Bdsm

- Nå under denne samtalen kan jeg få henne til å sitte naken på gulvet

«Morten» og «Nina» snakker åpent om hvordan det er å ha et BDSM-forhold.

BDSM-FORHOLD:  Det å være i et BDSM-forhold går ut på at den ene er dominant og den andre er underkasteten.  Foto: Shutterstock / sakkmesterke
BDSM-FORHOLD: Det å være i et BDSM-forhold går ut på at den ene er dominant og den andre er underkasteten. Foto: Shutterstock / sakkmesterke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du noen gang hatt litt lyst til at typen skal binde deg fast i sengen under akten? Det kan virke pirrende for noen. Og det finnes de som driver med dette i både større og mindre grad. 

- BDSM er karakterisert som en fetisj. Det går blant annet ut på å bli bundet eller å binde fast, og er derfor nært relatert til sadomasochisme som handler om hersking og underkastelse, forklarer Siv Gamnes, som er sexolog. 

På veldig mange ulike måter og i ulike grader går BDSM ut på et slags «rollespill» der den ene er dominant og den andre er underkastet. 

- Det kan gå fra lett binding i en sengestolpe, til det å være kneblet fra topp til tå. Ulike verktøy kan også brukes i den hensikt at man skal oppnå eller utføre smerte, sier Gamnes. 

Men det finnes også de som praktiserer dette utenfor sexlivet. Eksperten forteller at det betyr at dette mønsteret trekkes inn i flere eller alle situasjoner i livet. 

- Det kan handle om at den dominante får bestemme absolutt alt, mens den underkastede skal underkaste seg alt. Det kan være at den dominante bestemmer når den andre skal stå opp, og hvordan vedkommende skal stå opp. Og gjerne med avstraffelser dersom reglene ikke blir fulgt, forklarer Gamnes. 

LES OGSÅ: Fetisjene du ikke visste eksisterte 

- Jeg har all makt

«Morten» og «Nina» ønsker å fremstå anonyme fordi de ikke ønsker å bli gjenkjent av bekjente. De er samboere og har et BDSM-forhold. For dem betyr det at «Morten» har makten i forholdet på de fleste områder. 

- Det er jeg som bestemmer. Jeg har all makt. I dag, for eksempel, fikk ikke Nina lov til å farge håret sitt fordi jeg ikke syntes hun burde gjøre det. Nå under denne samtalen kan jeg få henne til å sitte naken på gulvet, sier «Morten». 

De understreker at det finnes like mange forskjellige BDSM-forhold som det finnes mennesker som praktiserer det. Men for dem er det denne maktforskyvningen de begge tenner på. «Morten» er på toppen i forholdet, og «Nina» er på bunnen.

- Hun er vel litt rampete, og jeg prøver å være streng. Det er noe vi praktiserer til en hver tid, sier «Morten». 

Dersom paret er på besøk hos foreldrene til «Nina», henter hun alltid kaffen hans fordi hun vet at han har lyst på det. Men «Morten» understreker at det ikke er slik at «Nina» må spørre om lov til absolutt alt, selv om det er han som bestemmer. 

- Disse reglene er noe vi sammen har utviklet. Vi har begge behov som må dekkes, men begge har også begrensninger, forklarer «Nina».

En gang prøvde de å innføre en regel der «Nina alltid» måtte spørre om lov før hun kunne onanere. Men dette fungerte ikke for henne, så det ble det slutt på. 

- Vi er jo først og fremst kjærester, og vi må jo ha jobb og venner. Noen dager er en av oss sliten, så da blir det ikke mye overskudd til resten. Det er ikke alltid det er sentralt, men jeg kan i prinsippet alltid få henne til å gjøre noe dersom jeg ønsker det. 

"Morten" og "Nina" har alltid kinky sex.
"Morten" og "Nina" har alltid kinky sex. Vis mer

LES OGSÅ: - Det er spennende å se et annet par ha sex ved siden av oss

- Alltid vært tiltrukket av de som er sterkere

«Morten» og «Nina» møttes gjennom felles venner i BDSM-miljøet. Det er ikke alltid lett å finne noen som ønsker et slikt forhold, derfor finner ofte personer med interesse for BDSM hverandre gjennom forumer, lokalklubber og felles venner. 

- Dersom man dater noen må man være åpen fra dag én dersom BDSM er viktig. Man må være åpen og finne ut om man er på samme planet, sier «Nina». 

Hun forteller at hun alltid har vært tiltrukket av de som er fysisk sterkere enn henne, og at hun gradvis skjønte at vanlig sex føltes feil for henne. Hun mistet fort interessen for menn uten å vite helt hvorfor, før hun til slutt brukte Internett for å lære om BDSM og møte andre med samme interesse. «Morten» har alltid vært bevisst på å kun møte partnere som har samme interesse som han. 

- Jeg har aldri møtt mennesker som jeg ikke allerede har visst er kinky. For min del er det helt utelukket å ikke ha en partner som ønsker det samme som meg på de områdene. 

Da «Morten» og «Nina» møttes tok de det rolig. De ville begge kjenne på hvordan de fungerte sammen. De forklarer at BDSM består av mye åpen kommunikasjon. Det er svært viktig at begge parter er komfortable med reglene som settes, og noen bruker til og med grenseskjemaer der de fyller ut hva de er villige til og hvor grensene deres går. 

- Jeg tror heller på å ta det rolig i starten, der den dominante sjekker hvordan det går med den underdanige i mens man holder på. Men «Nina» ble ofte irritert i starten fordi jeg hele tiden spurte om hun hadde det bra, sier« Morten» og legger til: 

- Vi er trygge på hverandre. Det handler om at den dominante skal være trygg på at den underdanige sier i fra hvis noe ikke føles godt. Man må bry seg om hverandre. 

«Morten» sier at han ser på seg selv som en ivaretager. Alt de gjør er samtykkende. 

- Men «Nina» blir litt sur dersom jeg ikke drar inn elementer av kink eller maktforskyvelse. 

Men mye handler om det å være nær hverandre. De skal sørge for at begge har det bra. Og det er ikke bare kommunikasjonen før og under akten som er viktigst, mener de, men også det å ta vare på hverandre etterpå. 

LES OGSÅ: Vurderer du et åpent forhold? 

Handler er ikke bare sex

BDSM handler ikke bare om sex. Som alle andre par er det ikke alltid man orker å ha sex, og det kommer an på dagsformen. Men for «Morten» og «Nina» består hverdagen av litt mer krydder. 

- Jeg har for eksempel tolv ulike spanskrør. Og «Nina» har ting hun liker å bruke.

- Hvis det er utstyr eller noe annet, er det noe man finner glede i sammen. Man trenger ikke en gang å ta på hverandre seksuelt fordi det er så mye adrenalin. Man kan nesten være aseksuell og fortsatt drive med BDSM, forklarer «Nina». 

Den største forskjellen er at «Morten» alltid kan ta det han vil. 

- Men jeg kan alltid bruke stoppordet, skyter hun inn, før hun fortsetter; - Så han tar meg ikke i mot min vilje sånn sett. 

Paret praktiserer kodeord. Dersom en av dem mener noe går for langt, kan kodeordet brukes og de stopper det som gjøres. Men det er sjelden de trenger å bruke dem. Har hunj vondt i ryggen en dag, tar han hensyn. 

- Jeg trenger ikke oppføre meg som Christian Grey, hun er jo kjæresten min. Men dersom jeg har lyst til å vekke henne med å trenge meg inn i henne så kan jeg gjøre det, sier han. 

- Men skal jeg opp klokka fem dagen etter, så er han som oftest snill og lar være, ler hun. 

I prinsippet kan «Morten» få «Nina» til å gjøre det han vil, når han vil. Men det er ikke alle arenaer som passer seg, forklarer «Nina». Hun kommer ikke til å begynne å knele på en café på Oslo City eller hjemme hos moren sin. Men «Morten» kan finne på å viske litt i øret hennes. 

Både den dominante og den underdanige må ha lyst til å drive med BDSM.
Både den dominante og den underdanige må ha lyst til å drive med BDSM. Vis mer

LES OGSÅ: Dette må du huske om du skal ha sex i dusjen

Kommunikasjon er det viktigste 

Begge understreker at åpen kommunikasjon er svært viktig i forholdet. Det skal ikke være slik at en av partene føler ubehag angående noe som blir gjort, verken under sex eller på andre arenaer. 

- Det er lov å ha grenser, og det er lov å si nei. Uansett om du er underdanig eller dominant, har du ingen plikt til å være rollen din til en hver tid. Kommunikasjon og kodeord er viktig, det å kose og kommunisere underveis. Jeg vil heller at Nina roper kodeordet ti ganger for mye enn én gang for lite, sier «Morten». 

De råder personer som er interessert i BDSM til å bruke tid på å lære mye før man praktiserer. Å lese seg opp på begreper, og å oppsøke et lokalmiljø for å få mer kunnskap er lurt. 

- Finn informasjon, men ikke lær av de som vil i buksa på deg. Det er mange selverklærte mentorer som ønsker nybegynnere fordi de ikke alltid vet hva som er best, sier han. 

- Det er gøy, men ikke helt ufarlig. Så vit hva du går til, råder «Nina». 

LES OGSÅ: Er du avhengig av kjæresten?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer