Pliktsex

- Noen ganger kommer handling foran lyst

Orker du aldri å ha sex? Her er sexologenes råd.

SEXLYST: Selv om du elsker partneren din er det ikke alltid sex er fristende. Bør du likevel gjøre det for partneren din sin skyld? Foto: NTB Scanpix
SEXLYST: Selv om du elsker partneren din er det ikke alltid sex er fristende. Bør du likevel gjøre det for partneren din sin skyld? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sex er viktig for mange av oss. Intimitet i et forhold er jo det som skiller et vennskap fra et parforhold, så hva skjer hvis sexen uteblir? Dersom det ikke er sykdom eller andre åpenbare grunner til at du ikke vil ha sex, mener sexologer at dere må jobbe for å sette i gang igjen. 

Sexolog Siv Gamnes understreker først og fremst at man aldri skal ha sex om man ikke vil. Hun mener det er viktig å finne ut hvorfor du ikke har lyst til å ha sex i stedet for å presse deg selv til det

- I noen tilfeller kan det være en opplagt og naturlig årsak til at sex ikke frister. I andre tilfeller har man kanskje bare havnet i en ond spiral, sier hun til KK.no. 

LES OGSÅ: Sextipsene vi ikke får nok av

- Noen ganger må man bare komme i gang

En av grunnene til at sexlysten minsker er ofte hverdagsstresset, forklarer sexologen. 

- Stresshormonet er negativt for seksualiteten. I en hektisk hverdag er det vanlig at man ikke tar seg tid til å flørte og bruke den type tid på hverandre. 

Hun råder deg til å tenke gjennom seksualiteten din. Tenner du ikke på partneren din lenger? Tenner du på andre? Eller er tenningen helt borte?

- Dersom du finner ut at du kun vil ha partneren din, og du tror dere bare har havnet i en ond sirkel, kan det for noen fungere å prøve å ha sex selv om man ikke orker. For enkelte må man bare komme i gang igjen, sier hun. 

Familieterapeut og sexolog Thomas Winther forklarer at det ikke alltid er skadelig å ha sex selv om man ikke orker. Noen ganger kan handling komme før lyst, forklarer han. 

- Det er ikke lurt å presse seg gang etter gang om man ikke er klar. Men sex er litt som det å begynne å trene; man føler seg bra og flink i starten, før man ikke orker den ene dagen, så den neste dagen, og så videre, sier han til KK.no. 

PRØV NYE TING: Intimiteten er viktig å vedlikeholde, mener sexolog. Forsøk nye ting og unngå de vanlige rutinene.
PRØV NYE TING: Intimiteten er viktig å vedlikeholde, mener sexolog. Forsøk nye ting og unngå de vanlige rutinene. Vis mer

LES OGSÅ: - Sex har nærmest blitt en prestasjonsarena

Viktig å vedlikeholde sexen 

Han forklarer at i mange tilfeller er det så enkelt som at hvis dere ikke vedlikeholder sexen vil den forsvinne sakte, men sikkert

- Sex og intimitet er godt for parforholdet. Det er mange som kommer til meg med nettopp dette problemet, og mange forteller at mangelen på sex har gjort at forholdet føles mer som et venneforhold enn et kjæresteforhold. Da er det fare på fære, sier han. 

Han tror at mange småting i hverdagen kan hjelpe på lysten. Legg dere i sengen en halvtime tidligere hvis dere vet at dere blir veldig trøtte på kvelden. Prøv også å bryte litt tradisjoner: 

- Unngå det samme gamle. Bytt litt på steder og posisjoner. Vær flørtende og ertende i hverdagen. Det er sunt å ta vare på den nyforelskede perioden ved å være nysgjerrige på hverandre. Bruk tid på hverandre og finn på nye ting, sier han. 

LES OGSÅ: 5 sexstillinger dere bør prøve 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer