Rusmisbruk:

- Ni av ti menn forlater dama hvis hun får et alvorlig rusproblem

- Kvinner generelt bør bli flinkere til å sette grenser for hva de aksepterer, mener psykologspesialist.

RUSMISBRUK: Det er flere menn enn kvinner som sliter med rus, i tillegg går kvinner sjeldnere fra en partner med avhengighet. FOTO: NTB Scanpix
RUSMISBRUK: Det er flere menn enn kvinner som sliter med rus, i tillegg går kvinner sjeldnere fra en partner med avhengighet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å leve med en rusmisbruker er alt annet enn en dans på roser. Uansett om det gjelder alkohol eller andre rusmidler, vil avhengigheten styre store deler av livet og gå hardt ut over partneren og barna.

Men visste du at hele 9 av 10 menn forlater sin kvinnelige partner hvis hun utvikler et alvorlig rusproblem, mens bare 1 av 10 kvinner vil forlate sin mannlige partner i en tilsvarende situasjon? Dette skriver psykologspesialist Kjell Magne Håkonsen i hans bok, «Mestring og lidelse».

– Det er et interessant tema rundt kjønnsforskjeller og bruk av rusmidler, og hvordan menn og kvinner på ulike måter synes å forholde seg til rusbruk hos en partner. Statistikken er tydelig, men jeg kjenner ikke til nyere forskning som har gått dypere inn i dette for å forklare eller forstå, sier han til KK.no.

Han mener ikke at det er «lett» for en mann å gå ut av et forhold, for mange menn strever også betydelig når kvinnen i forholdet ruser seg.

– Men statistisk sett er det mer vanlig at hvis en kvinne ruser seg, så gjør mannen det også. Mens menn godt kan ruse seg uten at kvinnen i forholdet gjør det, forteller Håkonsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer