Vil ikke binde seg:

Når han ikke er klar for et forhold, men vil fortsette å treffe deg

- Vi tror nok ofte at «hvis han bare får se mer av meg så vil han falle for meg», sier samlivsterapeut.

VIL IKKE BINDE SEG: Baby, jeg har det veldig gøy med deg, men jeg er ikke klar for noe seriøst akkurat nå... FOTO: NTB Scanpix.
VIL IKKE BINDE SEG: Baby, jeg har det veldig gøy med deg, men jeg er ikke klar for noe seriøst akkurat nå... FOTO: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Datinglivet er et evig mysterium. Endelig har du møtt en du liker og trives sammen med – dere dater og har det gøy, men så får du servert setningen «jeg er ikke klar for et forhold akkurat nå».

Hæ? Okei. Det er jo fint at han er ærlig, tenker du. Likevel fortsetter dere å henge sammen, for det kan jo hende han snart vil bli klar. Du vet, han må jo bare bli bedre kjent med deg først.

– Ja, å ha et forhold til noen som er nølende og usikker er en problemstilling jeg kjenner godt til. Jeg har opplevd det selv, sier Anna Sigridsdatter Heen, som er samlivsterapeut og rådgiver, til KK.no.

De fleste av oss har nok vært der, eller i alle fall opplevd noe lignende. Men spørsmålet er; er det noe poeng å fortsette eller lurer vi bare oss selv uti en mulig hjertesorg?

– Når noen sier dette så tror jeg ofte det er et tegn på at vedkommende egentlig ikke er så interessert, og det bør man være bevisst på, påpeker hun.

Kanskje vil man gjerne analysere det som blir sagt for å finne en underliggende mening, men ifølge Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgivning, har det ikke alltid så mye for seg.

– Man skal jo aldri si aldri, men jeg tror nok at i de fleste slike tilfeller så vil det ikke bli noe mer. Spesielt gutter sier som regel det de faktisk mener. Så hvis de sier de er ikke interessert så er de ikke interessert, og da er det altså ikke noe «men» der, sier hun til KK.no.

Hun minner om at selv om vi vanligvis tenker at det er menn som gjør slikt, så er det viktig å huske at også kvinner gjør dette.

LES OGSÅ: Derfor vil du ha han du ikke kan få

POSE OG SEKK: Kanskje vil han ikke gi slipp på friheten, men setter pris på sexen. Spørsmålet er om det er nok for deg? Foto: Scanpix.
POSE OG SEKK: Kanskje vil han ikke gi slipp på friheten, men setter pris på sexen. Spørsmålet er om det er nok for deg? Foto: Scanpix. Vis mer

Dere møtes i det skjulte – og ofte i siste liten

Det er ikke alle som har guts til å si rett ut at de ikke ønsker et forhold. Noen kan dessverre være litt konfliktsky og velge en unnvikende metode, og dette er også tegn du bør være obs på.

Hvis den du dater bruker lang tid på å svare på meldinger, gjør avtaler med deg i siste liten, eller ikke presenterer deg for sine venner eller familie, så er dette også et tegn på at han ikke er så interessert. De ønsker rett og slett ikke at dere bli sett på som et par, forklarer Heen.

Hvis du dater noen som oppfører seg slik anbefaler hun at du tar utfordringen og spør rett ut; ser du for deg at vi kan bli et par, eller ikke?

– Ta initiativ til å få en avklaring på hva de tenker. Og hvis vedkommende ikke kan svare for seg så er det vel heller ikke noen du bør bruke tiden din på. Ikke ta til takke med noe som bare er «halvgodt», sier Heen.

Noen ganger kan dette handle om at de ikke vil gi slipp på den sexen de får, samtidig som de beholder sin frihet. Men Gamnes påpeker at selv om den du dater er unnvikende så MÅ det ikke alltid bety at de ikke er interessert. I noen tilfeller kan det faktisk være at de vil gå litt forsiktig frem.

– Selv om det er litt feil måte å gjøre det på, kan noen også være unnvikende fordi de er brent av tidligere erfaringer. Derfor er de forsiktige med å gå inn i et forhold, som for å verne seg selv, forklarer hun.

LES OGSÅ: 5 viktige ting dere bør snakke om FØR dere blir sammen

HJERTESORG: Hvis du har andre intensjoner enn ham så kan det bli vondere jo mer involvert du blir. Foto: Scanpix.
HJERTESORG: Hvis du har andre intensjoner enn ham så kan det bli vondere jo mer involvert du blir. Foto: Scanpix. Vis mer

Vær ærlig med deg selv: er halvgodt bra nok?

Dersom du likevel velger å fortsette å treffe ham så er det uunngåelig at du innerst inne vil ha forventninger om noe mer. Forventninger som du må skjule, og det kan bli svært utilfredsstillende i lengden.

– Hvis du er mer interessert så kan du gjøre deg selv vondt ved å gå inn i det. Du kan bli sittende med en følelse av å ikke være bra nok. Kanskje vil du gå på akkord med deg selv, begynne å føye deg eller fremstå som en annen enn du er – kun for å virke perfekt, sier Heen.

– Vi tror nok ofte at «hvis han bare får se mer av meg så vil han falle for meg», men da kan du heller ikke late som du er noen andre enn den du er, legger hun til.

Hennes råd til de som befinner seg i en slik situasjon er å være betenkt, og spørre seg selv «hva er det egentlig jeg ønsker»?

– Hvis du har andre forventninger som ikke møtes av den du dater så er det ikke bra for deg. Du må bli flinkere til å stå opp for deg selv og se at du fortjener bedre, forteller Heen.

Gamnes minner om at hvis de i utgangspunktet ikke vil inn i et forhold, og man likevel fortsetter å henge sammen, så vil spenningen etter hvert bli borte slik den ofte gjør. Og da er sannsynligheten større for at de går videre.

– Du må tenke på hva du selv er ute etter. Hvis det er greit for deg å ha et uforpliktende forhold så er det jo greit. Men hvis du håper de skal forandre mening, er du da klar for å kjenne på sorgen ved å bli vraket senere? Hvis ikke kan det være lurt å stoppe det før man blir for involvert, for det kan bli tyngre og tyngre å fortsette, sier Gamnes.

LES OGSÅ: Føles han mer som enn kompis enn en kjæreste?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer