PARFORHOLD: Er det slik at like barn leker best, eller kan det å være forskjellige styrke parforholdet? FOTO: NTB Scanpix
PARFORHOLD: Er det slik at like barn leker best, eller kan det å være forskjellige styrke parforholdet? FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Parforhold:

Når motsetninger møtes - blir det søt musikk eller full krasj?

Dorthe og Marianne har menn som er ganske ulike dem selv. De synes det gjør forholdet spennende.

Publisert

De fleste av oss har ett eller flere par i vennekretsen som er så forskjellige at man kan lure på hvordan de kan være sammen. Noen ganger har de veldig ulik personlighet – én er kanskje innadvendt, den andre utadvendt. Andre ganger kan forskjellen dreie seg om alder, kultur, sosial bakgrunn, religion og så videre.

Venner sier ofte til Dorthe laCour (56) at hun og mannen Flemming (58) er veldig forskjellige. Før dette intervjuet har Dorthe laget en lang liste som tydelig viser at de to er motsetninger både når det gjelder temperament og personlighet. Likevel har de vært sammen i 35 år, har to barn og to katter – og stortrives i hverandres selskap.

Dorthe mener selv at det skyldes gjensidig respekt.

LES OGSÅ: Er en pause i forholdet alltid begynnelsen på slutten?

Snakker mye sammen

– Jeg er ikke sikker på at jeg kan forutse nøyaktig hva Flemming vil gjøre i ulike situasjoner, siden vi er så forskjellige. Derfor er vi nødt til å snakke mye sammen. Jeg kan ikke ta noe for gitt. Hadde vi prøvd å forandre hverandre, ville vi hatt store utfordringer. I løpet av disse 35 årene har vi vært nære og sett styrken i å være forskjellige, sier Dorthe.

Hun er jurist, journalist og engasjert i lokalpolitikken. Flemming er sivilingeniør og privatlærer i matematikk. Da hun møtte ham, forelsket hun seg fordi han utfordret henne intellektuelt.

– At jeg falt for ham, hadde sikkert også noe å gjøre med temperamentet hans, men det var jeg ikke klar over den gangen. Flemming er veldig rolig der jeg er oppfarende. Han har mye lettere for å snakke med folk enn jeg. Jeg må av og til ta meg sammen for å være åpen og mottakelig, forteller hun.

– Flemming kunne for eksempel godt snakke med min svært demente mor. Han bare sa ja og ha og gikk med på det hun sa, der jeg ble frustrert når det hun sa ikke stemte. På slutten gjenkjente hun faktisk oftere Flemming enn meg.

Der Flemming er veldig tålmodig, blir Dorthe raskere irritert og er mye mindre utholdende. Da barna gikk på skolen, kunne Flemming sitte i timevis sammen med dem over leksene og forklare og være pedagogisk, mens Dorthe ble fort irritert når det var noe de ikke skjønte. Noen ganger synes hun at også Flemmings tålmodighet er irriterende.

– Hvis pc-en ikke oppfører seg som den skal, roper jeg på Flemming, som kan holde på i en evighet med å løse problemet. Nylig var jeg på vei ut for å kjøpe en ny mus, da Flemming stoppet meg. Han bare demonterte og renset den, så nå virker den igjen. Men noen ganger blir jeg bare mer utålmodig av hans tålmodighet. Hvorfor ikke bare kjøpe noe nytt hvis ting ikke fungerer, i stedet for å holde på i det uendelige? Men det skal sies at han får skikk på det meste!

LES OGSÅ: - Økonomisk utroskap kan være like vondt som fysisk utroskap

PARFORHOLD: Dorthe og Flemming stortrives i hverandres selskap: Hun, som vil ha resultater NÅ, og han, som er rolig og irriterende tålmodig – ifølge Dorthe! FOTO: Claus Peuckert
PARFORHOLD: Dorthe og Flemming stortrives i hverandres selskap: Hun, som vil ha resultater NÅ, og han, som er rolig og irriterende tålmodig – ifølge Dorthe! FOTO: Claus Peuckert Vis mer

Hvordan takle forskjellene

Psykoterapeut og parterapeut Anne-Dorthe Davidsen mener at hvorvidt det er best å være like eller ulike, handler om hvordan man takler forskjellene.

– Det kan bli kjedelig og altfor forutsigbart dersom alt er likt. Så det er ofte bedre å kunne inspirere hverandre med ulikhetene. Men det krever at man er villig til å akseptere og respektere hverandre. Trygghet og åpen kontakt skaper vekst i forholdet, påpeker parterapeuten.

– Hvis man er veldig forskjellige, kan det være en utfordring hvis man ikke innrømmer for seg selv og hverandre at det faktisk er slik. Problemet er typisk at den ene tilpasser seg for mye til den andre. Kanskje elsker man å ligge på stranden i feriene og på sofaen i helgene. Så forelsker man seg i en som er helt uinteressert i strender men elsker å få med seg severdigheter og museer. Og som kanskje bruker helgene til trening.

Hvis man tilpasser seg for mye og for ofte, går man på akkord med seg selv. Hvis man i begynnelsen av et forhold later som man vil det den andre vil og senere forsøker å gjøre endringer, kan det gi problemer, advarer Anne-Dorthe Davidsen.

EKSPERTEN: Ulikt er helt ok, og kan også være positivt, sier parterapeut Anne-Dorthe Davidsen. Hun råder par til å snakke om forskjeller så tidlig som mulig i forholdet. Hvis ikke risikerer man at man tilpasser seg den andre altfor mye, og raskt vil mistrives. FOTO: Claus Peuckert
EKSPERTEN: Ulikt er helt ok, og kan også være positivt, sier parterapeut Anne-Dorthe Davidsen. Hun råder par til å snakke om forskjeller så tidlig som mulig i forholdet. Hvis ikke risikerer man at man tilpasser seg den andre altfor mye, og raskt vil mistrives. FOTO: Claus Peuckert Vis mer

Umulig å krangle med Flemming

Dorthe synes ofte at Flemming er en hard nøtt i typiske forhandlingssituasjoner, som når det skal kjøpes bil eller ting til huset.

– Han argumenterer og står fast på sitt der jeg vil raskt fram til et resultat. Men vi krangler ikke, for man kan ikke krangle med Flemming, og det er også veldig irriterende, ler Dorthe.

Hun er blitt vant til at det er hun som hever stemmen og slår i bordet, mens han er helt rolig.

– Jeg har selvfølgelig sett ham hissig, men jeg kan telle det på én hånd i løpet av våre 35 år sammen. Det er ikke hans måte å løse ting på.

Men om de to ikke krangler, har de sine diskusjoner.

– Bare det å bli enige om fargen på kjøkkenskapene tok lang tid, forteller Dorthe.

– For tiden har jeg lyst til å kjøpe nye lamper til kjøkkenet, mens Flemming ikke ser behovet – og det irriterer meg. Jeg kan jo se at de vi har, fungerer helt greit, men det ville blitt mye finere med nye. Resultatet er at det kan ta år og dag før vi får skiftet dem ut. De siste ti årene har vi ikke klart å bli enige om vi trenger nytt sofabord, så vi har fortsatt det gamle, ler Dorthe.

Dorthe forteller at mannen hennes har en usvikelig tro på at alt kan løses. Hun har en tendens til å tenke det motsatte, og så legge planer for hva hun da skal gjøre. Flemming ser ingen grunn til å legge planer; han tar problemene som de kommer.

– Likevel beriker vi hverandre, for jeg bidrar til å få ham til se kommende utfordringer, mens han får meg til å innse at det ikke er noen vits i å planlegge ned til minste detalj bestandig. Han er til gjengjeld opptatt av detaljer i alle andre sammenhenger.

LES OGSÅ: Når er det egentlig greit å si «jeg elsker deg» for første gang?

Når de skal ut å reise, er de sjelden enige om når det er på tide å dra hjemmefra. Dorthe husker en episode da hun heldigvis klarte å overtale Flemming til å dra i god tid.

– Vi var på flyplassen halvannen time før flyet skulle gå fordi jeg gjerne ville shoppe og spise litt. I passkontrollen oppdaget Flemming at passet hans var utløpt. Han løp av gårde, fikk tatt foto og skaffet seg nødpass mens jeg satt og lurte på om vi i det hele tatt ville komme med flyet. Jeg spurte meg selv hvordan han kunne være så detaljorientert som han er, og så glemme å sjekke om han hadde gyldig pass? Det overrasket meg. Etterpå lo vi av det, forteller Dorthe.

Forskjeller kan være utviklende

– Parforhold handler i stor grad om kompromiss, om å være villig til å se ting fra den andres side, gi plass og unngå å begrense hverandre, sier parterapeut Anne-Dorthe Davidsen.

– Hvis du i stedet for å irritere deg over ulikhetene kan bevare nysgjerrigheten og vilje til å romme dem, kan man være så heldig å få et forhold som utvikler deg som menneske.

Men hun legger til at det vi forelsker oss i, ofte også er grunnen til at vi senere blir skilt.

– Kanskje forelsker du deg i en rolig mann fordi du ubevisst håper at han kan gi deg mer ro. Men noen år senere synes du kanskje at han er kjedelig. Han på sin side forelsket seg kanskje i din livlighet, mens han nå kan tenke at du er slitsom og bråkete.

«Vi gir hverandre plass»

Bare utseendet og utstrålingen deres gjør at det er vanskelig å tenke seg at de er et par når man ser Marianne Sass Petersen (50) og Henrik (50) sammen. Hun er bokholder og går stort sett i nette kjoler. Kjæresten er kokk, har masse tatoveringer og går i denimklær med broderier og logoer på. På første date forsøkte han å skjule tatoveringene under skjorta for å ikke skremme henne vekk.

– Jeg ble skilt i 2003, og to uker senere møtte jeg Henrik. Han var ikke en type jeg ville snudd meg etter på gaten, men vi snakket så godt sammen.

I utgangspunktet ville Marianne aldri ha valgt en mann med tatoveringer.

– Venninnene mine fikk sjokk da vi ble kjærester. Men jeg dømmer ikke etter utseendet. Jeg går etter personen, og han hadde så mye å by på. I dag kan jeg se at tatoveringene er en del av ham.

Marianne og Henrik har også forskjellig bakgrunn. Marianne er enebarn og har bodd på Amager i København i hele sitt liv, mens Henrik har tre søsken og har seilt verden rundt med faren sin, som var kaptein.

Henrik er lidenskapelig kokk og lager mat 365 dager i året, både på jobb og hjemme. Han lager all mat til seg og Marianne, og hverdagen byr på gourmetmat.

– For meg er ikke mat så viktig, jeg kan godt spise kjøttkaker til hverdags. At maten er et kunstverk er viktig for ham, ikke for meg. Henrik bruker tid på å anrette maten vakkert på tallerkenen sin hver dag, mens jeg øser opp og bryr meg lite om hvordan det ser ut. Henrik tar ofte bilde av maten og legger ut på Facebook, mens jeg aldri noensinne har lagt noe foto ut på nettet, forteller hun.

LES OGSÅ: Personer med sexomni kan ha sex om natten uten å være klar over det

PARFORHOLD: Marianne og Henrik lever godt med at de har helt ulike interesser: Mariannes store hobby er champagnesabling, det vil si kunsten å kutte champagneflasker med sverd! Henrik er en lidenskapelig kokk, både på hjemme- og bortebane. FOTO: Claus Peuckert
PARFORHOLD: Marianne og Henrik lever godt med at de har helt ulike interesser: Mariannes store hobby er champagnesabling, det vil si kunsten å kutte champagneflasker med sverd! Henrik er en lidenskapelig kokk, både på hjemme- og bortebane. FOTO: Claus Peuckert Vis mer

Grill-lidenskap

Kjæresten hennes er oppslukt av barbecue-grilling. Marianne har aldri grillet i sitt liv. Henrik holder på i all slags vær, om det så snør eller regner. I 2016 var han den første danske dommeren som ble invitert til et verdensmesterskap i BBQ i Tennessee, USA.

– Han fikk vite det en uke før mesterskapet. Det er den største og mest nerdete konkurransen i verden. Jeg kunne ikke bli med på grunn av jobben, men sa til ham at han bare skulle dra uten meg. Han kom hjem som en meget glad mann. Jeg mener det verste man kan gjøre er å begrense den andre. Hvorfor skulle ikke han reise til USA bare fordi det ikke passet for meg?

Parterapeut Davidsen påpeker at det er viktig å snakke sammen om motsetninger så tidlig som mulig i forholdet. Det kan man ifølge Davidsen bare hvis man er villig til å innse at det faktisk er forskjeller, at det ikke er noe som er galt eller riktig, og at det er ok å være ulik og gjøre forskjellige ting.

– Det er en god ting å snakke om hvordan man kan respektere hverandres særegenheter. Du mistrives raskt i et forhold dersom du ikke kan leve ut fra det som er viktig for deg, understreker parterapeuten.

– Hvis man på et tidlig tidspunkt får snakket om alle de områder hvor man er forskjellige, er det lettere å finne ut av det sammen. Eller kanskje innser man at forholdet ikke er liv laga, fordi man ikke vil kompromisse med noe.

Det gjelder å være åpen

Av og til kan Marianne bli litt lei av å høre på matprat. Likevel synes hun ikke at kjærestens fokus på mat og grill er et problem.

– Vi snakker mye sammen hver eneste dag, og om alle mulige ting. Vi har alltid noe å snakke om, selv om vi har vært sammen i 14 år. Den største feilen mange kvinner gjør er at de ikke lar sin partner være den han er og få ha sin lidenskap.

- Det har vært veldig utviklende og bra for oss begge at vi er så forskjellige. Det handler om å være åpen for at den andre ikke er lik deg selv. Så får man heller pusse vinduer litt oftere når det blir grillet mye, smiler Marianne.

Til info: Denne saken er hentet fra danske Søndag nummer 41, som også er eid av Aller Media.

LES OGSÅ: - Veldig få lærer hvor vanlig det er med dårlig sex

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer