Fetisjer

Når den ene liker «røff» sex

Bør ikke testes på et one night-stand, råder eksperten.

RØFF SEX: Hva vi tenner på i senga kan være svært individuelt, men hva gjør du dersom dere er helt forskjellige på dette området? Foto: NTB Scanpix
RØFF SEX: Hva vi tenner på i senga kan være svært individuelt, men hva gjør du dersom dere er helt forskjellige på dette området? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Intens lidenskap er slett ikke å forakte. Det er jo tross alt ganske sexy når det går hett for seg under dyna med litt småbiting og faste grep. 

Men grensene for hva vi synes er digg, hva vi synes er greit og hva vi absolutt ikke liker, kan selvsagt være svært individuelle.

Og hvis du noen gang har opplevd at en mann helt uten forvarsel tar kvelertak på deg midt under akten, da vet du at det er lett å få litt småpanikk dersom dette ikke er en av dine preferanser. Ja, sjansen er også stor for at du bare mister hele tenninga.

Om røff sex har blitt mer populært de siste årene er slett ikke godt å si, men det kan i hvert fall virke som om det blir mer av det. 

– Først og fremst bør man skille mellom de som trenger SM og BDSM for å i det hele tatt få seksuell tenning, og på de som kun eksperimenterer med det og bruker det som krydder i sexlivet, sier sexologisk rådgiver Siril Jensen til KK.no.

LES OGSÅ: Hvor lett blir du kåt?

Å ha et behov for SM og BDSM for å få seksuell lyst var tidligere en psykiatrisk diagnose man fikk, men i 2010 ble det besluttet å fjerne sadomasochisme som diagnose fra den norske diagnoselisten. Dette tror hun kan ha fjernet litt av skammen og tabuene rundt det.

– De som driver med SM kan ikke endre seg, det er en del av deres tenningsmønster.

- Men siden denne diagnosen ble opphørt har det nok blitt lettere å både snakke om det, og å oppsøke det, mener hun. 

LES OGSÅ: Fetisjene du ikke visste eksisterte

Mer akseptert å ha fetisjer

Våre tenningsmønstre blir satt ganske tidlig i livet, men hva som fører til at vi tenner på det vi tenner på er ikke like lett å svare på. Hadde man visst dette kunne man jo ha styrt mennesker i den retningen man ønsket.

Det er likevel ikke slik at vi alle er helt fastlåst i hva vi som gir oss seksuell lyst, litt prøving og eksperimentering er heller ikke uvanlig.

– Når det gjelder dem som bare bruker slike ting for å piffe opp sexlivet, og ikke fordi de MÅ ha det, så tror jeg nok det har blitt en endring i hva som er vanlig. Det er nok mer greit å ha fetisjer i dag enn det var før i tiden, forteller Jensen.

KINKY: Fifty shades of Grey og generell sex-eksponering i media kan ha gjort oss mer åpne for fetisjer.  Foto: Scanpix/NTB
KINKY: Fifty shades of Grey og generell sex-eksponering i media kan ha gjort oss mer åpne for fetisjer. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Hun tror at mye av denne åpenheten kan være påvirket av sex-eksponeringen vi utsettes for i media, der det stadig snakkes mer åpent om lyster, fetisjer og fantasier.

– Så kom jo i tillegg «Fifty Shades of Grey» med sin husmorporno og gjorde flere av oss oppmerksom på denne typen sex.

- Slike ting kan nok helt klart ha gjort det mer allment akseptert, påpeker hun.

Kommunikasjon og tillit er viktig

BDSM kan kanskje virke litt ekstremt for enkelte, men det kan egentlig være ganske uskyldig dersom man tar sine forhåndsregler med fastsatte signaler for «stopp». 

Samtykke og tillit er tross alt ganske viktige faktorer når det kommer til denne typen sex, så dette er med andre ord ikke noe man bør overraske en sexpartner med uten å snakke om det på forhånd.

– Har du et one-night stand så bør man jo ikke bare begynne å ta kvelertak på den du har sex med. Det kan jo være at den andre ikke tenner på dette, forteller sexologen.

Er man derimot i et fast forhold bør man snakke sammen om det dersom dette er en preferanse den ene parten har. 

– Hvis den ene liker det mens den andre ikke liker det så kan det jo være vanskelig, men man bør snakke sammen om hva den enkelte ønsker og synes er greit.

- Det skal jo ikke gå ut over lysten og hensikten. Som regel kan man finne en løsning på det, sier Jensen.

Når man har spesifikke fetisjer man er avhengige av for å få tenning er det ikke alltid like lett å finne en partner som liker det samme. 

– Det finnes miljøer man kan oppsøke, der man kan finne likesinnede. Dersom du ikke vet hvor du finner slike miljøer kan man for eksempel kontakte en sexolog, de har ofte en oversikt over dette, forklarer hun.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til nye lesere. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer