Forelskelse:

- Noen har så regulerte følelser at det er vanskelig å gi slipp

For noen er det vanskelig å falle for et annet menneske.

FORELSKELSE: For noen sitter forelskelsen lenger inne enn hos andre. FOTO: NTB Scanpix
FORELSKELSE: For noen sitter forelskelsen lenger inne enn hos andre. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du på date etter date på jakt etter drømmemannen men har likevel ikke kjent sommerfuglene i magen siden ungdomsskolen? Eller mener du egentlig at du har funnet ham? Alt stemmer, men du faller liksom ikke? Det kan være mange grunner til at du har vanskelig for å bli forelsket.

- Noen har så regulerte følelser at det er vanskelig å gi slipp – kanskje har de også et tankemønster som heller ikke er så åpent for nye impulser, og varig kjærlighet, forteller samlivsterapeut og daglig leder i Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland.

- Det emosjonelle uttrykket er ulikt fra person til person, og da vil det også finnes variasjoner hva vi føler i møte med en potensiell partner.

Men det er faktisk ikke alltid at kjærligheten starter med en stormende forelskelse. Kanskje har vi iblant litt høye forventninger til hvordan et parforhold bør starte?

- Undersøkelser viser at det faktisk er et fåtall av oss som blir rammet av den såkalte «stjerneforelskelsen» - den som rammer umiddelbart, som lyn fra klar himmel, når du møter din kjære.

I dagens samfunn er det det romantiske bildet som er det dominerende «kartet» innen parrelasjoner, forklarer hun, men kanskje må det ikke starte med sommerfugler i magen og stjerner i øynene våre for at en kjærlighetsrelasjon skal bli vellykket?

- Helt fra vi var små barn har vi hørt eventyret om prinsessen som fikk sin prins – og det var selvsagt kjærlighet ved første blikk. Vel, det er i eventyrene, sier Søyland.

LES OGSÅ: Hvor lenge bør man date før man blir sammen?

Kan ha med erfaringer fra barndommen å gjøre

Ser du likevel mørkt på det å møte den rette, fordi det aldri kjennes helt rett, kan det være flere grunner til det. Kanskje vet du at du synes det er skummelt, at du ikke ønsker å bli såret, og holder en viss avstand for å unngå det.

I andre tilfeller kan disse sperrene være helt ubevisste, og du skrur automatisk på en knapp der du leter etter grunner til å ikke la deg rive med – etter feil.

- Har du negative tanker trenger det ikke bety at dere ikke passer sammen, men det kan være på grunn av din tilknytningsmodell som er slått på. I relasjonsmodellen ligger det lagret viktig informasjon fra dine relasjonserfaringer, helt fra «din første forelskelse»; dine foreldre.

- Har du opplevd å bli forlatt eller på andre måter opplevd tap, traumer eller fravær av trygghet i barndommen eller i ditt voksne liv, kan det slå ut når du er i posisjon til å knytte deg til en person. Den negative «finn-fem-feil» tankegang kan fort ødelegge om du trekker deg bort fordi du tror at dere da ikke er ment for hverandre.

LES OGSÅ: Følte du deg ikke som et elsket barn?

Utroskap og svik kan sitte i lang tid

Dora Thorhallsdottir er familieterapeut og grunnlegger av EQ Institute. Ifølge henne har ofte en bevisst eller ubevisst redsel for å åpne seg for andre med tidligere erfaringer å gjøre. Har du blitt avvist som barn kan det sitte i deg lenge.

- Tenk deg at du som barn la hjertet ditt på et sølvfat. Så ble det deisa i bakken, og dekket av sår og arr. Da vil du bli livredd for å gi det bort igjen. Det er et forsvarssystem som ligger i oss, sier hun.

- Har du som jente vært avvist av far eller som gutt vært avvist av mor, så følte du kanskje at du ikke var bra nok. Far og mor var vår første kjærlighet og det å bli avvist av dem kan gjøre at du sliter veldig med tillit, fortsetter hun.

Det samme kan skje om du har opplevd mye avvisning, svik eller kjærlighetssorg i voksen alder. Kanskje har du blitt dumpa mange ganger eller kanskje har du opplevd at din store kjærlighet har forlatt deg.

- Utroskap kan for eksempel gjøre enorm skade i lang tid, sier Thorhallsdottir.

LES OGSÅ: Blir deprimerte av kjærlighetssorg

SJELDENT Å BLI STORMENDE FORELSKET: Forelskelsen er bare forstadiet til kjærlighet, påpeker Kate Elin Søyland. FOTO: NTB Scanpix
SJELDENT Å BLI STORMENDE FORELSKET: Forelskelsen er bare forstadiet til kjærlighet, påpeker Kate Elin Søyland. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Bli kjent med deg selv

Hun mener vi ofte ikke er helt klar over hvor mye vonde erfaringer fra tidligere, og spesielt fra barndommen, kan forme oss.

- Mange har vanskelig for å knytte både vennskapsbånd og for å forelske seg, men forstår ikke helt hvorfor.

Thorhallsdottir påpeker at om du er på jakt etter kjærligheten, men sliter med å slippe noen inn, så må du jobbe med deg selv.

- Alt begynner hos deg selv. Er du veldig fremmed for deg selv, så stopper det opp. Man kommer nær en annen ved å dele følelser og tanker og da må du bli kjent med dem, sier hun.

LES OGSÅ: Slik får du venner i voksen alder

Ikke jakt blindt på den stormende forelskelsen

Også Søyland påpeker viktigheten av det å være åpne med hverandre. Om du tuller det bort når dere kommer inn på et alvorlig tema, og bare vil snakke om behagelige, morsomme ting og ha det gøy, så kan det bli vanskelig å føle tilknytning til den andre.

- Noen bruker lang tid på å slippe den andre inn på seg og da vil følelsene også kunne stå litt på vent – det er naturlig. Er dette en person du syns er flott, som har sider du beundrer, og ikke minst en du ønsker å bli bedre kjent med og ser for deg en fremtiden sammen med?

- Når panikken tar deg, da syns jeg du skal gi det en sjanse, istedenfor å dra en kjapp konklusjon basert på noen flyktige følelser.

Dette, påpeker hun, handler ikke om å ignorere følelsene, men om å ta dem på alvor.

- Bruk også det du har av relasjonserfaring – hva trenger du for å trives i et parforhold, hva kan du ikke leve uten?

Hun er opptatt av at det er liten vits i å jakte på den helt bestemte følelsen du kanskje forventer at skal være der når du treffer drømmemannen. Forelskelsen er bare et forstadium til kjærligheten, og viktigere er det jo at relasjonen er god.

- Gå heller etter det enn å jakte en følelse du har hørt om men ikke kjenner. Når du er i en relasjon der du blir sett og hørt – det vil si at du får dekket dine viktigste behov vil, relasjonen utvikle seg og nye følelser kan vokse frem.

LES OGSÅ: Tid alene kan være svært sunt for både deg og forholdet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer