La oss være ærlige, vi lyver alle sammen fra tid til annen. Kanskje kommer du med en hvit løgn om at en kollega er fin på håret etter et mislykket frisørbesøk, eller du forteller en liten løgn til et barn for å unngå masing.
Studier viser faktisk at 95 prosent av oss lyver i løpet av en uke, skriver Psychology today.
Ofte lyver vi for å skåne oss selv eller andre, eller for å komme oss ut av en vanskelig situasjon. Noen ganger føles det rett og slett riktig og høflig å lyve i stedet for å fortelle sannheten.
Det meste av dette er små, hvite og uskyldige løgner. De skiller seg fra sorte løgner, som handler om egoistiske løgner som du sier for å oppnå en egen fordel. Men har du hørt om den tredje kategori av løgner, såkalte blå løgner?
«Blå løgner» er løgner som du forteller for å beskytte en gruppe du er en del av, og det blir sett på som et tegn på lojalitet.
Begrepet ble laget for å beskrive løgner som polititjenestemenn fortalte for å beskytte andre politifolk mot straff, og dette ble sett på som moralsk riktig.
Det kan også brukes hvis du lyver for å beskytte familien din, vennegjengen, et idrettslag eller andre grupper som betyr mye for deg. Men er det riktig å lyve?

- Hvis disse tre tingene mangler, er forholdet i fare

Tenk over konsekvensene
- Blå løgner handler om å lyve for å beskytte andre eller en gruppe som du er en del av, og det er noe mange gjør hvis gruppen og relasjonen betyr mye. Hvis du for eksempel beskytter noen som har gjort en straffbar handling, bør du tenke over hvilke konsekvenser det vil få hvis løgnen blir avslørt.
Det sier psykolog og advokat Grethe Nordhelle til KK.
Nordhelle mener at løgner i enkelte tilfeller kan være hensiktsmessig, men at du alltid bør tenke over konsekvensene som kan oppstå for andre og for deg selv hvis du blir tatt i løgnen.
- I noen sammenhenger lyver du også ved å være stille og unngå å si noe. Hvis du har vært utro og unngår å si det, er det en slags løgn for å beskytte partneren din og paret du er en del av. Det er en typisk blå løgn, sier Nordhelle.
Du bør velge den løsningen som totalt sett gir minst skade og belastning.

- Vi kunne hoppe over «bli kjent»-fasen. Det var full klaff

Konteksten er viktig
- Det handler om empati og tilhørighet, og vi prøver å glatte over og gjøre ting bedre for folk vi bryr oss om. Ingen ønsker at personer de bryr seg om skal utsettes for noe negativt eller for negativ omtale, og da kan det føles riktig å komme med en blå løgn.
Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret, til KK.
Om det er riktig eller ikke å lyve, vil variere fra situasjon til situasjon.
- Du må tenke over hvorfor du lyver og hvor alvorlig løgnen er, råder Winther.
Hvis noen har gjort noe kriminelt som du må glatte over, må du tenke over hva som veier tyngst. Dette vil som regel være helt avhengig av konteksten.
- Det er også forskjell på om noen har kjørt litt for fort, eller kjørt på noen. Tenk over hva du lyver om, råder han.

Faller du «alltid» for eldre menn?- Kan handle om å dekke et behov

Noen ganger er det best å lyve
Nordhelle hadde nylig terapi med en par i 80-årene, hvor mannen hadde innrømmet å være utro for 40 år siden. Han trodde ikke det ville påvirke forholdet så mye som det gjorde.
- Når det er 40 år siden utroskapen skjedde, er det dumt å fortelle om det. Løgner er ikke alltid negativt, og hensikten helliger middelet. Denne mannen hadde båret på denne løgnen i så mange år og ønsket å være ærlig, men det såret konen så mye at det truet relasjonen, forteller Nordhelle.
Hun oppfordrer til å tenke over hva du bør fortelle til andre og hvor store konsekvenser det får. I noen tilfeller er det lurt å komme med hvite eller blå løgner, eller unngå å si noe. Av og til kan sannheten skade mer enn den gjør godt.
Du bør likevel aldri gjør det til en vane å lyve. Det er unntaksvis at man velger det bevisst etter å ha vurdert konsekvensene av å fortelle sannheten.

«Tina» hadde samboer og barn. Så ble hun forelska i en på jobben
