Samlivsbrudd

Når han nekter å akseptere at det er slutt mellom dere

Noen kan ha gjort seg så avhengige av kjæresten at de ikke vet hvordan de skal klare seg selv.

UENIGHET: At én vil gå og at den andre ikke ønsker brudd er slett ikke et uvanlig scenario når et forhold er i siste fase. Foto: Shutterstock / Dmytro Zinkevych
UENIGHET: At én vil gå og at den andre ikke ønsker brudd er slett ikke et uvanlig scenario når et forhold er i siste fase. Foto: Shutterstock / Dmytro Zinkevych Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle som noen gang har tatt avgjørelsen om å ende et forhold vet at det kan føles både tungt, trist og skummelt på en og samme tid. Ikke bare for din egen del, men også fordi du vet du vil såre din partners følelser.

Det kan være vanskelig å forberede seg på reaksjonen du vil få, men hva om han bare nekter å akseptere bruddet?

– At én vil gå og at den andre ikke ønsker brudd er et vanlig ledd i en prosess der et parforhold oppløses, sier Odd Arne Tjersland, som er professor i klinisk psykologi ved Universitetet i Oslo, til KK.no.

LES OGSÅ: Mia Gundersen (54): - Vi snakker altfor lite om hvor beintøft det er å gå gjennom et brudd

Han har i mange år arbeidet både som kliniker og forsker innen skilsmissefeltet, og har derfor lang erfaring med de ulike problemstillingene som ofte oppstår ved samlivsbrudd.

– I vår kultur er parforholdet basert på et valg som to en gang har gjort. Når sjokket og overraskelsen har lagt seg vil de fleste akseptere at når den ene velger å gå ut, og ikke lar seg overtale til noe annet, må man finne seg i å bli forlatt. Kontrakten de hadde er brutt, forklarer han.

LES OGSÅ: Den største feilen du kan gjøre når bruddet er et faktum

Den avhengige og den kontrollerende

Ifølge psykolog og advokat Grethe Nordhelle ved Integral psykologisk institutt, som også er forfatter av en rekke bøker, kan det være flere grunner til at den ene parten i et forhold motsetter seg et brudd. Ofte har det noe med avhengighetsproblematikk å gjøre. 

– Hvis man føler at man har funnet toppen av toppen, og det var dette mennesket du ville tilbringe livet ditt med, så er det klart at det kan gjøre at noe i oss sier at vi ikke vil slippe taket, men etter hvert slår selvrespekten inn for de fleste og vi spør oss selv «vil jeg egentlig ha noen som ikke vil ha meg»? Sier hun til KK.no.

VONDT: Du trodde kanskje dere skulle tilbringe livet sammen, da kan det være hardt å slippe taket. Foto: Shutterstock / Photographee.eu
VONDT: Du trodde kanskje dere skulle tilbringe livet sammen, da kan det være hardt å slippe taket. Foto: Shutterstock / Photographee.eu Vis mer

Det er slett ikke uvanlig at man kan bli en smørje av følelser når kjæresten gjør det slutt, og jo mer emosjonelle vi er, jo mindre plass får fornuften. I første fase vil derfor mange reagere irrasjonelt, men etter hvert vil de fleste ta til fornuft.

Hun mener mennesker som motsetter seg bruddet ofte befinner seg i én av to kategorier; den avhengige eller den kontrollerende. 

– Den første kategorien handler om mennesker som har gjort seg så avhengige av partneren, at de er i oppløsning og vet ikke hvordan de skal klare seg selv. Her finnes det også mange mildere varianter som nok mange mennesker kan kjenne seg igjen, sier hun og fortsetter:

– Så har du den andre kategorien, som handler om mennesker som har hatt makt over deg, og som ikke vil slippe makten – for dem er det et prestisjetap. De er ikke emosjonelle på samme måten, men heller manipulerende og beregnende, og kan bruke hersketeknikker for å psyke deg ned, for å få deg tilbake igjen.

Noen av maktmisbrukerne kan befinne seg på psykopati-skalaen, og noen kan gå så langt at de begynner å stalke eksen. Men Nordhelle minner om at dette er snakk om ekstremvarianter av ytterpunktene, for de fleste vil et brudd være tungt og sårt, men likevel forløpe normalt.

LES OGSÅ: Slik er den mannlige og kvinnelige psykopaten forskjellige

Klamrer seg til gammel trygghet

Ifølge Tjersland er det sjelden at den forlatte fortsetter å avvise bruddet, derimot forekommer det noe oftere at den ene parten kan nekte å flytte ut. 

– Da har det oftest å gjøre med en strid om hvem som skal fortsette å bo i boligen. I noen tilfeller handler det også om en part som har begrensede midler og klamrer seg til bostedet paret har, uten å ha økonomi til å overta det, forteller professoren. 

Det er likevel ikke bare økonomi og trygghet som er medvirkende faktorer. Hos noen kan det handle om sjalusireaksjoner som blir til en besettelse for den som rammes av dette. 

– Det kan også hende at den som blir boende kan bli så desperat at han (det er oftest en han) truer med alvorlig vold, sier han.

KONTROLLERENDE: Noen kan bruke hersketeknikker for å psyke deg ned, slik at de kan få deg tilbake igjen. Foto: Shutterstock / Master1305
KONTROLLERENDE: Noen kan bruke hersketeknikker for å psyke deg ned, slik at de kan få deg tilbake igjen. Foto: Shutterstock / Master1305 Vis mer

LES OGSÅ: Dette har du krav på ved en skilsmisse

Noen må få hjelp av en tredjepart

Dersom man ikke klare å bli enig anbefaler Tjersland at man får hjelp fra en tredjepart, for eksempel ved å søke råd ved et Familiekontor. Der er ofte terskelen for å få time både lav og kostnadsfri. 

– Finner man ikke frem til noen løsning gjennom familierådgivingen bør den som ønsker adskillelse vurdere å ta kontakt med advokat. I ekstreme tilfeller kan det også være aktuelt å søke hjelp hos politi og barnevern, påpeker han.

Nordhelle mener at før man begynner å se på tiltak må man først se på, og forsøke å forstå årsaken til at en person reagerer som de gjør, og tilpasse tiltakene deretter. Avhengighetsproblematikk og maktmisbruk må tross alt behandles helt ulikt.

– Noen kan trenge individualterapi slik at de kan få hjelp til å jobbe med den avhengigheten de har skapt til et annet menneske. Og når noen har et ekstremt rigid mønster vil ofte ikke  terapi hjelpe, da er man tvungen til å riste dem av seg. Man kan ikke hjelpe mennesker i terapi hvis de ikke er motivert til forandring, sier hun og legger til:

– For å kunne kontakte politi så må man jo ha gjort noe straffbart først, hvis det ikke er besøksforbud. Ofte er det bare mange småting, tilsynelatende uskyldig hver for seg, som til sammen blir psykisk terror. Da må man bare gå videre å gjøre knallhard prosess. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer