva er viktigst på date?

Noen trekk er viktigere enn andre.

HUMOR ER VIKTIG: En ny studie viser at kvinner liker menn som er morsomme og fysisk attraktive, men hvor viktig er egentlig intelligensen til en potensiell partner? FOTO: NTB
HUMOR ER VIKTIG: En ny studie viser at kvinner liker menn som er morsomme og fysisk attraktive, men hvor viktig er egentlig intelligensen til en potensiell partner? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det er alltid en del forventninger og forhåpninger knyttet til det å gå på date med en ny person. Har vi samme humor, har vi noe å snakke om, har vi god kjemi?

Se for deg at du drar på date med en ny person. Dere møtes på kafé og har en hyggelig prat over en kopp kaffe. Han forteller om noe morsomt som skjedde på jobb i forrige uke, du ler godt og kjenner at kjemien er til stede. Senere kommer det frem at han har stor interesse for avansert matematikk eller fysikk, og han forteller lidenskapelig om interessene sine. Vil du anse intelligensen hans som like tiltrekkende som humoren?

Alle har ulike preferanser og tanker om hva de ønsker i et forhold, men det finnes likevel noen gjengangere som veldig mange kvinner og menn ønsker i en potensiell partner. Humor, intelligens, suksess, ambisjoner, god økonomi, sporty, felles interesser og kjemi er noen gjengangere.

Det er en kjent sak at vi ikke kan finne absolutt i en og samme person, så hva er egentlig viktigst? Er det viktigst å være morsom eller er det viktigst å smart for å ha suksess med dating? En ny studie har funnet noen overraskende resultater.

INTELLIGENS: Kvinner liker menn som fremstår smarte, men er ikke så opptatt av om de egentlig er intelligente. FOTO: NTB
INTELLIGENS: Kvinner liker menn som fremstår smarte, men er ikke så opptatt av om de egentlig er intelligente. FOTO: NTB Vis mer

Dette viser forskningen

Flere psykologer har tidligere prøvd å finne svar på hvorfor mennesker er så mye smartere enn andre dyr, og høy intelligens har av noen blitt sett på som et tegn på at man har gode gener og derfor er en attraktiv partner.

Det var denne hypotesen som ble testet i en ny evolusjonspsykologisk studie, som ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Evolution and Human Behavior.

Forskerne undersøkte hvordan det å være smart eller morsom påvirker menns tiltrekningskraft i en datingsituasjon. De testet intelligensen til 88 menn og spilte inn korte videoklipp av disse mennene som ble vist til 179 kvinner. Kvinnene vurderte mennenes intelligens, humor, fysiske attraktivitet og tiltrekningskraft.

Resultatene er ganske overraskende. Ifølge testen har menn som objektivt sett er mer intelligente faktisk noe lavere tiltrekningskraft på kvinner enn mindre intelligente menn.

De mennene som kvinnene oppfattet som intelligente, som forskerne ikke nødvendigvis hadde rangert som smarte, ble likevel ansett som mer attraktive. Kvinnene likte også mennene som var morsomme og fysisk attraktive.

Resultatet antyder altså at intelligens ikke øker sjansen for å ha suksess med dating, mens humor øker sjansen betydelig, skriver Psychology today.

Senere gjennomførte forskerne en tre minutters speeddating. Da oppga kvinnene samme resultat: De objektivt sett smarteste mennene var mindre tiltrekkende, mens de mennene som kvinnene oppfattet som smarte og morsomme ble sett på som tiltrekkende.

Det viser altså at teorien om at mennesker utviklet høy intelligens for å bli mer attraktive for det motsatte kjønn ikke stemmer.

VIKTIG Å LE SAMMEN: Det er en kjent sak at vi ikke kan finne absolutt i en og samme person, så hva er egentlig viktigst? Humor eller intelligens? FOTO: NTB
VIKTIG Å LE SAMMEN: Det er en kjent sak at vi ikke kan finne absolutt i en og samme person, så hva er egentlig viktigst? Humor eller intelligens? FOTO: NTB Vis mer

- Humor er viktigst

Din objektive intelligens har med andre ord ingen betydning i en datingsituasjon, så lenge du fremstår som smart og morsom.

- Vi liker å omgås mennesker som gjør oss glad og som får oss til å føle oss vel. Det gjelder både venner og potensielle kjærester. Personer som er morsomme gjør oss umiddelbart gladere.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Winther sier at vi liker mennesker som bekrefter oss, roser oss og ser oss. Vi liker også mennesker som får oss til å le.

- Humor er noe de fleste anser som tiltrekkende i en partner, og noe som gjør oss glad og som får oss til å føle oss vel. Det er definitivt et fortrinn i en datingsituasjon. sier han.

For menn er det altså helt klart viktigst å være morsom, men hva er viktigst for oss kvinner?

INTELLIGENS: Det er viktigere for kvinner at menn fremstår som smarte enn at de faktisk er smarte, ifølge studien. FOTO: NTB
INTELLIGENS: Det er viktigere for kvinner at menn fremstår som smarte enn at de faktisk er smarte, ifølge studien. FOTO: NTB Vis mer

Ikke like viktig for kvinner

- Kvinner rapporterer at humor er en av de viktigste kvalitetene en mann kan ha. Videre forteller de at selvtillit er minst like viktig. Menn som kan få kvinner til å le, får generelt flere kvinner, sier Asbjørn Kjellsby til KK. Han er dating- og relasjonscoach og eier av sosialemuskler.no.

For kvinner er det ikke like viktig å være morsom, ifølge Kjellsby. En mann synes ofte det er viktigere at en kvinne ler av og med ham enn at hun selv er morsom.

Hvis en kvinne legger mye energi i å prøve å være morsom, kan mannen føle seg noe truet av det, ifølge datingcoachen. Mannen trenger å føle seg som helten i forholdet.

- I en datingsituasjon er det også en stor fordel for menn om de er smarte, selv som det ikke er like viktig som humor. Smartere menn har flere valgmuligheter, da kvinner ofte ser opp til menn de ser på som smartere enn seg selv, sier Kjellsby.

Han forteller at det derimot ikke nødvendigvis er så fordelaktig å være en veldig smart dame. Dette fordi kvinner ofte ønsker å se opp til en mann, beundre hans egenskaper, oppnåelse og status.

- Kvinner som er smarte har vanskeligere for å falle for menn som er mindre smarte enn dem, noe som gir færre mulige kandidater. Eksempelvis kan veldig smarte, suksessfulle og rike kvinner ha vanskeligheter med å finne en mann som er på “deres nivå” eller høyere, forklarer han.

Disse personlighetstrekkene liker vi

Kjellby sier at menn synes trekk som omsorgsfull, åpen og lite promiskuøs er viktig hos kvinner.

For kvinner er de viktigste trekkene hos menn selvsikkerhet, humor og sosial intelligens.

- Det er viktig å påpeke at det er store individuelle forskjeller blant menn og kvinner. Vi har ulike preferanser og ikke alle er like mye tiltrukket av de samme tingene. Det én kvinner er veldig tiltrukket av, kan en annen vektlegge mindre, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer