VIL REISE ALENE: Hva bør du gjøre når kjæresten vil reise på tur med kompisgjengen uten deg?  Foto: Shutterstock / Alejandro J. de Parga
VIL REISE ALENE: Hva bør du gjøre når kjæresten vil reise på tur med kompisgjengen uten deg? Foto: Shutterstock / Alejandro J. de PargaVis mer

Guttetur

Når typen vil på ferie med gutta - uten deg

Han har lyst til å reise på guttetur og du er ikke invitert. Er det greit?

Kjæresten din er gira til tusen om dagen fordi han har planlagt tidenes feteste ferietur. Saken er bare den at ferieturen skal han ta med guttegjengen - og ikke deg. Er det greit, og hva bør du gjøre? Her gir samlivsekspertene deg sine beste tips. 

LES OGSÅ: Redd for at noe skjedde på gutteturen? 

- Kommer an på flere faktorer 

Ifølge samlivsekspertene kommer det an på flere faktorer hvorvidt det å reise på guttetur er ok. 

- Når typen vil på ferie uten deg, så kommer det jo an på flere faktorer. Har dere vært sammen lenge? Har dere et tillitsforhold? Er dere ærlige mot hverandre? Har dere nylig blitt sammen? Hvem skal han på tur med? Hva er agendaen med turen? sier sexologisk rådgiver Siril Jensen. 

Hun mener at dersom man er i et godt forhold og typen har lyst til å reise på tur, vil dette ikke være et problem. Men dersom alle de andre gutta er single, er det lov å være skeptisk med tanke på påvirkningen hun betegner som «hvor mange damer vi kan få»

- Hvis de fleste er i forhold og du vet dette er «ordentlige» gutter, så tenker jeg dette skal gå greit for seg. Men dette handler jo om hvorvidt man kan stole på hverandre. Har typen vært utro tidligere, bør kanskje varseltrekanten blinke. 

Gestaltterapeut Bianca Schmidt er enig i at det er mange faktorer som spiller inn. 

- Det kan være utrolig fantastisk i noen forhold, og helt forferdelig i noen andre. Først kan vi ta utgangspunkt i kvinnen. Bekymrer hun seg mye, er sjalu og redd for mye, kan det være forferdelig om kjæresten vil på ferie uten henne. Men for en kvinne som føler seg trygg i forholdet, kanskje kjenner kompisene han skal på reise med, så er det bare fantastisk at kjæresten får påfyll av noe annet, sier Schmidt. 

LES OGSÅ: Spørsmålene som reddet forholdet

- Snu på flisa 

Gestaltterapeuten ber deg om å snu på flisa når du tenker på saken: 

- Hva hvis du vil reise på jentetur med venninnene dine? Har du lyst til at det skal være rom for det? Vær ærlig med deg selv på hva slags jentetur du har lyst til å reise på. Vil du ha det hyggelig med venninnene dine, eller reiser du på jentetur for å flørte, feste og tulle?

Hun sier at dersom hovedfokuset på turen for din egen del ofte er det siste, vil det uansett ikke være hyggelig å sende kjæresten av gårde. 

- Men hvis det er mer «Åh, det er lenge siden vi guttene eller jentene har vært sammen!» er det en annen sak. Jeg kunne sendt kjæresten av gårde på tur med kompisene i morgen. Jeg hadde tenkt «Så hyggelig! Kos dere». Det er ingen ting som er deiligere enn å få hjem igjen en kjæreste som har opplevd masse og har mye å fortelle, sier Schmidt. 

LES OGSÅ: Få et forhold som varer 

Dette bør du gjøre

Hvis du kjenner at du er usikker og redd fordi kjæresten din vil på tur med guttene - hva bør du gjøre da? 

- Dersom du er skeptisk til dette bør du absolutt si ifra. Si direkte hva slags tanker du har så dere kan ta en diskusjon rundt det. Det kan også være fint å si hvorfor du har disse tankene, kanskje man kan få ryddet opp i dem og dermed kvitte seg med dem, sier Siril Jensen. 

- Du bør rett og slett si at du blir redd. Du kan si: «Kjæresten min, jeg hører du vil på tur. Det gjør meg usikker , kan vi snakke litt om det så jeg blir litt tryggere på hva turen går ut på?». Det at han skal reise, kan sette i gang usikkerhet på ulike måter. For eksempel sårhet over at han velger venner fremfor deg, sier Bianca Schmidt. 

Hun sier at en løsning da kan være å sørge for å også planlegge en kjæresteferie sammen. Hvis du er usikker på hva han kan finne på på turen, bør du snakke med ham om det og se om han kan betrygge deg, slik at du slipper å være bekymret. 

LES OGSÅ: Derfor er vi oftere utro på ferie 

- Gi slipp 

Gestaltterapeut Bianca Schmidt.  Foto: Pressefoto
Gestaltterapeut Bianca Schmidt. Foto: Pressefoto Vis mer

- Hvis du er en type som synes det er fryktelig vanskelig å ikke se kjæresten hele tiden, bør du se om du kan tygge litt på det og gi litt slipp. Det å leve i et forhold der begge parter også har et lykkelig liv på egen hånd er viktig - da får du mest å gi tilbake til fellesskapet, fortsetter Schmidt. 

Og hvis du lurer på om det at han vil reise vekk uten deg kan være et tegn på at han vil ut av forholdet, sier hun: 

- Absolutt ikke og absolutt - alt ettersom hva slags mann han er. Det finnes ikke ett standardsvar. På den ene siden ingenting som er bedre enn at to mennesker som lever i et forhold sørger for å ha et lykkelig liv også hver for seg. Påfyll for seg selv er viktig, så i utgangspunktet er det «Hurra! Reis!».

Opplever du derimot at kjæresten  har kompiser som ofte reiser på fylla, flørter med damer og er usikker på hvor trofast han er, kan det være en vond følelse. 

- I og for seg synes jeg det er viktig at man kan gjøre ting hver for seg, også når det kommer til turer, hvis det er en hyttetur eller utenlandstur, fotballtur og så videre. Det er sunt å ha et slikt tillitsforhold at man kan leve livet også noe hver for seg i tillegg til sammen selvfølgelig, avslutter Siril Jensen. 

LES OGSÅ: Disse tingene takler gutta dårlig 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: