Forhold:

Når er det for sent å redde forholdet?

- Kjærligheten tåler ikke alt, selv om vi gjerne liker å tro det.

IKKE ALLE FORHOLD VARER: - Det romantiske bildet av at man lever lykkelig alle sine dager er mer et ideal enn en realitet, dessverre, sier eksperten.
IKKE ALLE FORHOLD VARER: - Det romantiske bildet av at man lever lykkelig alle sine dager er mer et ideal enn en realitet, dessverre, sier eksperten. Vis mer
Publisert

De fleste som har vært i dårlige forhold har nok erfart å komme til et punkt hvor det føles umulig å redde forholdet. Enten har dere sagt og gjort for mye slemt mot hverandre, dere har blitt helt likegyldige eller den ene har møtt noen andre. Alle har sine grenser for hva de vil akseptere og ikke i et forhold, og når den grensen er nådd er det vanskelig å spole tiden tilbake.

Hvis du ikke føler deg sett og hørt over tid, dere aldri har sex eller følelsene dør på grunn av mangel på nærhet, er samlivsbrudd som regel neste stopp på veien. Noen krangler mye om stort og smått, opplever utroskap, løgner eller andre tillitsbrudd, mens andre bare lever i samme hus i åresvis uten å sette pris på hverandre.

Det er lett å tenke at alle forhold kan reddes så lenge man legger ned tilstrekkelig innsats, men stemmer det?

Når er det nok?

- Kjærligheten tåler ikke alt, selv om vi gjerne liker å tro det. Det romantiske bildet av at man lever lykkelig alle sine dager er mer et ideal enn en realitet, dessverre. Men når det er sagt så vet ikke paret selv når det faktisk er for sent.

Det sier par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland til KK.

Vi har alle et punkt for når nok er nok, men du kan ikke vite eksakt hvor din partners punkt er. Ofte vet vi det ikke selv en gang.

Noen undertrykker det vanskelige eller ønsker ikke å såre partneren sin. Ofte kommer bruddet som et sjokk for den som blir forlatt.

- Utad kan det gjerne være harmoni. Den ene kan for eksempel leve lykkelig uvitende om at han eller hun er om bord på en synkende skute, sier Søyland.

DÅRLIG FORHOLD: Noen ganger handler det om å redde deg selv fra et destruktivt forhold. Ingenting skjer ved «å holde ut» eller håpe på endring.
DÅRLIG FORHOLD: Noen ganger handler det om å redde deg selv fra et destruktivt forhold. Ingenting skjer ved «å holde ut» eller håpe på endring. Vis mer

Disse forholdene kan ikke reddes

Dersom du ikke ønsker å redde forholdet, enten fordi du har fått følelser for noen andre eller av andre grunner holder igjen, nytter det lite med parterapi. Som en parterapeut uttalte: «Det er som å vanne en potteplante som er død. Den blir ikke mer levende selv om vi vanner den aldri så mye».

- Ikke alle relasjoner er liv laga og noen passer dårlig sammen. Parterapi kan ikke endre folks personlighet, men vi kan endre samspillet, tilføre mer positive opplevelser, bearbeide det vonde som har vært og skape en sunnere relasjon, sier Søyland.

Vi blir ofte en dårligere utgave av oss selv når vi ikke har det bra med våre nærmeste.

- Finnes det tilfeller hvor det er helt umulig å redde forholdet?

- Ja. De fleste forhold som er preget av vold, overgrep eller andre eksistensielle kriser er ikke mulige å fikse. Da er det for sent. De fleste slike forhold er dømt til å mislyktes, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Begge må jobbe med forholdet

- Jeg tenker at de aller fleste forhold som ikke opplever overgrep, vold og mishandling er mulige å redde, også etter et brudd. Etter en tid er det mange som glemmer det negative med forholdet og blir sammen med eksen igjen, sier Winther.

Når vi har det bra med en partner fokuserer vi mest på det positive, mens når det skurrer litt leter vi etter det negative. Det har en forsterkende effekt.

- Det er mange som prøver igjen og igjen på å fikse forholdet. I de fleste forhold er det mulig å fikse problemene, men det kan være lurt å få litt hjelp. Det er veldig vanskelig å reparere et problem med det samme tankesettet som skapte det, sier Winther.

Når et par går fra hverandre, blir sammen igjen og går fra hverandre igjen, så handler det om at de ikke har gjort noe for å løse problemene. Det som var en konflikt i forholdet sist gang, blir fort en konflikt igjen.

- Å bli sammen med eksen uten å løse problemene først, blir som å flytte fra et hus fordi taket lekker, og så flytte inn i huset igjen uten å fikse taket. Da vil det fortsette å lekke, sier Winther.

Det meste kan repareres, men det krever at begge faktisk tar tak i problemene.

KAN IKKE HJELPE ALLE. - Ikke alle relasjoner er liv laga og noen passer dårlig sammen. Parterapi kan ikke endre folks personlighet, sier parterapeuten.
KAN IKKE HJELPE ALLE. - Ikke alle relasjoner er liv laga og noen passer dårlig sammen. Parterapi kan ikke endre folks personlighet, sier parterapeuten. Vis mer

Er ofte mulig å redde forholdet

Noen tenker nok at det er alt for sent å prøve å redde forholdet etter å ha hatt det dårlig i lang tid, men parterapeutene sier at det som regel er mulig å finne en løsning så lenge begge ønsker det.

Det er til og med mange par som overlever store kriser som utroskap og løgner, og som kommer styrket ut av det. Kjærlighet er ikke bare følelser, det er som verbet «å elske», en handling.

- Er det mulig å redde et forhold rett før bristepunket?

- Ja, definitivt. Det er derfor jeg har drømmejobben, for det skjer så mye positivt i slike vonde kriser, sier Søyland.

Selv om dere nærmer dere bristepunktet kan det altså være mulig å redde forholdet og få en lykkelig fremtid sammen.

FIKSE FORHOLDET: - Det er veldig vanskelig å reparere et problem med det samme tankesettet som skapte det, sier Winther.
FIKSE FORHOLDET: - Det er veldig vanskelig å reparere et problem med det samme tankesettet som skapte det, sier Winther. Vis mer

Parterapi kan hjelpe

Forskning viser at par venter flere år før de starter i parterapi. Det kan være dumt, for det kan redusere sannsynligheten for å redde forholdet. Forebyggende timer kan fungere som en betryggende servicesjekk.

- Du trenger ikke bare servicesjekk på bilen, men på det aller viktigste i livet ditt. Din livskvalitet. Jeg ville faktisk heller droppet servicen på bilen, den er lettere å erstatte tross alt, sier Søyland.

Noen ganger handler det også om å redde deg selv fra et destruktivt forhold. Ingenting skjer ved «å holde ut» eller håpe på endring. Av og til må forholdet faktisk briste for at begge eventuelt skal oppdage den andre på ny, og skape en mer sunn og bærekraftig relasjon sammen.

- Hvis begge parter ønsker å redde forholdet har vi et godt utgangspunkt, sier Søyland.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer