Fetisjer:

Noen fetisjer er så vanlige at det nesten er «mainstream»

Men det er ikke alt som er like sosialt akseptert. Her er de vanligste fetisjene.

FETISJER: Fetisjer viser oss hvor variert menneskers seksualitet kan være, men noe er mer vanlig enn andre ting. FOTO: NTB
FETISJER: Fetisjer viser oss hvor variert menneskers seksualitet kan være, men noe er mer vanlig enn andre ting. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

– Det er ikke så unormalt å ha en fetisj. Det finnes over alt, og de fleste av oss kjenner nok noen fetisjister, sier Rikke Pristed, som er autorisert psykolog og sexologisk rådgiver, til KK.

De fleste har jo noe de tenner mye på, det kan være blondeundertøy eller bryster. Så kommer det bare an på hvor stor plass det tar i vårt sexliv.

– Det vi gjerne forbinder med fetisjer er ofte mer «merkelige» ting. Det er ikke nødvendigvis noe grisete, det handler bare om en dreining mot et bestemt objekt, forklarer hun.

En seksuell fetisj er altså når konkrete gjenstander, handlinger eller ideer oppleves som veldig tiltrekkende og opphissende. Og ifølge Lillian Rydning, som er psykolog og en av forfatterne av boken Sex gode grunner, snakker vi vanligvis om en fetisj først når man tenner på noe som er kulturelt uvanlig å tenne på.

– Noen fetisjer er konsentrert rundt ulike rekvisitter som klesplagg og sko, mens andre er fokusert på berøring og de ulike fysiske fornemmelsene som vekkes. Andre ganger har man fetisj for en spesiell følelsesmessig betydning som er en viktig del av tiltrekningen, sier hun til KK.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer