TAR TRUMP PLASS I FORHOLDET: Kan politikk ødelegge et parforhold?  Foto: Shutterstock
TAR TRUMP PLASS I FORHOLDET: Kan politikk ødelegge et parforhold? Foto: Shutterstock Vis mer

Donald Trump

Negative Trump-nyheter kan forsure samlivet

Storpolitikken har rykket inn i intimsfæren. Hvor mye Trump-nyheter har du EGENTLIG plass til i samlivet ditt? Ikke ubegrenset, advarer parekspertene.

Publisert

Så satt vi der igjen, med hver vår mobil - den ene mer nedstemt enn den andre. Nok en ettermiddag fylt med Donald-nyheter, akkompagnert av høylytte sukk og pessimistiske verdensanskuelser. Ikke akkurat bensin på parforholdets kjærlighetbål. Noen som kjenner seg igjen? Vel, nå slås det fast i en rekke seriøse internasjonale aviser og tidskrift: Donald Trump kan ha en negativ effekt på parforholdet ditt.

Og det gjelder slett ikke bare for de amerikanske parene som heiet på hver sin kandidat, og der den ene parten anklager den andre for å stemt på en pussy-grabbende grobian. Nei, det er mer komplekst. Avisen The Independent skriver om Trumps «worrying impact» på parforholdet. Morgenbladet introduserte nylig begrepene politisk tungsinn, og Trump-syken, om den usunne letingen i all verdens nyhetsfeeder om siste Trump-utspill, som stort sett ender i sure oppstøt til partneren om at verden har gått av hengslene.

- Og dette er vel ikke akkurat balsam for forholdet?

- Hvis man blir monomant opptatt av nyhetsbildet, vil jeg si at det er usunt. Har man allerede en tendens til tungsinn, kan nyhetsbildet forsterke det, og det kan berøre en slags eksistensiell angst og uro, sier psykologspesialist Inger Johanne Storesund til KK.no, da vi ringer og spør om det virkelig er slik at Trump kan ha en negativ påvirkning på parforholdet vårt. 

LES OGSÅ: Tegnene på at parforholdet ditt er i fare

Prøver å gjenvinne kontrollen

Så, ja. Trump kan ta plass, som en slags ubuden gjest midt i sofaen. Men at hans blotte eksistens og presidentvirke kan ødelegge forholdet vårt, det blir å trekke det for langt (selv om det er en deilig tabloid formulering). 

Når det gjelder politisk uenighet mellom et par, mener Storesund at det kan gå helt fint, men det fordrer at man respekterer hverandres synspunkter.

- Følelsen av bli respektert av partneren er helt grunnleggende for et fungerende parforhold, sier Storesund og viser til prinsippene fra den amerikanske psykologiprofessoren Johan Gottmans forskning. Han og kona har særlig forsket på hva som kjennetegner parene som IKKE går fra hverandre. 

- Nyhetene om Trump kan oppleves som en trussel mot det trygge, det eksisterende. Det å følge med i detalj på nyhetsbildet blir en måte å gjenvinne kontrollen på, forklarer psykologen som understreker at det ligger i den menneskelige natur å prøve å få kontroll over omgivelsene, og når det ikke går kan vi føle avmakt.

Tror ikke Trump kan velte et parforhold 

Familieterapeut og komiker Dora Thorhallsdottir har lang erfaring med å jobbe med par i krise. At Trump velte et parforhold er hun skeptisk til, men at hans konstante tilstedeværelse i nyhetsbildet kan gjøre noen av oss både stresset og frustrert, har hun forståelse for. Hun tror i likhet med Storesund heller ikke at Trump alene kan føre til et vedvarende tungsinn, men at et stemningen «internt i gruppa» kan la seg påvirke.

DORA THORHALLSDOTTIR: Er parterapeut og komiker. - Ikke la partneren bli en søppelkasse for frustrasjonen din, råder hun.
DORA THORHALLSDOTTIR: Er parterapeut og komiker. - Ikke la partneren bli en søppelkasse for frustrasjonen din, råder hun. Vis mer

- Jeg tenker at det er viktig å ta ansvar for den stemningen du skaper, noe mange dessverre ikke gjør. Noen kan bli opprørt over noe, som for eksempel at Trump ble president, men lar du humøret ditt gå ut over partneren din over tid, så blir partneren en slags «søppelkasse» for din frustrasjon. Det er sjelden en gave til forholdet, for å si det diplomatisk.

- Hva med generell politisk uenighet - kan det være en trussel mot forholdet?

- Jeg har aldri hørt om par som har gjort det slutt fordi de hadde ulike politiske standpunkt, sier Thorhallsdottir. Er du dønn uenig med alt det den andre mener og står for politisk, så faller du mest sannsynlig ikke for den personen til å begynne med, mener terapeuten.

- Men ja, at politisk uenighet kan skape heftige diskusjoner og grunnleggende uenighet innen enkelte temaer er helt vanlig, beroliger hun.

Thorhallsdottier understreker at det er lov å slå av TV-en dersom nyhetsbildet påvirker psyken negativt. Ergo blir det også lov å  ble partneren gjøre det samme - skulle det være han eller hun som mørkelegger parforholdet med Trump-baserte dommedagsprofetier.

Her er psykolog Storesund enig.

- Hvis den ytre verden påvirker for mye av ditt indre liv, hvis det endrer sinnstemningen din over tid, og du tenker negative tanker om at Trump nærmest ødelegger verden, vel da ville jeg forsøkt å skjerme meg noe mer, sier Storesund.

- Det er nok ikke bare nyhetsbildet som påvirket et tungsinn, men det kan inngå i en negativ «i verste fall»-tankegang. Klarer du ikke avpasse konsumet av nyhetsoppdateringer som påvirker humøret, kan det bli et irritasjonsmoment i forholdet.

LES OGSÅ: Slik krangler du «smartere» med kjæresten

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer