Parforhold:

- Mye irritasjon kan være tegn på at det er noe mer underliggende

Blir du gal av kjærestens spisevaner? Det er slett ikke sikkert at det beste er å si fra.

PARFORHOLD: – Vi irriterer oss mye over de vi er glade i. Men mye irritasjon over småting kan være tegn på at det er noe mer underliggende, advarer parterapeut. FOTO: NTB
PARFORHOLD: – Vi irriterer oss mye over de vi er glade i. Men mye irritasjon over småting kan være tegn på at det er noe mer underliggende, advarer parterapeut. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Hvis du har vært i et parforhold i mange år, kan du kanskje kjenne deg igjen i dette spørsmålet: Hvordan er det mulig å irritere seg så mye over en person du elsker så høyt?

Når vi lever med et annet menneske er det jo uunngåelig å gå hverandre på nervene innimellom, og det er ifølge ekspertene helt normalt.

Et ganske universalt irritasjonsmoment er spisevaner. Smatting, snakking med mat i munnen, søling - å spise med en som ikke har god, gammeldags bordskikk, kan være ekstremt irriterende.

Kanskje kjenner du deg igjen i følgende: Du er sliten etter jobb og nervene føles ganske tynnslitte. Så er det middagstid, og kjæresten prøver engasjert å fortelle deg om dagen han har hatt. Men det eneste du klarer å fokusere på, er at han forteller det med masse mat i munnen.

Kanskje klarer du å holde irritasjonen inne, eller kanskje du ber ham om å lukke munnen når han spiser. Han blir defensiv, og det hele ender i en krangel.

Til slutt sitter du kanskje igjen med et stikk av dårlig samvittighet. Du mente jo ikke å såre ham, men man må da kunne si i fra om slikt, eller?

Hvordan tar man egentlig opp slike irriterende (u)vaner?

– For noen blir det innmari plagsomt

– Dette er vanlig, og svært aktuelt for mange, sier psykolog Ingrid Blessom til KK.

Én vesentlig side av dette er nemlig tilstanden misofoni, som slett ikke er uvanlig: En følelse av irritasjon, frustrasjon eller til og med sinne når man hører visse lyder.

– 15 til 20 prosent av voksne har misofoniske reaksjoner. Så det er ganske mange som kjenner på dette, sier Blessom.

PSYKOLOG: Ingrid Blessom. FOTO: Astrid Waller
PSYKOLOG: Ingrid Blessom. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Personer med misofoni reagerer ofte på spise-, smatte-, og tyggelyder. Andre kan reagere på lyder som tastaturlyder og podcaster som surrer i bakgrunnen.

– Også ser man jo at for noen blir det innmari plagsomt, dette her, slik at det trigger sterke følelser. De kjenner på sinne, og det kan være voldsomt. Vi psykologer får henvisninger om det!, sier Blessom.

De vi er mest glad i trigger mest sinne

Her er det altså viktig å understreke følgende: Hvis kjæresten din spiser «normalt» og har greie manerer, men du likevel blir skikkelig sinna av å høre ham spise, kan det hende at du har misofoniske reaksjoner på det. Med andre ord: Det er ikke hans «feil».

Hvis kjæresten din derimot er en som spiser ufint, som slafser og smatter, er det en litt annen situasjon - det kommer vi straks tilbake til.

– Jeg tenker at hvis du virkelig kjenner at det trigger sinne når kjæresten spiser «normalt», da bør du prøve å gjøre noe med det selv. Da er det deg selv du skal endre. Det er vanskelig å endre partnerens spisevaner, sier Blessom.

Og dersom det er snakk om misofoni, er det dessverre slik at det er personene som står oss nærmest som trigger mest sinne.

– Man irriterer seg mest over de man er mest glad i. Så irritasjonen kan bli mer trigget av kjærester enn av andre, sier Blessom.

DIALOG: Du kan si ifra til en partner som slafser og smatter - men husk at det er en forskjell på dialog og kritikk. FOTO: NTB
DIALOG: Du kan si ifra til en partner som slafser og smatter - men husk at det er en forskjell på dialog og kritikk. FOTO: NTB Vis mer

Helt vanlig å irritere seg

Uansett er du absolutt ikke alene om å kjenne på et stikk av irritasjon når du spiser middag med kjæresten etter en lang dag.

Parterapeut og sexolog Tone Haldorsen forteller også at det er helt vanlig å irritere seg over partnerens spisevaner.

– Men sannsynligheten for at partneren har gjort dette hele forholdet er stor, så spør deg selv om det er slafsingen og bordmanerene du reagerer på eller om det er noe annet underliggende som trigger irritasjonen, påpeker Haldorsen.

En liten trøst kan altså være at vi irriterer oss mye over de vi er glade i. Det er jo gjerne de vi tilbringer mest tid med, og klart vi da vil legge mer merke til hverandres uvaner. Likevel vil Haldorsen understreke at mye irritasjon over småting kan være tegn på at det er noe mer underliggende.

– Hvis dette er et nytt irritasjonsmoment, vil jeg som parterapeut kartlegge hva annet som kan være et problem mellom dere. Får du oppmerksomheten du har behov for? Får du nok nærhet? Føler du dere er likestilte partnere i hjemmet? Det kan jo være lurt å se på, råder Haldorsen.

Bør du si fra?

Uansett årsak, sitter du kanskje med spørsmålet: Kan jeg egentlig si fra om at jeg irriterer meg skikkelig over måten han spiser på?

Hvis han faktisk har dårlige manerer når han spiser, mener ekspertene at du kan gjøre ham obs på det. Men husk at det er stor forskjell på kritikk og dialog.

– Så her er det viktig å ikke kritisere partneren, men stille litt åpne spørsmål om hva han tenker om hva som er god oppførsel, fortelle hva du syns er passende ved matbordet, og hva du ville satt pris på var faste familieregler hos dere, råder Haldorsen, og fortsetter:

– Det er også viktig å huske at du ikke er din partners sjef, så det kan være lurt å legge merke til sånne ting i datingperioden. Om det er noe nytt som har oppstått, kan du spørre hva som har skapt denne endringen.

PARTERAPEUT: Tone Haldorsen. FOTO: Privat
PARTERAPEUT: Tone Haldorsen. FOTO: Privat Vis mer

Så er det jo slik at det er lett å bli defensiv når andre korrigerer oppførselen vår. Derfor er det desto viktigere å unngå kritikk når du tar det opp, slik at det ikke ender i en vond krangel.

– Snakk heller om hva du setter pris på, hva du ser for deg i deres forhold, og spør hva partner tenker om dine tanker rundt regler rundt bordet.

Prøv en humoristisk vri

Vi spør også psykolog Blessom:

– Når tenker du vi bør si ifra til partneren at vi ikke liker måten han spiser på?

– Jeg tenker at hvis han faktisk spiser ufint, går det fint an å si fra. Det kan du godt gjøre på en vennlig og tøysete måte. Ha en litt humoristisk innfallsvinkel; si at han bør trene på manerene sine, sier hun og ler litt.

– Også er det jo slik at hvis du har en partner som spiser stygt og smatter voldsomt, kan deres felles barn utvikle misofoni. Ofte er det mor eller far som trigger det hos barn - så det er jo et godt argument for å trene på litt folkeskikk og etikette!

Og sist, men ikke minst: Husk at partneren din ikke har vonde intensjoner med måten han spiser på.

– Han gjør det ikke for å såre eller skade deg. Og ta kanskje en kikk på deg selv også - er det faktisk partneren som spiser ufint eller er du særlig ømfintlig for slike lyder?

Tren på avspenning

Dersom du lander på at det er du som er litt ømfintlig for spiselyder, er det lurt å ta tak i problemet, mener Blessom.

Det finnes for eksempel visse øvelser du kan ta i bruk:

– Du kan trene på å puste rolig. Avspenning. Slik at du kan bruke det i situasjoner som trigger irritasjonen din. De fleste vil få bedre kontroll hvis de trener på dette, sier hun.

Dersom du opplever det som svært plagsomt, kan det hende at du har misofoni, og da kan en henvisning til psykolog være en mulighet.

– Eksponeringsterapi og kognitiv terapi kan hjelpe, avslutter Blessom.

Tenk over dette i datingfasen

Avslutningsvis kommer Haldorsen med en oppfordring til de som er i en datingfase av forholdet:

– Det er er viktig å legge merke til sånt når dere dater, og ikke tenke at du kan endre ham etter hvert. Det er ikke din jobb, din rett eller ditt ansvar å endre noen andre enn deg selv.

Så, liker du ikke slafsing, bør du ta det opp med dem så fort som mulig eller unngå partnere du ser gjør dette på date.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer