Sex:

- Noen kvinner strekker seg for å leve opp til sexen de tror alle andre har

Nei, venninnene dine har nok ikke mer sex enn deg.

IKKE SAMMENLIGNE SEXLIVET: – Det finnes par som har sex to-tre ganger i året men likevel har det bra, trygt og godt som par. Man trenger ikke å matche gjennomsnittet for å ha det bra, sier sexolog. FOTO: NTB
IKKE SAMMENLIGNE SEXLIVET: – Det finnes par som har sex to-tre ganger i året men likevel har det bra, trygt og godt som par. Man trenger ikke å matche gjennomsnittet for å ha det bra, sier sexolog. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Tar du deg selv i å tenke at alle andre har et mer spennende og aktivt sexliv enn deg selv?

Det er du ikke alene om - ifølge diverse undersøkelser kan det virke som om de fleste av oss tror at «alle andre» har mer sex.

Én amerikansk undersøkelse gjort av selskapet Hims & Hers, viste for eksempel at 75 prosent av amerikanere antar at andre har sex én gang i uka, men bare 54 prosent av amerikanere har det.

«De fleste av oss føler at alle andre har bedre, hottere og mer sex enn det vi selv har», skriver de i undersøkelsen.

Kanskje ikke så rart? Venninnekvelder, de mer frislupne lunsjsamtalene på jobben og scrolling på sosiale medier kan jo få det til å virke som om andres sexliv er svært så aktive og spennende.

Men stemmer det, egentlig? Det har vi tatt en prat med spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), Siv Gamnes, om.

Så ofte har nordmenn sex

Vi kan jo begynne med å klargjøre litt: Hvor ofte har egentlig nordmenn sex?

I Norge har det ikke vært noen omfattende undersøkelser på nordmenns seksualvaner på mange år, så Gamnes kan ikke gi oss et klart tall på hva som er gjennomsnitt.

– For noen år tilbake endte man opp med et gjennomsnitt på 2,5 ganger i uka. Men de tallene er veldig gamle, sier Gamnes.

SEXOLOG: Siv Gamnes. FOTO: Dagbladet
SEXOLOG: Siv Gamnes. FOTO: Dagbladet Vis mer

Uansett understreker hun at når sex blir markedsført, skrevet om og oppgitt som gjennomsnitt, så er det lett å tenke sitt eget sexliv etter det. At det blir en naturlig målestokk.

Så, dette vil Gamnes gjerne understreke med én gang: Selv om 2,5 ganger i uka har blitt målt som et gjennomsnitt, så er det bare dét det er: Et gjennomsnitt. Det er ikke en målestokk for et bra og tilfredsstillende sexliv.

– Det finnes par som har sex to-tre ganger i året men likevel har det bra, trygt og godt som par. Man trenger ikke å matche gjennomsnittet for å ha det bra.

- Kvinner har oftere sex når de ikke vil

Sex 2,5 ganger i uka kan jo høres litt mye ut - spesielt hvis vi tenker på de travle livene mange av oss lever. Med full jobb, småbarn, det tredje skiftet og alle slags forpliktelser er nesten tre ganger i uka litt vel optimistisk, eller?

Gamnes påpeker at hun ikke ville blitt forbauset hvis gjennomsnittet har gått ned de siste årene.

– Selv én gang i uka er mye for noen par. Jeg opplever at flere og flere som har et aktivt sexliv har det med seg selv, selv om de er i et parforhold. Mange kommer til meg fordi de savner å ha sex, men likevel onanerer de hver dag, sier Gamnes, og fortsetter:

– Jeg tror at i dette travle samfunnet vi lever i, er det mye enklere å bruke porno, bli kåt og gjøre seg ferdig - enn bruke tid på å bli kåt og kåte opp partner. Folk velger en enklere løsning. Og hvis dette er en trend som ikke bare jeg ser, men som er mer utbredt, er det veldig trist - når par kommer til meg fordi den ene eller begge lider av det. Så det fører med seg problemer for flere.

Gjennomsnittet for hvor mye eller lite sex vi har - og hvorvidt vi har negative følelser rundt det - vil også trolig avhenge av om vi er single eller i et parforhold.

– Jeg vil tro at de som er single har en bedre «unnskyldning» - de skal jo være ganske aktive for å få til å ha sex 2-3 ganger i uka. Det kan likevel ligge et savn der, men mange er jo også helt frivillig single og ønsker ikke en partner, og da er det lettere å tenke at man har valgt dette selv, sier Gamnes og fortsetter:

– Når du er i et parforhold så er du prisgitt partneren din for å få den sexen du ønsker. Hvis du da møter en partner som har mindre lyst enn deg, så kan det være vanskeligere å akseptere.

Dette blir fort en problemstilling for paret, og Gamnes understreker at spesielt kvinner har en tendens til å ha sex oftere enn de egentlig ønsker.

– De strekker seg for å «please» partneren eller for å leve opp til gjennomsnittet eller sexen de tror alle andre har - men hvis det var opp til dem selv, ville sexfrekvensen vært mye lavere.

SEX: Mange har en tendens til å sammenligne seg med andre - men det viktigste er at dere selv er fornøyde, uansett om dere ikke har sex ofte. FOTO: NTB
SEX: Mange har en tendens til å sammenligne seg med andre - men det viktigste er at dere selv er fornøyde, uansett om dere ikke har sex ofte. FOTO: NTB Vis mer

Vi ser bare glansbildet av andres liv

Så, hvor kommer egentlig ideen om at andre har et mer spennende sexliv fra?

– Jeg tenker at vi lever i et sammenligningssamfunn. Vi sammenligner oss med alt og alle. Og det er kanskje menneskelig - men problemet i dag er at vi har en så enorm pågang av informasjon om andre mennesker. Og hva viser de? Glansbildet av seg selv, sier Gamnes.

Det er alltid lett å ende med konklusjonen om at «alle andre» har det bedre enn oss selv, påpeker sexologen. Hun tror at vi mennesker har målt oss opp mot andre i alle tider, men at vi i dag har tilgang til ekstremt mange plattformer der vi kan sammenligne oss med andre.

– Hvis vi er fornøyde med det vi har, så bør det egentlig ikke bety noen ting om hva andre gjør eller hvor mye sex de har. Men av en eller annen merkelig grunn blir det ofte et tema.

Hvis du av en eller annen grunn kjenner at ditt eget sexliv ikke er godt nok, må du gå videre i det, råder Gamnes. Ikke se på hva alle andre gjør, men tenk over hvorfor det ikke er godt nok for deg.

Har andre egentlig mer sex?

Det er vondt å sammenligne seg med andre, uansett hva det gjelder - og som regel handler det om noe dypere.

– Hva ligger det egentlig bak den litt vonde tanken om at andre har så mye mer eller bedre sex enn oss selv?

– Det er en følelse av at man er misfornøyd med det man har. Enten fordi man ikke blir møtt med det behovet selv, eller man sliter litt med å føle seg kjedelig, at man ikke strekker til. At det ligger et eller annet og skurrer, noe som ikke er som det skal. Et man lykkelig med partner og har et bra sexliv, selv om det bare er tre ganger i året - så er det ikke et problem.

Vi spør også Gamnes om hun tror det er blitt litt «status» å ha et spennende og aktivt sexliv. Har vi en tendens til å overdrive kvaliteten på sexlivet vårt når vi snakker med andre?

– Jeg tror det. Det er jo ikke så kult å sitte rundt lunsjbordet eller pubbordet og innrømme at man ikke har et bra sexliv - det er nok ikke det man drar frem. Enten tier man stille, eller så pynter man litt på det man har. Og det er forståelig, det.

– Så hva vil du si til de som tenker at alle andre har mer og bedre sex?

– At det er ikke sånn at du er den eneste som sammenligner deg med andre og tror du kommer til kort. Det er en trend som gjelder de fleste. Har vi det ikke bra med oss selv, så blir det gjerne til at man tenker at man ikke strekker til, at alle andre har det bedre. Sånn tenker de fleste.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer