Oralsex

Nå lanseres et eget kondom for oralsex

Også ved oralsex utsettes du for smittefare. Helsedirektoratet lanserer derfor oralsex-kondomer, i et håp om at flere skal beskytte seg.

ORALSEX-KONDOM: Helsedirektoratet er bekymret for økningen av gonoretilfeller. De håper at personer i risikogruppen beskytter seg med kondom - også ved oralsex. FOTO: NTB Scanpix
ORALSEX-KONDOM: Helsedirektoratet er bekymret for økningen av gonoretilfeller. De håper at personer i risikogruppen beskytter seg med kondom - også ved oralsex. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Helsedirektoratet har nylig lansert oralsex-kondomer. De aller fleste vet at kjønnssykdommer smitter ved samleie, men det kan også føre til smitte i hals (og anus!)

– Oral-kondomer er uten lukt, smak og glidemiddel. Vi har lansert disse fordi stadig flere blir smittet med gonoré og syfilis i halsen ved oralsex, og de er primært beregnet på menn som har sex med menn, sier Ellen Margrethe Carlsen.

Carlsen er direktør ved avdelingen for barne- og ungdomshelse, ved Helsedirektoratet. Hun forklarer at flere infeksjoner smitter lett ved suging, og for å unngå å bli smittet, må man bruke kondom.

– Vi vet at mange ikke beskytter seg ved oralsex. Samtidig har vi hatt etterspørsel etter kondomer som kan brukes ved oralsex. Vi håper at designet og utformingen av kondomet fører til at flere ønsker å beskytte seg.

Forekomsten av gonoré har økt kraftig på bare ett år

Helsedirektoratet ønsker at helsepersonell skal bli flinkere til å ta prøver fra halsen til personer i risikosonen.

– Vi ønsker at helsepersonell tar med oralsex i definisjonen av sex når de snakker om og tester for seksuelt overførbare infeksjoner, sier Carlsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer