Parforhold:

- Når man ser og hører noe ofte nok så blir man påvirket, enten man vil eller ikke

Vi vet at det er fiksjon, likevel er det noe i oss som tror at det er sånn kjærlighet skal være.

PARFORHOLD: Livet er slett ikke som et eventyr, men drømmeprinsen, han finnes vel? FOTO: NTB Scanpix
PARFORHOLD: Livet er slett ikke som et eventyr, men drømmeprinsen, han finnes vel? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om vi vet at å kysse frosker ikke vil gi oss en prins, og at riddere på hvite hester er fabeldyr, så er det likevel noe i oss som gjør at vi håper at vi en dag skal oppleve å bli tatt med storm av drømmeprinsen. Sånn som på film. Du vet, kjærlighet ved første blikk og sånn.

Vi vet jo at det er fiksjon, men blir vi ikke litt påvirket likevel?

– Det er jeg ikke i tvil om at vi gjør. Man kan si hva man vil, men når man ser og hører noe ofte nok så blir man påvirket, enten man vil eller ikke, sier Siv Gamnes, som er spesialist i sexologisk rådgivning, til KK.no.

Gode romantiske filmer er koselig det, men der blir det ofte fremstilt at man lever lykkelig alle sine dager. Slikt skjer vanligvis ikke i den virkelige verden, men det kan jo kanskje skje med meg da?

– Selv om man intellektuelt sett vet at det ikke er sånn, så er det en liten ubevisst forventning der. Det er selvsagt noen som kan oppleve «kjærlighet ved første blikk», men det er ikke alltid sånn. I hovedsak så blir man kjent med hverandre og blir forelsket, fordi man erfarer at dette er en person som er positiv for meg, forklarer hun.

LES OGSÅ: Derfor blir vi hekta på dårlige forhold

Hvorfor er ikke livet mitt like romantisk?

Søte og romantiske historier er noe veldig mange kvinner elsker. Enten det er bøker, filmer eller historier fra virkeligheten. Det nærer oss med håp om at livet er i hvert fall litt fantastisk.

– Når filmen er ferdig og man da snur seg bort fra TV-skjermen så blir man minnet på at sånn har ikke jeg det. Noe må være galt i mitt liv siden jeg ikke har dette fantastiske romantiske livet, sier Gamnes.

Dette er et problem hun ofte møter på i samtaler med mennesker, tanken om at «jeg har det ikke sånn som det skal være».

– Spesielt når det kommer til sex og sexlyst. I de romantiske historiene har de ofte en øm og spontan seksualitet. Det er jo heller ikke virkeligheten. Vi opplever det kanskje i forelskelsesfasen, når man er på hverandre hele tiden, men det er ikke sånn hele livet. Og det er nettopp det spontane og ømme vi ofte savner fra livet vårt, sier hun og forklarer videre:

– Man blir jo berørt når man ser en god skildring av hva man anser som et optimalt kjæresteforhold. Men hvis man får negative tanker om sitt eget liv på grunn av dette så håper jeg man evner å si til seg selv at det er ingen som har det sånn. Alle liv og alle parforhold går jo opp og ned.

ROMANTISKE FILMER: Så levde de lykkelig i alle sine dager... Vel, ikke alltid. FOTO: Skjermdump The Notebook
ROMANTISKE FILMER: Så levde de lykkelig i alle sine dager... Vel, ikke alltid. FOTO: Skjermdump The Notebook Vis mer

Forelskelse kan ikke vare for evig

Før i tiden handlet ekteskap mer om økonomi, status og trygghet, og mindre om kjærlighet. Dette har heldigvis endret seg.

Ifølge Anne Øfsti, som er forfatter, familieterapeut og førsteamanuensis ved VID vitenskapelige høgskole, er det i vår tid den romantiske fortellingen som er den mest dominerende fortellingen om kjærlighet.

– Det er eksponeringen som er viktig her. Våre kjærlighetsidealer er konstruksjoner, og de er med på å avgjøre hva vi lengter etter. Det er jo med på å skape forestillinger og sammenligninger, sier hun til KK.no.

– Fra for eksempel Disney-historier får man den ideen om det finnes en der ute som er «rett» for oss. Og hvis man finner den rette så vil man leve lykkelig alle sine dager. Det ligger lite der om hardt arbeid, legger hun til.

Når vi er stupforelsket så kan livet virke ganske rosenrødt, og det er en deilig følelse. Men i den virkelige verden varer det ikke evig.

– Den første forelskelsesfasen stemmer jo godt med denne eventyrfortellingen, men så sies det jo at etter cirka 18 måneder så går den berusende forelskelsen ut av kroppen, og hverdagen blir en annen. Hvis man tenker at det bare er forelskelsen som er ekte kjærlighet så ønsker man kanskje å søke etter forelskelsen igjen, forklarer Øfsti.

LES OGSÅ: Dette kjennetegner lykkelige par

ROSA ROMANTIKK: De romantiske historiene appellerer med til kvinner enn til menn. Kanskje er det derfor vi lar oss påvirke. Foto: Scanpix.
ROSA ROMANTIKK: De romantiske historiene appellerer med til kvinner enn til menn. Kanskje er det derfor vi lar oss påvirke. Foto: Scanpix. Vis mer

Romantiske historier er mer rettet mot kvinner

Men hvorfor er det hovedsakelig vi kvinner som lar oss forføre av romantikken? Menn har vel også sett mange av de samme filmene, hørt de samme eventyrene og blitt fortalt de samme historiene.

– Menn synes ofte at sånne filmer er for rosa og klissete. Dette er ikke hva deres urhjerne er ute etter. Evolusjonsmessig har jo kvinner vært ute etter å finne en mann som kan ta vare på dem. Noe som kan gi dem trygghet. Vi har dermed litt andre tanker enn menn om hva vi ser etter. Dette ligger jo som et bakteppe for ulikhetene mellom kvinner og menn, forklarer Gamnes.

Som ung lærer vi jenter at de romantiske uttrykkene er viktig. Men Øfsti tror at dette ikke handler bare om kjønnene i seg selv, men måten disse fortellingene rettes mer mot kvinner.

– Det er færre fortellinger som henvender seg til menn i den romantiske sjangeren. Det er den romantiske ideen om mannen som helt og kvinnen som blir reddet. Bridget Jones er et typisk eksempel, forklarer Øfsti.

Hun påpeker at også menn er avhengig av forelskelsesrusen for å gå inn i relasjoner, men de har høyere toleranse for å være i relasjoner der det ikke er så mye romantisk spill til daglig.

– Jeg opplever oftere at det er kvinner som tar opp at følelsene og romantikken ikke er der. Menn sier oftere at de savner mer sex, og ikke romantikken. Men hvis de derimot har begynt å få følelser for noen andre, da kan de oftere ta opp mangel på spenning og romantikk i sitt nåværende forhold, forteller hun

LES OGSÅ: Får du følelser med en gang?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer