Sex Og Mensen

- Nei, det er ikke unormalt å ha sex under menstruasjon

Men det er enkelte ting du bør være mer obs på.

MENSEN: Selv om enkelte synes det kan være ekkelt å ha sex under menstruasjon, er det flere som har det.  Foto: Shutterstock / Roman Samborskyi
MENSEN: Selv om enkelte synes det kan være ekkelt å ha sex under menstruasjon, er det flere som har det. Foto: Shutterstock / Roman Samborskyi Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert vært gjennom dette problemet før. Du har hatt god kjemi med en mann på byen, dere har flørtet, klina litt og når klokka nærmer seg 03.00 blir du med han hjem. Alt går etter planen, men i det dere treffer senga, kommer du på at du har helt glemt at du har mensen. Hva gjør du?

Flere kvinner kjenner seg nok igjen og i stedet for «kjøre» på, blir det ikke noe av. Årsaken: Det kan bli søl, være ubehagelig eller kleint. Men er det egentlig så uvanlig å ha sex under menstruasjon?

- Det finnes ikke noe fasitsvar og jeg tviler på at det finnes noe statistikk på det. Men det forekommer og det er flere som har samleie, selv om kvinnen har menstruasjon. Så nei, det er ikke noe unormalt, men det er nok flere som velger å ikke ha sex når damen har mensen, forteller sexolog, Siv Gamnes, til KK.no.

LES OGSÅ: - Flere kvinner ligger helt stille under samleie og lar mannen gjøre jobben

- Enkelte synes det er litt småekkelt 

Sexolog Siril Jensen er enig med Gamnes, og forteller at det ikke er uvanlig å ha sex under menstruasjon.

- Det krever kanskje litt mer tilrettelegging, men utover det er det helt uproblematisk å ha sex under mensenperioden. Risikoen for å få kjønnssykdommer er like mye til stede som ellers, så det er viktig å bruke kondom, sier hun til KK.no og legger til:  

- Jeg opplever ikke at det er tabubelagt å ha sex i den perioden, og som nevnt er det ganske vanlig. Men klart, det er ikke alle damer som ønsker å snakke så høyt om det da det kan oppleves som noe mer grisete eller sølete. Menn derimot synes ofte det er litt stas å skryte av at de fikk ha sex med dama selv om hun hadde mensen.

Så ja, det er kanskje ikke noe alle snakker høyt om, foruten innad i vennegjengen. For akkurat det med å ha sex under menstruasjon kan for mange virke litt ekkelt, selv om flere som leser dette mest sannsynlig har hatt det en gang eller to, kanskje også ved et «uhell».

LES OGSÅ: Derfor får du ikke mensen

VÆR OBS: - Når man har mensen er man mer mottagelig for infeksjoner, forteller Sexolog Siv Gamnes.  Foto: Shutterstock / KIRAYONAK YULIYA
VÆR OBS: - Når man har mensen er man mer mottagelig for infeksjoner, forteller Sexolog Siv Gamnes. Foto: Shutterstock / KIRAYONAK YULIYA Vis mer

Kan bli gravid 

Men det er ikke bare det faktum at det kan være litt småekkelt, det er faktisk noen risikoer man må være obs på om man skal ha sex under menstruasjon. I tillegg til at man faktisk kan bli gravid, er man mer mottagelig for infeksjoner.

- Når man har mensen er livmorslimhinna mer sårbar og man har lettere for å få infeksjoner. Derfor bør man være litt mer forsiktig og bruke kondom, da det hjelper mot overføring av smitte, sier Gamnes.

Og du leste riktig. Selv om man har mensen kan man faktisk bli gravid. Myten «jeg hadde mensen så jeg er ikke gravid», stemmer altså ikke. 

- Man kan bli gravid de siste dagene med mensen, særlig hvis man har lang mensenperiode eller kort syklus. Dette er mulig fordi sædcellene kan leve i mange døgn og dermed bli «liggende» klar for å befrukte ved neste eggløsning, forklarer Siril Jensen. 

LES OGSÅ: Mensen-mytene du ikke skal tro på

Siv Gamnes forklarer også at det er flere som tror det er umulig å bli gravid ved å ha sex under menstruasjon. Gjelder dette deg, må du derimot tro om igjen.

- For de fleste kvinner er perioden man har mensen en sikker periode, fordi et egg ikke vil kunne feste seg de første dagene under menstruasjonen. Men eggløsningen kan for noen komme mot slutten av mensenperioden, derfor kan enkelte bli gravid om de har sex under menstruasjon, sier Gamnes og legger til:

- Bruker man ikke hormonell prevensjon (som p-piller eller p-stav for eksempel) kan man aldri være helt sikker på at man ikke blir gravid. Derfor råder jeg at man bruker kondom, både for beskyttelse mot graviditet og sykdommer.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer