Rusmisbruk:

- Ni av ti menn forlater dama hvis hun får et alvorlig rusproblem

- Kvinner generelt bør bli flinkere til å sette grenser for hva de aksepterer, mener psykologspesialist.

RUSMISBRUK: Det er flere menn enn kvinner som sliter med rus, i tillegg går kvinner sjeldnere fra en partner med avhengighet. FOTO: NTB Scanpix
RUSMISBRUK: Det er flere menn enn kvinner som sliter med rus, i tillegg går kvinner sjeldnere fra en partner med avhengighet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å leve med en rusmisbruker er alt annet enn en dans på roser. Uansett om det gjelder alkohol eller andre rusmidler, vil avhengigheten styre store deler av livet og gå hardt ut over partneren og barna.

Men visste du at hele 9 av 10 menn forlater sin kvinnelige partner hvis hun utvikler et alvorlig rusproblem, mens bare 1 av 10 kvinner vil forlate sin mannlige partner i en tilsvarende situasjon? Dette skriver psykologspesialist Kjell Magne Håkonsen i hans bok, «Mestring og lidelse».

– Det er et interessant tema rundt kjønnsforskjeller og bruk av rusmidler, og hvordan menn og kvinner på ulike måter synes å forholde seg til rusbruk hos en partner. Statistikken er tydelig, men jeg kjenner ikke til nyere forskning som har gått dypere inn i dette for å forklare eller forstå, sier han til KK.no.

Han mener ikke at det er «lett» for en mann å gå ut av et forhold, for mange menn strever også betydelig når kvinnen i forholdet ruser seg.

– Men statistisk sett er det mer vanlig at hvis en kvinne ruser seg, så gjør mannen det også. Mens menn godt kan ruse seg uten at kvinnen i forholdet gjør det, forteller Håkonsen.

LES OGSÅ: Flere kvinner enn menn sliter med avhengighet av reseptbelagte legemidler

Vanskeligere for menn å innta omsorgsrollen

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at vi kvinner drikker mer alkohol i dag enn tidligere, men menn drikker dobbelt så mye. Samtidig påpeker Jørgen Gustav Bramness, seniorforsker ved Nasjonalt kompetansesenter for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (ROP), at avhengighet kan komme i mange former. Enten det er alkohol, rus, eller det er adferdsavhengighet, som for eksempel å spille bort pengene sine.

– Menn tyr til rusmidler i høyere grad enn kvinner. Det er flere årsaker til det, for eksempel at menn oftere ferdes i miljøer der det er rusmidler, men det har også noe å gjøre med den psykologiske forskjellen mellom menn og kvinner. Menn har oftere en eksternaliserende måte å takle problemer på, altså at de tar det ut over andre, mens kvinner oftere tar det ut over seg selv, sier Bramness til KK.

VIL HJELPE: Det er vanligere at kvinnen inntar omsorgsrollen og prøver å hjelpe mannen, fremfor å forlate ham. Foto: Scanpix.
VIL HJELPE: Det er vanligere at kvinnen inntar omsorgsrollen og prøver å hjelpe mannen, fremfor å forlate ham. Foto: Scanpix. Vis mer

– Det kan få veldig mange negative konsekvenser å leve i et parforhold med en rusmisbruker. Selv om de ofte sier at «mitt problem ikke angår andre», så påvirker det jo hele familien. Med alt det innebærer av problemer, både sosialt, psykisk, fysisk og økonomisk, legger han til.

Men hva skyldes det egentlig at det er flere menn enn kvinner som forlater sin partner med rusavhengighet? Ifølge Håkonsen kan det være flere faktorer som spiller inn.

– En forklaring er nok at det er tradisjonelle kjønnsrollemønstre som kommer frem, der menn gjerne er mer uavhengige både praktisk, følelsesmessig og økonomisk – og dermed blir et brudd en mindre belastning. Det er rett og slett enklere for en mann å klare seg alene, som følge av muligheten til å være i jobb, beholde hus og hjem, enn kvinner i tilsvarende situasjon, forteller han.

Skam er også et vesentlig moment, der det i mange miljøer, for eksempel i religiøse familier, ikke er akseptert at kvinner bryter ut.

– Det kan skytes inn at det er forbausende ofte mye skjult rus i religiøse kretser, der mannen kan ha en sterk posisjon i en religiøs menighet. Her er forventningene til kvinnene svært sterke, og det blir sett på som et svik å forlate en mann, selv om han drikker, forklarer Håkonsen.

Sist, men ikke minst er det også vanligere at kvinner går i «omsorgsfella», der et ønske om å hjelpe, støtte og lindre en «lidende» rusmisbrukende mann blir en sterk drivkraft.

– Det er noe jeg ofte støter på, at kvinner forbausende lenge forsøker å «hjelpe» en mann som drikker. Da blir prioriteten ofte å hjelpe disse kvinnene til å komme seg ut av sine destruktive forhold, sier han.

LES OGSÅ: - Jeg drikker et glass vin nesten hver kveld

Kvinner klarer seg bedre alene enn menn gjør

Også Bramness tror kvinner har en mye større tendens til å påta seg rollen som hjelper. Det kan være at det er vanskeligere for en mann å innta omsorgsrollen, mens dette ofte er mer fremtredende hos kvinner. Men en annen faktor er at det gjerne er en liten forskjell på mannlige og kvinnelige rusmisbrukere.

– Vi ser at kvinner med rusproblemer ofte har andre psykologiske problemer de sliter med i tillegg, som gjør det tyngre for mennene å forholde seg til. Det kan være en av årsakene til at menn oftere går fra en partner med et rusproblem. Menn har oftere kun rusen som sitt problem, forklarer Bramness.

PSYKOLOGISKE PROBLEMER: Kvinner med rusproblemer sliter ofte også med psykologiske problemer i tillegg. Foto: Scanpix.
PSYKOLOGISKE PROBLEMER: Kvinner med rusproblemer sliter ofte også med psykologiske problemer i tillegg. Foto: Scanpix. Vis mer

Selv om menn oftere går fra en rusavhengig partner, er det ironisk nok slik at menn oftere klarer seg dårlig uten en partner og bør leve sammen med noen, mens kvinner kan klare seg uten en partner.

– Det går som regel bedre med kvinner som skiller seg, enn med menn som skiller seg. En god del kvinner som går fra ektefellen har hatt ganske miserable ekteskap, og får det derfor bedre når de går fra ham. For menn er det ofte ikke slik, de får det ofte verre alene, forteller han.

Og kanskje er det derfor de fleste menn som går fra sin partner går rett inn i et nytt forhold.

– Samtidig er det også mange som klarer å snu på avhengigheten sin når de opplever at partneren ikke orker mer. Så noen ganger kan hjelpen faktisk ligge i det å gå fra vedkommende framfor å bli, legger han til.

LES OGSÅ: Svært mange voksne føler de må unnskylde at de ikke drikker

Kvinner bør bli flinkere til å sette grenser

Å bli værende i et forhold der den ene parten sliter med en avhengighet kan ofte føre til det som kalles «medavhengighet». Dette er et problem Bramness også tar opp i sin nye bok «hva er AVHENGIGHET».

– Det handler om at man i stedet for å ta opp kampen, heller hjelper vedkommende. Det kan for eksempel være ved å glatte over problemet utad, ved å hjelpe til med å skaffe rusmidler eller ved å drikke sammen med personen. Man bør passe på å ikke bli medavhengig, da gjør du vedkommende en bjørnetjeneste, forteller han.

EKSPERT: Jørgen Gustav Bramness, seniorforsker ved Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse. FOTO: Frøy Lode Wiig.
EKSPERT: Jørgen Gustav Bramness, seniorforsker ved Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse. FOTO: Frøy Lode Wiig. Vis mer

Men selv om du tar opp kampen mot partneres avhengighet, er det ikke gitt at du klarer å «redde» ham. Han mener mange kvinner kanskje bør tenke seg nøye om før de tror at de kan være den ene personen som får ting til å snu.

– Det handler ikke om at man ikke er glad nok i personen, men at det rett og slett er for vanskelig. Her må det først og fremst profesjonell hjelp til, deretter egenvilje til å ta tak i det, og først på tredjeplass kommer de pårørendes hjelp inn. Det er fint med idealisme, men pass på egne grenser og ditt eget liv. Ofte er det også barn involvert og da må man ta vare på dem først og fremst – det er ofte barna som lider mest, forklarer Bramness.

Også Håkonsen mener at man ikke bør la det gå for langt før man setter ned foten, og det er desto viktigere dersom det er barn inne i bildet.

Kvinner generelt bør bli flinkere til å sette grenser for hva de aksepterer. Spørsmålet om å «sette grenser» er ofte det første temaet som kommer opp i en terapitime der rus hos en partner er et problem – både for kvinner og menn. Jeg har et fokus på barns situasjon når mor eller far, eller begge, ruser seg, da det er her de virkelige alvorlige skadene skjer, sier Håkonsen.

LES OGSÅ: Mistenker du at venninnen din har et rusproblem?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer