Valg av partner:

- Når kvinnen har eggløsning har hun andre preferanser i partnerjakten enn ellers i syklusen

Er det vanskelig å finne en partner verdt å satse på? Eller slokner følelsene litt for fort, gang på gang? La menssyklusen og hormonene styre de riktige valgene.

VALG AV PARTNER: FOTO: NTB Scanpix
VALG AV PARTNER: FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De fleste av oss jakter på en partner, en livsledsager. En som kan gjøre oss lykkelige og gi tilværelsen et ekstra løft. Men vi har også andre motiver for partnerjakten -muligheten for å føre genene og slekta videre.

–Når kvinnen har eggløsning har hun andre preferanser i partnerjakten enn ellers i syklusen. Preferansene er i stor grad ubevisste og nedarvet, men viktig for muligheten for et avkom, forteller Gine Roll Skjærvø som er forsker ved Institutt for biologi ved NTNU.

Roll Skjærvø har, sammen kollega Eivin Roskraft, deltatt og vært konsulenter i NRK sin serie Når kjemien stemmer. Serien, som har gått to sesonger (høsten 2016 og høsten 2017), fokuserer på hvordan vi kan finne riktig partner gjennom en rekke vitenskapelige forsøk basert på våre naturlige instinkter.

LES OGSÅ: 3 veldig gode grunner til å kysse oftere

EKSPERTEN: Gine Roll Skjærvø som er forsker ved Institutt for biologi ved NTNU. FOTO: Privat
EKSPERTEN: Gine Roll Skjærvø som er forsker ved Institutt for biologi ved NTNU. FOTO: Privat Vis mer

Lukt og stemme er viktig

Roll Skjærvø forteller at lukten av en mulig partner er noe av det mest avgjørende.

– Er du på date eller danser tett med en kjekk mann på et utested, vil duften av han oppleves som mer eller mindre tiltrekkende. Lukten, er som en avansert CV som gir oss ubevisst informasjon om kandidatens immunforsvar. Det er viktig at mannens immunforsvar utfyller ditt eget. Ved at mors og fars immunforsvar utfyller hverandre er det mulighet for et friskt og sterkt avkom.

–En annen viktig faktor i kvinnens partnerjakt, er mannens stemme. For kvinnen er en mannsstemme, på samme måte som lukten, mer eller mindre tiltrekkende. Også stemmen gir signaler om forplantningsdyktigheten gjennom testosteronnivået.

- Både toneleie, melodien i stemmen og tempoet er avgjørende. Stemmen, som er unik og individuell, gir også signaler om status, autoritet, kroppsstørrelse og ressurser. Det kan fortelle en kvinne om han har gener å satse på, sier forskeren.

LES OGSÅ: Har du funnet den rette? Det er spesielt fire ting dere bør snakke om før dere gifter dere eller får barn

PÅ JAKT ETTER EN MASKULIN MANN: –Forskning har kommet fram til at kvinner generelt finner maskuline menn mer tiltrekkende når de har eggløsning. FOTO: NTB Scanpix
PÅ JAKT ETTER EN MASKULIN MANN: –Forskning har kommet fram til at kvinner generelt finner maskuline menn mer tiltrekkende når de har eggløsning. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

På gen-jakt

–Forskning har kommet fram til at kvinner generelt finner maskuline menn mer tiltrekkende når de har eggløsning. Preferansene våre, altså hvilke egenskaper vi søker, endres under eggløsningen, forteller Roll Skjærvø.

- Hva kjennetegner en maskulin mann?

- Med biologisk maskulinitet menes genetiske trekk (maskulint utseende/stemme og så videre) som utvikles under påvirkning av testosteroner både i fosterlivet og puberteten. Mye testosteron, mere maskulin.

– En maskulin mann har ofte god helse. Samtidig har det vist seg at jo høyere testosteron hos mannen, jo generelt høyere tilbøyelighet til å søke høy status, mer risikoatferd, konkurranseorientert, større seksuell variasjon (som flere partnere/utroskap) og mindre investering i barn. Våre forfedre som hadde disse tilbøyelighetene utkonkurrerte de mennene som ikke hadde dem, sier Roll Skjærvø.

– Menn som er i et forhold, ubevisst, passer ofte på kvinnen sin mer når hun har eggløsning enn ellers, slik at hun ikke er utro. Mannen er ofte mer sjalu og kvinnen mer utfordrende disse dagene.

I perioden vi ikke har eggløsning er de nedarvede preferansene etter en mann annerledes. Kvinnen er mer interessert i et langtidsforhold. En noe mindre maskulin mann vil, ifølge nedarvede instinkter, ofte være en bedre familiefar.

Bruk av p-piller påvirker valgene våre

Hormoner slippes løs under en eggløsning, og hjelper kvinnen å finne aktuell farskandidat til sitt barn. Naturens egen matchmaking bortfaller når kvinnen bruker p-piller. P-pillen hindrer eggløsning og lurer kroppen til å tro at den er gravid ved å tilføre en kunstig variant av progesteron.

–Våre nedarvede preferanser om lukt slåes dermed av. En og samme manns duft vil derfor oppleves ulikt fra kvinne til kvinne, og om hun går på p-piller eller ikke.

–Kvinnen, som ellers i dyreverdenen, må være nøye hvem hun får barn med. Målet er å få friske og sterke barn. Det er spesielt kvinner i den vestlige demokratiske delen av verden som har friheten til å velge far til sine barn. De er ofte økonomisk uavhengige, har mer makt og har like rettigheter som menn, sier Roll Skjærvø og legger til:

–Dermed har de også mer kontroll over sin egen seksuelle atferd.

LES OGSÅ: Dette skjer med datinglivet i 2018

Flere kriterier for at det skal bli match

I tillegg til de nedarvede, og delvis ubevisste, instinktene ønsker kvinnen:

  1. At mannen har høy ressurstilgang. Alder og status er også viktig. Selv om vi ser at stadig flere eldre kvinner velger yngre menn, er trenden fortsatt at kvinner søker etter menn som er 4-6 år eldre enn dem selv.
  2. At mannen har en attraktiv fysikk.
  3. At han viser forpliktelse og beskyttelse slik at forholdet skal vare.

Kriterier for å vekke mannens interesse:

  1. Kvinnen må oppleves attraktiv for han. Utseende som ansiktssymmetri, glatt hud og blankt hår oppfattes som viktig.
  2. Alder. En ungdommelig kvinne vil ha et langt reproduktivt liv foran seg.
  3. Kropp. Ikke bare for estetikk, men også et tegn på god helse som vil gagne eventuelle barn.

​LES OGSÅ: Er kjæresten skummelt lik faren din?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer