Oralsex

Nå lanseres et eget kondom for oralsex

Også ved oralsex utsettes du for smittefare. Helsedirektoratet lanserer derfor oralsex-kondomer, i et håp om at flere skal beskytte seg.

ORALSEX-KONDOM: Helsedirektoratet er bekymret for økningen av gonoretilfeller. De håper at personer i risikogruppen beskytter seg med kondom - også ved oralsex. FOTO: NTB Scanpix
ORALSEX-KONDOM: Helsedirektoratet er bekymret for økningen av gonoretilfeller. De håper at personer i risikogruppen beskytter seg med kondom - også ved oralsex. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Helsedirektoratet har nylig lansert oralsex-kondomer. De aller fleste vet at kjønnssykdommer smitter ved samleie, men det kan også føre til smitte i hals (og anus!)

– Oral-kondomer er uten lukt, smak og glidemiddel. Vi har lansert disse fordi stadig flere blir smittet med gonoré og syfilis i halsen ved oralsex, og de er primært beregnet på menn som har sex med menn, sier Ellen Margrethe Carlsen.

Carlsen er direktør ved avdelingen for barne- og ungdomshelse, ved Helsedirektoratet. Hun forklarer at flere infeksjoner smitter lett ved suging, og for å unngå å bli smittet, må man bruke kondom.

– Vi vet at mange ikke beskytter seg ved oralsex. Samtidig har vi hatt etterspørsel etter kondomer som kan brukes ved oralsex. Vi håper at designet og utformingen av kondomet fører til at flere ønsker å beskytte seg.

Forekomsten av gonoré har økt kraftig på bare ett år

Helsedirektoratet ønsker at helsepersonell skal bli flinkere til å ta prøver fra halsen til personer i risikosonen.

– Vi ønsker at helsepersonell tar med oralsex i definisjonen av sex når de snakker om og tester for seksuelt overførbare infeksjoner, sier Carlsen.

Forekomsten av gonoré har nemlig økt kraftig de siste årene – spesielt blant menn som har sex med menn, som sto for 905 av gonorétilfellene i fjor. Antall heterofile, var 491. Det er en økning på cirka 28 prosent sammenlignet med 2016. Smitte fra hals har også økt.

– Gonokokkene som forsaker gonoré kan i tillegg lett utvikle resistens, og vil sannsynligvis bli svært vanskelig å behandle om noen år, sier Carlsen.

– En av årsakene til at smitte via oralsex øker blant menn som har sex med menn, er fordi det har blitt ansett som tryggere, og fordi man unngår hiv. Men både syfilis og gonoré kan lett smitte via oralsex. Derfor blir det gjort et forsøk på å snu denne trenden, ved å lansere egne sugekondomer, sier Øivind Jul Nilsen.

Nilsen er seniorrådgiver ved avdeling for tuberkulose, blod og seksuell smitte, ved Folkehelseinstituttet.

– Om disse kondomene faktisk blir tatt i bruk, er en annen sak – folk generelt er ikke så flinke til å bruke kondom. Da er det ekstra for de som utsetter seg for smitterisiko å teste seg regelmessig, sier han, og legger til:

– Mange av de som får for eksempel gonoré i halsen, merker ikke noe til det. Noen får irritasjon og sårhet i halsen, som ved en halsinfeksjon. Dette fanges opp ved rutinesjekk, og foregår ved at det tas en penselprøve dypt ned i halsen, sier Nilsen.

LES OGSÅ: Flere norske kvinner får strupekreft av oralsex

Hvilke infeksjoner kan man få i halsen ved oralsex?

Gonoré er det eneste man tester for i halsen. Man kan også bli smittet av syfilis og hepatitt A via oralsex, men dette påvises ikke ved halsprøve, da må man ta en blodprøve.

TESTING: Det er viktig å kartlegge hvilke tester som må tas, ifølge Tore Follestad, ved Sex og samfunn. FOTO: Sex og samfunn
TESTING: Det er viktig å kartlegge hvilke tester som må tas, ifølge Tore Follestad, ved Sex og samfunn. FOTO: Sex og samfunn Vis mer

– Herpes kan også smitte via oralsex, og kondom beskytter – dersom det dekker området hvor viruset/utbruddet er lokalisert. Herpes kan ikke påvises ved hjelp av blodprøve, da må man ta en sekretprøve fra et sår/blemme når man har utbrudd, sier Tore Holte Follestad.

Follestad er spesialist i sexologisk rådgiving og assisterende daglig leder ved Sex og samfunn i Oslo.

– Slike prøver inngår ikke i rutinetestene som tas. Man må fortelle hvem man har sex med, hva slags type sex, hvor sexpartneren er fra, og om man har symptomer/ubehag. Da får helsepersonell kartlagt hvilke prøver som er aktuelle, sier han, og legger til:

– Jeg er litt usikker på om disse kondomene tas i bruk av folk flest, men det er veldig fint å få oppmerksomhet rundt det. Ikke alle er klar over at man kan få ulike seksuelt overførbare infeksjoner via munnsex, og at det derfor er lurt å beskytte seg ved hjelp av dette kondomet.

LES OGSÅ: Oralsex-triksene kjæresten din vil elske

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer