Tinder:

- Nødhjelp for den ensomme sveiperen

Den første daten slapp noe i drinken hennes. En annen bare sluttet å svare. Ellen Sofie Lauritzen har skrevet boka om Tinder-dating til hjelp for alle som sveiper etter den rette.

TINDER: - I perioder følte jeg meg litt tom, sier journalist og forfatter Ellen Sofie Lauritzen til KK.no. Foto: Anne Valeur.
TINDER: - I perioder følte jeg meg litt tom, sier journalist og forfatter Ellen Sofie Lauritzen til KK.no. Foto: Anne Valeur. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Snakkes til uka» - heter boka, med undertittelen «feltnotater fra en digital datingverden». Et skråblikk på hva det vil si å være på leit etter en kjæreste i et univers som minner om en produkthylle på et supermarked.

- Boka er en oppsummering av erfaringene jeg gjorde meg etter flere år på datingapper som Tinder og Happn, og er ment å gi litt trøst til alle dem som syns det er vanskelig å treffe noen man liker, eller som har blitt dumpa mange ganger. Da kan det være godt å vite at dette er noe mange baler med, sier Ellen Sofie Lauritzen til KKs utsendte.

Forsåvidt kan både forberedelsene til intervjuet og selve møtet minne litt om en date. Avtalen om å møtes akkurat på denne kafeen til dette tidspunktet, og mailutvekslingen som ble ble avsluttet med et muntert «da har vi en date, snakkes til uka». Forfatteren som ankommer kledelige fem minutter etter at undertegnede sitter klar, ser ut som hun har dreisen på å møte ukjente på denne måten.

Hun hilser imøtekommende og bestiller en kaffe.

- Bør man velge kaffe på første møte, eller er alkohol å foretrekke?

- Jeg vil si take away kaffe er det beste. Fint å ta med. Det skjer noe med samtalen når man går tur, mener Lauritzen.

LES OGSÅ: Singel? Slik får du deg kjæreste!

Deler raust av egne erfaringer

Lauritzen startet sin datingkarriere i det som kanskje er verdens datinghovedstad - New York. (For oss nordboere virker det i hvert fall som New York-erne er født med dating-skills, slik vi ankommer jorden med ski på beina.) Hun bodde i metropolen mens hun tok en master i kulturkritikk, og etter endt levering ble hun værende igjen for å jobbe som journalist.

- Det var ei norsk venninne der som var på Tinder, og mente at jeg MÅTTE teste det ut, at det var SÅ gøy. Så da gjorde jeg det, forteller Lauritzen.

Første date gikk imidlertid ikke knirkefritt. Eller på et hvis var det akkurat det det gjorde. Det hele forløp skremmende friksjonsfritt og motstandsløst fra hennes side.

SØT MED KATT: Ellen Sofie Lauritzen tøyser gjerne med egen profilbildebruk på sjekke-appene Tinder og Happn. Men en mann som ikke liker katter kunne aldri funket, forteller hun til KK.no. FOTO: Anne Valeur.
SØT MED KATT: Ellen Sofie Lauritzen tøyser gjerne med egen profilbildebruk på sjekke-appene Tinder og Happn. Men en mann som ikke liker katter kunne aldri funket, forteller hun til KK.no. FOTO: Anne Valeur. Vis mer

- I etterkant er det ganske tydelig at min første date slapp noe i drinken min da han gikk i baren og handlet for oss begge. Jeg lærte noe der, sier Lauritzen som beskriver hele seansen i boka som heldigvis ender med at hun får lukket døra i ansiktet på den insisterende beileren, og sovner trygt i egen seng - alene.

I boken deler Lauritzen raust av egne erfaringer, i tillegg til at hun har snakker med en rekke andre app-datere, som deler sine historier. For etter at over en halv million nordmenn har opprettet profil på Tinder, er det ikke rart det blir en del historier. Om kløning, spenning, skuffelse, oppturer og selvsagt en god del kuriosa.

I tillegg stiller Lauritzen noen spørsmål om hva et slikt marked av potensielle partnere gjør med oss - mentalt, og snakker med både psykolog og nevrolog om temaet.

- Fagfolk er kritiske til hvordan vi skal takle det her. Psykolog Sissel Gran tror mange av oss ikke tåler alle avvisningene, og særlig dette kravet om at vi skal riste det av oss, og bare gå videre til neste date. Det er for mange lettere sagt enn gjort, det er fort gjort å bli sittende igjen med mange spørsmål om hvorfor. Og blir du avvist søker du ofte ny bekreftelse - derfor er det så vanskelig å slutte med disse appene, sier Lauritzen.

- Jeg har venner som har sagt: «Nå har jeg endelig klart å slette Tinder!» som om de endelig har klart å slutte å røyke.

LES OGSÅ: Er du avhengig av kjæresten?

Fort gjort å bli hekta

Nevrologen som uttaler seg i boken mener det aller mest skadelige for oss er avvisningene uten begrunnelse. Såkalt ghosting.

- Å ghoste noen er å bare slutte å svare på meldinger, fade ut rett og slett, i stedet for å si fra at man ikke ønsker å treffes igjen. Det skjer stadig vekk, men dette er kanskje det vi tåler dårligst, fordi hjernen forblir i en konstant tilstand av stress, sier Lauritzen som både har ghostet noen selv, og blitt utsatt for det samme av date hun gjerne skulle ha truffet igjen.

- Det som ofte skjer da er at du tenker veldig mye på hvorfor vedkommende ikke vil ha mer kontakt. Det tar mye plass og messer skikkelig med huet vårt, sier Lauritzen.

At valgmulighetene er svimlende, og at vi i møte med dette kan bli både kyniske, apatiske og desillusjonerte blir bekreftet av forfatteren. Likevel er hun ikke utelukkende pessimistisk på app-datingens vegne.

- Det er jo en super arena for å møte folk! Det er ikke lett å ikke være i et forhold når alle vennene dine er det, og hvor skal man ellers møte de single menneskene, spør Lauritzen som mener det er lenge siden det å date noen via sjekkepapper eller nettet var uglesett.

BLIR PROFF PÅ DATE: Etter å ha datet en stund vil de fleste oppleve at de blir mindre nervøse foran hvert møte, mener Ellen Sofie Lauritzen. Ulempen er at du ikke vet om vedkommende har datet flere hundre før deg.
BLIR PROFF PÅ DATE: Etter å ha datet en stund vil de fleste oppleve at de blir mindre nervøse foran hvert møte, mener Ellen Sofie Lauritzen. Ulempen er at du ikke vet om vedkommende har datet flere hundre før deg. Vis mer

Ifølge henne vil noen enkle kjøreregler gjøre app-dating til en bedre opplevelse for de aller fleste.

- Jeg tror det er viktig å være litt bevisst på bruken. Det kan fort bli mye sveiping, og jeg personlig hadde perioder der jeg følte meg litt tom. Noen tips er å ikke sveipe når du har lagt deg, det går fort utover nattesøvnen. Og kanskje ikke matche med så mange som 20 på hver sveiperunde. Det blir for mye å forholde seg til og mange å etablere kontakt med. Forsøk å date en om gangen, og si fra hvis du vil avslutte, oppfordrer Lauritzen.

- Kjenner du til mange som har møtt kjærligheten på Tinder?

- Ja, flere! En venninne har akkurat fått barn med sin Tinder-date, og en annen har nettopp giftet seg. Også har jeg en kompis som hadde vært på Tinder i evigheter og nesten gitt opp, til han som møtte en skikkelig sporty jente i Tromsø. Hun flyttet nettopp til Oslo med huskyene sine for å være med ham, og nå har de kjøpt hus sammen, forteller Lauritzen.

Hva med henne selv - sveiper hun fortsatt rundt på leit, eller er hun ferdig med sjekke-apper?

- Jeg er faktisk ferdig! Han jeg er kjæreste med var en match på Happn som jeg aldri møtte. Han skrev ikke til meg, og jeg skrev ikke til ham. Så møttes vi på en fest IRL (in real life, red.anm.). Jeg følte at jeg hadde sett ham før, Jeg følte at jeg hadde sett ham før, og det gjorde nok han også. Vi snakket en del sammen, og det var fint. Etter festen sjekket jeg Happn og fant ham i bunken, ler Lauritzen

Så ble det altså en app-match, men i form av et uplanlagt møte. Lauritzen tror ikke at en liten biotekst og noen utvalgte profilbilder på en sjekke-app gir et fullstendig bilde av hvem personen er, men at det inntil videre kanskje er det beste verktøyet single har. (Selv har hun en rekke iscenesatte profilbilder på omslaget av egen bok. Her er både den sporty og den vindrikkende versjonen av henne selv representert.)

- Det hadde vært kult om folk ble flinkere til å ta kontakt og flørte litt utenom disse appene også. Men det finnes vel ikke noe skumlere enn å gi noen en lapp med telefonnummeret sitt til en fremmed på bussen?

LES OGSÅ: Slik avslører du hva han egentlig er ute etter på Tinder

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer