Utro kvinner:

Nå er unge kvinner like utro som unge menn (minst)

Myten om den utro mannen og den trofaste kvinnen er det bare å legge bak seg, viser forskning.

UTRO KVINNER: Forskning viser at unge kvinner er like ofte utro som unge menn. FOTO: NTB Scanpix
UTRO KVINNER: Forskning viser at unge kvinner er like ofte utro som unge menn. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Bildet av den utro mannen og den bedratte kvinnen er godt etablert både i litteraturen og i populærkulturen. Madame Bovary, Anna Karenina og Mrs. Robinson er som unntak å regne, blant alle upålitelige mannsfigurer som tradisjonelt har blitt omtalt i formildende vendinger («gutter er gutter»), og bortforklart som alt fra kunstnergeni til Don Juan.

LES OGSÅ: Bør du og kan du tilgi utroskap?

Menn tradisjonelt på topp

Også i det virkelige liv har menn dominert utroskapsarenaen. Tidligere forskning på folks seksualvaner har vist at menn er oftere utro enn kvinner, i alle alderssegmenter. I Seksualvanestudiene fra 2002, oppga 16 prosent av gifte/samboende menn mellom 18-49 år at de var utro i nåværende forhold, mot 11 prosent kvinner. Da Synnovate kartla samme aldersgruppe i 2008, lå snittet på 26 prosent hos menn, mot 13 prosent for kvinner.

De eldste viste seg å være mest utro. Forskjellen mellom kjønnene økte oppover i aldersgruppen og størst gap så man i aldersgruppen 60-67, der 36 prosent av mennene oppga utroskap i nåværende forhold, mot 20 prosent hos kvinnene.

Også MMI fant at menn var mer utro enn kvinner da de i 2006 kartla utroskap hos norske heteroseksuelle par mellom 22 og 67 år. 16 prosent menn oppga utroskap, mot 10 prosent kvinner.

LES OGSÅ: Derfor er lykkelige menn utro

Kvinner er likere menn

Men forskning viser at det ikke lenger er slik. I 2013 utførte Universitetet i Oslo, Psykologisk institutt, en representativ undersøkelse blant norske 18-29-åringer, med seksualvaneforsker Bente Træen som prosjektleder. I undersøkelsen oppga 14 prosent av mennene at de hadde vært i et fast forhold og samtidig hatt sex med en annen enn den faste partneren. 16 prosent av kvinnene oppga det samme. De unge kvinnene er ifølge tallene altså mer utro enn mennene.

TALL OM TROSKAP: Seksualvaneforsker Bente Træen har forsker på utroskap blant unge, og funnene viser at unge kvinner er like utro som unge menn.
TALL OM TROSKAP: Seksualvaneforsker Bente Træen har forsker på utroskap blant unge, og funnene viser at unge kvinner er like utro som unge menn. Vis mer

– Jeg vil være ytterst forsiktig med å slå fast kjønnsforskjellen, sier Bente Træen.

– Det kan skyldes en utvalgsskjevhet og at flere sex positive/erfarne kvinner har svart enn mindre positive/erfarne kvinner. Det ser ut til at kjønnsforskjellene er utjevnet, og at unge kvinner og menn er likere hverandre i dag enn for ti år siden.

LES OGSÅ: Utroskap trenger ikke å bety at forholdet er over

Full på firmafesten

At unge kvinner er blitt like utro som mennene er selvsagt ikke noe å rope hurra for, like lite som for at menn er utro. Men hva er forklaringen på at utroskap har jevnet seg ut mellom kjønnene? Træen mener det skyldes endringer i kvinners status:

– Det føyer seg inn i en trend man har sett siden 1980-tallet i hele den vestlige del av verden: Kvinners seksualvaner er blitt mer som menns. Dette har sammenheng med endring i kvinners status i samfunnet.

Motivasjonen for utroskap er i følge Træen tradisjonelt blitt forklart med stikkord som misnøye i forholdet, å føle seg oversett av den andre, ulike preferanser for sex eller mangel på sex, og et ønske om å straffe partneren for noe.

– Nyere forskning har vist at utroskap også kan motiveres av tap av kjærlighet, lav opplevd intimitet i forholdet, et ønske om seksuell variasjon, og at det oppstår situasjoner for utroskap, som å være beruset på firmafest, sier Træen.

LES OGSÅ: En gang utro, alltid utro. Eller?

Anledning gjør tyv?

At anledningen byr seg, er sjelden motiv nok for å være utro, i følge Træen. Flere faktorer spiller vanligvis inn.

– Utroskapen skjer fordi man har mulighet til det, i kombinasjon med problemer man allerede har i samlivet. Vi ser også at seksuelle og følelsesmessige behov man ikke kjenner seg møtt på, og det å bli forelsket i en annen, er motiver for utroskap som går igjen, sier Træen.

LES OGSÅ? Har du vært utro? Dette bør du tenke på før du forteller det

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer