Fetisjer:

Noen fetisjer er så vanlige at det nesten er «mainstream»

Men det er ikke alt som er like sosialt akseptert. Her er de vanligste fetisjene.

FETISJER: Fetisjer viser oss hvor variert menneskers seksualitet kan være, men noe er mer vanlig enn andre ting. FOTO: NTB
FETISJER: Fetisjer viser oss hvor variert menneskers seksualitet kan være, men noe er mer vanlig enn andre ting. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

– Det er ikke så unormalt å ha en fetisj. Det finnes over alt, og de fleste av oss kjenner nok noen fetisjister, sier Rikke Pristed, som er autorisert psykolog og sexologisk rådgiver, til KK.

De fleste har jo noe de tenner mye på, det kan være blondeundertøy eller bryster. Så kommer det bare an på hvor stor plass det tar i vårt sexliv.

– Det vi gjerne forbinder med fetisjer er ofte mer «merkelige» ting. Det er ikke nødvendigvis noe grisete, det handler bare om en dreining mot et bestemt objekt, forklarer hun.

En seksuell fetisj er altså når konkrete gjenstander, handlinger eller ideer oppleves som veldig tiltrekkende og opphissende. Og ifølge Lillian Rydning, som er psykolog og en av forfatterne av boken Sex gode grunner, snakker vi vanligvis om en fetisj først når man tenner på noe som er kulturelt uvanlig å tenne på.

– Noen fetisjer er konsentrert rundt ulike rekvisitter som klesplagg og sko, mens andre er fokusert på berøring og de ulike fysiske fornemmelsene som vekkes. Andre ganger har man fetisj for en spesiell følelsesmessig betydning som er en viktig del av tiltrekningen, sier hun til KK.

Det kan for eksempel være ydmykelse og nedverdigelse, eller når man ønsker å kontrollere eller bli kontrollert av sin partner.

– For noen få er fetisjen nødvendig for å kjenne lyst og tilfredsstillelse, men for andre er den mer som et krydde å regne, forklarer Rydning.

Påvirkes av erfaringer og samfunn

SEXY: Føtter, strømper, sko og sokker, dette er noen av de vanligste tingene vi tenner på. FOTO: NTB
SEXY: Føtter, strømper, sko og sokker, dette er noen av de vanligste tingene vi tenner på. FOTO: NTB Vis mer

Våre tenningsmønstre kan være svært ulike, og er derfor noe eksperter har spekulert og forsket mye på. Og det er noe som tyder på at det handler om tilfeldige opplevelser vi utsettes for.

– Ja, det handler noe om erfaring og hvordan man kobler de forskjellige objekter sammen med sex. Hvis du for eksempel har en sterk seksuell opplevelse i ung alder i et rom som lukter kaffe, så vil kaffeduften kunne vekke lysten igjen senere, sier Pristed.

Men det handler også om ting vi ofte møter i vår kultur. Hun forteller for eksempel at ankler var en vanlig «fetisj» i viktoriatiden.

– Den gang var kvinner så tildekket at hvis man så en ankel så var det nok til opphisselse, forklarer hun.

I dag er vi riktignok ikke like tildekket, men beina våre er likevel fortsatt et seksuelt objekt for mange.

Dette er de aller vanligste fetisjene

– Man vet ganske godt hva som er mest vanlig. Det er faktisk føtter som er den mest utbredte fetisjen i verden. Lakk og lær er også så vanlig at det nærmest er mainstream nå, du kan til og med finne noe sånt på enhver klesbutikk, forteller Pristed.

Men det er ikke bare føttene i seg selv som er pirrende, også sokker, strømper og sko er ganske vanlig ting folk tenner på. Det er rett og slett svært mye forskjellig som kan gjøre oss opphisset. Men man kommer ikke unna at noen fetisjer er mer sosialt akseptert enn andre.

– Fifty Shades-bøkene og filmene var helt klart med på å alminneliggjøre noen fetisjer, og BDSM er dermed blitt rimelig alminnelig. Det er forskjell på hvor langt hver enkelt går, men selv et vanlig «vaniljepar» kan ha noe BDSM i sitt sexliv, forklarer hun.

– Faktisk er også ballongfetisj ganske vanlig. Det er bare ikke like kjent, for det ingen som har laget en film om det ennå, legger hun til.

En annen fetisj som er ganske utbredt, spesielt i BDSM-kretser, er kvelning, eller såkalt «breath control».

– For noen handler det om kvelning, men det er egentlig litt misvisende å kalle det det. For de fleste handler det om kontroll og maktutveksling, ved å kontrollere pusten til en annen person. Det sies å kunne gi en kraftigere orgasme. Men her skal man skal vite hva man gjør, og man bør ikke være påvirket av alkohol, advarer Pristed.

Selv om en fetisj er uvanlig, trenger den ikke være unormal

Ordet «fetisj» er kanskje litt negativt ladet og mange tenker kanskje først og fremst at det handler om noe «unormalt». Derfor er det ikke alltid så lett å kringkaste sine fetisjer til andre. Ja, selv å dele det med en partner kan være skremmende.

– Det er vanlig å føle skam over noe man tenner på, spesielt hvis det er sosialt uakseptert. Noen kan oppleve at det er vanskelig å presentere fetisjen sin for en ny partner, for de er redd for å bli avvist, forteller Pristed.

BALLOONERS: Ballonger sa du? Tro det eller ei, det er en ganske vanlig fetisj. Foto: NTB
BALLOONERS: Ballonger sa du? Tro det eller ei, det er en ganske vanlig fetisj. Foto: NTB Vis mer

Rydning påpeker at det er mye i befolkningen som ikke nødvendigvis er vanlig, men som likevel kan regnes som normalt.

– Fetisjer der man ikke skader seg selv eller andre, er i den kategorien. Har man en slik fetisj er det best å jobbe med å akseptere at det er sånn man er, sier Rydning.

Hun mener fetisjer kan være et flott krydder for både onani og parsex, avhengig av om partneren er komfortabel med den.

– Fetisjer viser oss hvor variert menneskers seksualitet kan være. Jo mer skam vi kan klare å fjerne rundt fetisjer, jo bedre er det, legger hun til.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer