Sosiale medier

Nei, du bør ikke lufte parproblemene deres på Facebook

- Det kan rokke ved selve tryggheten og tilliten i parforholdet, og den som poster rammer derfor også seg selv, sier familieterapeut.

DELE FOR MYE PÅ SOSIALE MEDIER: Å henge ut partneren på Facebook har ingenting for seg, og de fleste synes det er pinlig å lese. FOTO: NTB Scanpix
DELE FOR MYE PÅ SOSIALE MEDIER: Å henge ut partneren på Facebook har ingenting for seg, og de fleste synes det er pinlig å lese. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi kjenner alle noen som deler litt for mye på sosiale medier, du vet, de som ikke har noe filter og forteller verden om sine parforhold på godt og vondt. Noen klarer liksom å gjøre Facebook-feeden om til et levende Jerry Springer show, ved å legge ut om alt det dumme kjæresten har gjort og sagt under den siste krangelen.

Alle kan jo finne på å gjøre noe dumt i sinne, men skal vi tro ekspertene bør du tenke deg om to ganger før du henger ut partneren din på sosiale medier.

– Å poste «skittentøyvasken» skader mye mer enn det gagner. Det kan ha ringvirkninger man absolutt ikke tenker på i det øyeblikket det postes, og man krenker partneren sin i front av andre. Det kan rokke ved selve tryggheten og tilliten i parforholdet, og den som poster rammer derfor også seg selv, etter min mening.

Dette sier Elisabeth Meyer Lugg, som er familieterapeut, til KK.

Hun mener derfor at problemer i parforholdet og irritasjoner rettet mot partner hører til privatsfæren, og ikke har sin plass ute på nettet.

LES OGSÅ: Forakt er som dødskysset for et forhold

ØDELEGGENDE: Å fortelle om parproblemene på sosiale medier vil ikke hjelpe, men heller kunne forverre problemene. Foto: Scanpix.
ØDELEGGENDE: Å fortelle om parproblemene på sosiale medier vil ikke hjelpe, men heller kunne forverre problemene. Foto: Scanpix. Vis mer

Søker støtte i form av «likes» og kommentarer

Tar du private problemer ut på sosiale medier blir man utsatt for vurderinger og meninger fra folk som kanskje ikke er støttende i det hele tatt. Men hvorfor gjør noen dette?

– Det er mange bakenforliggende årsaker til slik oppførsel; for eksempel sinne mot partner i øyeblikket, følelse av ensomhet, at man ikke blir sett og forstått, underliggende tristhet, sorg, eller følelser av å ha blitt krenket og ikke respektert, forteller Lugg.

Hun tror også at noen kan oppleve at støtte og trøst er lettere tilgjengelig gjennom likes og umiddelbare kommentarer. Dette er også noe Andreas Løes Narum, som er parterapeut og psykolog, og driver Parweb.no, tror er en vanlig årsak.

– Jeg tror alle har behov for støtte i vanskelige situasjoner, og hvis de ikke har noen andre tilfredsstillende kanaler for å få den støtten, søker de hjelp i et så offentlig rom som Facebook, sier han til KK.

Og selv om svært mange av oss vil rynke på nesen når vi kommer over slike utbrudd på sosiale medier, vil alltid den harde kjerne – dine beste Facebookvenner bidra med støtte. Enten i form av likes eller kommentarer. For du vet at hvis du selv vil ha likes, så må du også gi mange likes.

– De som velger å kommentere slike statuser vil ofte svare sympatisk, mens de som synes det er helt borti natta vil som regel ikke kommentere, men heller scrolle videre. Tilbakemeldingene man får vil dermed være vridd. Du ser kun de støttende tilbakemeldingene som ikke reflekterer hva de fleste andre mener og tenker om slik oppførsel, forklarer han.

LES OGSÅ: Sosiale medier: Hvor mye ferielykke kan man dele før folk får nok?

De fleste synes det er pinlig å lese

Ved å fortelle Facebookvennene dine «din versjon» av en krangel, håper du kanskje på at folk skal si seg enige med deg. Så kan du slenge det i bordet liksom. Men det er ikke nødvendigvis partneren din folk vil synes er teit, men heller du som deler. Så hvorfor sier vi ikke ifra når vi leser sånt på Facebook?

Narum mener at det er fordi vi ikke har noen kultur for å korrigere folk på sånt. Det kan rett og slett føles for privat og fornærmende å si ifra om

– Det kjennes flaut å si «vet du hva folk tenker om deg når du legger ut slikt på Facebook»? Og vi vil helst bare slippe den pinlige seansen. Det er som å fortelle et voksent menneske at de skal vaske hendene etter de har vært på do – det er noe man burde ha lært i barnehagen. Men hvis ingen sier noe så får de jo aldri vite det heller, forklarer Narum.

Når du reagerer på at noen henger ut kjæresten og deres parproblemer på Facebook, har du kanskje lyst til å si noe, men så tør du ikke helt. Det er tross alt enklere å bare scrolle videre.

– Jeg synes at vi gjerne kan bli litt tøffere, og tørre å si ifra om de tingene som mange av oss ikke tør å si ifra om. Kanskje kan du bare lime inn lenken til denne artikkelen neste gang, foreslår han.

LES OGSÅ: Sosiale medier kan gjøre det lettere å spotte narsissistene

GRENSER: Familieterapeuten anbefaler at dere snakker sammen om hva dere synes er greit og ikke greit å dele på sosiale medier. Foto: Scanpix.
GRENSER: Familieterapeuten anbefaler at dere snakker sammen om hva dere synes er greit og ikke greit å dele på sosiale medier. Foto: Scanpix. Vis mer

Bli enig om hva som er greit og ikke greit å dele

Hvis du ikke har skjønt det til nå; det er altså ikke bra for et parforhold å dele problemer og konflikter med offentligheten på internett.

– Ingen synes det er greit å bli hengt ut offentlig. Dette er skadelig for forholdet, fordi uforutsigbarheten øker veldig; skal vi være sammen eller ikke? Det kan bli en plage og en ekstra belastning, forteller Narum.

Også Lugg mener at å dele for mye av deres private sfære på Facebook kan gå ut over tosomheten og privatlivet i parforholdet. Hun råder par til ikke å dele så mye, og at par i hvert fall enes om hva som er greit å legge ut og ikke.

– Grenser på hva som omhandler parets privatliv og hva som kan deles med andre bør tydelig kommuniseres. Noen kan bli avhengig av oppmerksomhet fra de «der ute» i stedet for fra partneren, og da kan selve opplevelser som legges ut miste sin effekt som «lim for tosomheten». Hvis en i parforholdet opplever at man får mindre oppmerksomhet enn de andre «der ute» kan det rokke ved tryggheten i forholdet og være grobunn for sjalusi, sier Lugg.

– Rådet mitt er i stedet; når temperaturen har senket seg, ta en prat med partneren din. Forsøk å løs floken der den er. Prøv å forstå hverandre og hør på begges side av saken, legger hun til.

Virker det nytteløst søk eventuelt støtte eller gode råd hos en nær venn eller familiemedlem som du har tillit til. Men du bør holde barna utenfor.

– For mange kan det være nyttig å få hjelp fra en familieterapeut til å kommunisere bedre. Dette kan bidra til økt forståelse, trygghet og respekt for hverandre i parforholdet, sier hun.

LES OGSÅ: Par som ikke poster bilder av seg selv i sosiale medier er lykkeligere

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer