Drømmer:

Nei, å drømme at du er utro gjør deg ikke til en dårlig kjæreste

- På samme måte som vi får smerter hvis noe er fysisk galt, så er drømmer et slags fordøyelsessystem for for det vi opplever, føler og gjør.

PIRRENDE DRØM: Mmmm... så våkner du og innser at den sexy drømmen ikke handlet om partneren din. Hjelp! FOTO: NTB Scanpix
PIRRENDE DRØM: Mmmm... så våkner du og innser at den sexy drømmen ikke handlet om partneren din. Hjelp! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Våre nattlige drømmer kan noen ganger være hinsides all fornuft, og andre ganger helt vanlige og dagligdagse. Også er det noen typer drømmer vi alle opplever i løpet av livet, som for eksempel å drømme om en seksuell opplevelse med noen andre enn din partner.

Ved siden av deg ligger partneren din og sover søtt, helt uvitende om ditt underbevisste utroskap, og en foss av dårlig samvittighet skyller over deg.

– Man skal ikke ha dårlig samvittighet for noen drømmer man har, men heller se på dem og ta dem som et budskap på noe. De kan være et utrykk for at du har et behov for endring. Det er ikke nødvendigvis et ønske om en annen partner, men det kan være at man har behov for at noe i forholdet skal endres, sier psykoterapeut Astri Hognestad til KK.no.

For eksempel at den som drømmer en slik drøm trenger mer tid for seg selv eller trenger å utfolde seg på nye måter.

Heller ikke psykolog Grethe Nordhelle synes du bør ha særlig dårlig samvittighet for hva du har drømt om natten.

– Nei, det behøver ikke bety at du er en dårlig person eller dårlig kjæreste. Drømmens betydning trenger ikke nødvendigvis være direkte det som skjer i drømmen, forteller Nordhelle.

LES OGSÅ: - Vi drømmer sjeldent om ting som er helt irrelevante

Drømmer er et slags fordøyelsessystem for sjelen

Drømmer kan ha mange nivåer, men drømmene våre gir oss ofte et innblikk i det vi bevisst eller ubevisst er opptatt av.

– Det kan handle om bekymringer man har, at man er redd for å være utro, eller at man ønsker å være utro. Det er veldig mange mulige hypoteser – og det trenger heller ikke å ha noe med ditt personlige liv å gjøre engang, det kan også være at man bare har sett en film kvelden før, forklarer Nordhelle.

Og hvis vi lærer oss å ta drømmene alvorlig, kan vi lære oss selv bedre å kjenne gjennom arbeidet med dem.

– Det er et indre språk for ukjente sider i oss, eller følelser og fantasier vi trenger å bli kjent med som kommer i bilder og symboler, og det er derfor et dypt alvor ved drømmer. De forteller noe om både det vi strever med og ressursene vi har i oss.

– På samme måte som vi får smerter hvis noe er fysisk galt, så er drømmer et slags fordøyelsessystem for det vi opplever, føler og gjør. De handler enten om noe ukjent i oss selv i oss selv, eller om forholdet til de rundt oss, eller om livet generelt, forklarer Hognestad.

HVA DRØMTE DU I NATT: Du er ikke en dårlig kjæreste selv om du har en sexdrøm om en annen. (Men du trenger kanskje ikke å fortelle om drømmen). Foto: Scanpix.
HVA DRØMTE DU I NATT: Du er ikke en dårlig kjæreste selv om du har en sexdrøm om en annen. (Men du trenger kanskje ikke å fortelle om drømmen). Foto: Scanpix. Vis mer

Hvis den du drømmer om er en konkret person du kjenner, så kan du spørre deg selv om den personen har noe til felles med partneren din.

– Er det en annen del av partneren din du vil bli kjent med? Eller er det noe i deg selv? Kanskje trenger du å bli bedre kjent med andre sider ved ham eller henne og det kommer til uttrykk på denne måten i en drøm.

– Som oftest handler drømmene om oss selv, og det mennesket du drømmer om kan da representere ukjente sider ved deg selv. Men, selvsagt, av og til kan en slik drøm også handle om en annen som du ønsker å være sammen med, sier hun.

LES OGSÅ: Har du rare sexdrømmer?

Gjentakende drømmer er særlig lurt å utforske

Det er flere snåle ting som kan skje mens vi sover, og av og til kan man oppleve å ha samme drømmen om og om igjen, i ulike varianter. Disse drømmene bør du være spesielt oppmerksom på.

– Er det gjentakende drømmer som kommer med jevne eller ujevne mellomrom, så er det et viktig tema å se på. Det kan bety at det er noe du bør endre i livet ditt, eller det er rett og slett et plagsomt tema som må få leve seg ut i drømmen.

Nordhelle har selv opplevd å ha flere gjentakende drømmer, og forteller om en drøm som er et godt eksempel på hvordan drømmer kan gi deg innsikt, men ikke alltid bør tolkes direkte.

– For flere år siden bodde jeg på Bygdøy og var svært sjenert av inn- og ut flyvningene fra Fornebu. Ofte drømte jeg at flyene styrtet, og det var jo ikke fordi jeg ville at flyene skulle styrte, men fordi jeg ønsket at flyplassen var borte slik at jeg slapp alt det bråket. Da flyplassen forsvant så stoppet også disse drømmene.

– Dette viser en typisk måte å forstå drømmer på – for det trenger ikke handle om at man ønsker å være utro selv om du drømmer om det, men du kan ha noen lengsler inne i deg som skaper disse drømmene, forklarer hun.

Men det hjelper selvsagt om du klarer å huske drømmene dine når du våkner – og det finnes et triks.

– Hver gang du våkner og husker drømmen din så bør du vente med å åpne øynene, og heller prøve å spille av drømmen igjen før du står opp. I oppvåkningsfasen kan underbevisstheten og bevisstheten få kontakt med hverandre, og det kan gi oss noen innsikter om oss selv, sier Nordhelle.

LES OGSÅ: Derfor har noen oftere mareritt enn andre

Slik tolker du egne drømmer

Du har kanskje hørt at hvis du drømmer at du mister tenner så betyr det at du vil få penger i den nærmeste tiden? Vel, glem de gamle mytene, for å tolke drømmer er ikke «hokuspokus», det handler om å få innsikt i hva som opptar deg og plager deg.

– Drømmer er veldig personlige, og det er et språk man må lære for å forstå hva de egentlig forteller oss. Jeg har liten tro på raske forklaringer, drømmene våre må utforskes og settes i sammenheng med det vi opplever og føler. Kanskje trenger du hjelp fra noen som forstår seg på drømmer for å sortere budskapene, sier Hognestad.

DRØMMER GIR INNSIKT: Selv om du drømmer om sex, trenger det ikke egentlig handle om sex. Foto: Scanpix.
DRØMMER GIR INNSIKT: Selv om du drømmer om sex, trenger det ikke egentlig handle om sex. Foto: Scanpix. Vis mer

Ifølge Nordhelle kan man ikke tolke en drøm uavhengig av personen som drømmer, for det er oss selv som har lettest for å forstå våre egne drømmer. Skal du tolke en drøm bør du derfor ikke bare ta hensyn til hva du drømmer, men viktigst av alt – hva du føler.

– Hva du føler i drømmen er viktig informasjon. Det kan hjelpe deg med å forstå hva det handler om. Den følelsen man våkner med er også viktig for å forstå. Hvis du våkner og du har dårlig samvittighet og føler deg forferdelig, eller våkner med en følelse av lyst, så vil dette gi deg en pekepinn, forklarer hun.

Så hvis du drømmer at du er utro kan du kanskje spørre deg selv hva utroskap betyr for deg.

– Det kan for eksempel handle om deg og partneren din. Utroskap handler jo ofte om at mangler noe, eller savner noe – at det er noe man lengter etter. Gir han deg det du trenger? Er det noe du savner? Så må du kjenne etter om dette er noe du kan gjøre noe med i livet ditt, eller er det et savn som du bør lære deg å leve med?

– Man kan ikke alltid få alt man trenger i et forhold, men du kan i hvert fall snakke med partneren om det du savner, forteller Nordhelle.

LES OGSÅ: - Bakgrunnen for utroskap er nok som regel at «gresset er grønnere på den andre siden»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer