Stalking:

Ny forskning avslører hvorfor noen stalker eksen sin

Hva er årsakene til «romantisk stalking»?

UØNSKET OPPMERKSOMHET: Hvis eksen din sender meldinger og ringer hele tiden, selv om du har gitt beskjed om at du ikke ønsker kontakt, så er det en form for stalking.
UØNSKET OPPMERKSOMHET: Hvis eksen din sender meldinger og ringer hele tiden, selv om du har gitt beskjed om at du ikke ønsker kontakt, så er det en form for stalking. Vis mer
Publisert

Vi har vel alle drevet med en viss form for uskyldig stalking, for eksempel ved å søke opp en date eller en eks i sosiale medier for å få et lite innblikk i livet eller sivilstatusen deres. Det er jo så enkelt å bare søke ham opp, scolle gjennom noen bilder og samle litt mer informasjon.

Det er innenfor det som kan kalles naturlig nysgjerrighet, og for de fleste er det heldigvis ikke aktuelt å gå videre til å ta uønsket kontakt eller oppsøke personen på andre måter.

Fysisk stalking eller personforfølgelse handler derimot om å utsette noen for uønsket kontakt gjentatte ganger, for eksempel ved å møte opp på arbeidsplassen. Det er et utbredt problem som er både skremmende, ubehagelig og i verste fall straffbart.

Mer enn én av ti vil i løpet av livet oppleve å ha en stalker. Ifølge internasjonal forskning risikerer om lag 12-16 prosent av alle kvinner og 4-7 prosent av menn å bli utsatt for personforfølgelse i løpet av livet.

Men hvorfor stalker noen eksen sin?

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

LIDENSKAP: Personer med overdreven lidenskap opplever ofte ikke tilfredsstillelse fra andre aspekter i livet, og derfor blir de veldig opptatt av de romantiske forholdene sine.
LIDENSKAP: Personer med overdreven lidenskap opplever ofte ikke tilfredsstillelse fra andre aspekter i livet, og derfor blir de veldig opptatt av de romantiske forholdene sine. Vis mer

Ulike typer stalking

Det er forskjell på uskyldig stalking, som innebærer å holde seg oppdatert på hva den andre driver med på avstand, for eksempel via sosiale medier, og besettelsesstalking, som innebærer å oppsøke personen.

Fysisk stalking kan være på arbeidsplassen, å stå utenfor boligen eller hans nye kjærestes bolig, dukke opp på fester og andre steder vedkommende befinner seg og lignende. For mange vil dette skade både arbeidsliv og sosialliv, og vil i mange tilfeller grense over til straffbar stalking.

- Frykten for å bli alene, frykten for å ikke føle kjærlighet igjen, frykten for å miste denne personen og frykt for å bli byttet ut er ofte grunnene til at stalking oppstår, sier sexolog og parterapeut Tone Haldorsen til KK.

UBEHAGELIG: Personforfølgelse handler om å utsette noen for uønsket kontakt gjentatte ganger.
UBEHAGELIG: Personforfølgelse handler om å utsette noen for uønsket kontakt gjentatte ganger. Vis mer

Dette viser studien

En ny studie som ble publisert i Journal of Personality i desember 2021, undersøker årsakene til stalking, inkludert tvangstanker, lidenskap og frykt for å bli forlatt. Det ble utført fire ulike studier, skriver Psychology today.

Resultatet viser at personer som er overdrevet lidenskapelige partnere oftere stalker eksen sin. De har også ofte en intens frykt for å bli forlatt, som øker sannsynligheten for at de stalker en eks.

Studien spekulerer i om grunnen kan være at lidenskapelige mennesker ikke opplever tilfredsstillelse fra andre aspekter i livet, og derfor blir veldig opptatt av de romantiske forholdene sine.

Hvis en person er veldig involvert i forholdet sitt, kan et brudd være en trussel mot deres egenverd og det kan forklare hvorfor de driver med stalking som en metode for å opprettholde forholdet.

Men er det så enkelt?

KOM DEG VIDERE: - Så lenge du har en slik type hekt på noen, er du ikke fri til å leve fullt ut, sier eksperten.
KOM DEG VIDERE: - Så lenge du har en slik type hekt på noen, er du ikke fri til å leve fullt ut, sier eksperten. Vis mer

- Ikke romantisk

- Hva tror du er grunnen til at noen driver med «romantisk stalking»?

- Romantisk stalking er et morsomt ord. For hvem er det romantisk for? Den som stalker, den som blir stalket eller begge? Det kan være mange grunner til at noen stalker en tidligere flamme, men ofte er det fordi man har problemer med å gi slipp, sier Haldorsen.

Kanskje er følelsene for denne personen sterkere enn du har følt for andre? Kanskje er sexen bedre, eller du føler at han eller hun kan oppfylle drømmene dine og gi deg noe du savner ellers i livet?

- Frykten for å ikke oppleve det du opplevde med denne personen er ofte grunnen til stalking. Noen tenker at «hvis jeg bare kan vinne henne tilbake, så vil alt løse seg». Men så enkelt er det nok ikke, forklarer Haldorsen.

Haldorsen vil personlig ikke kalle stalking romantisk, og sier at man heller bør prøve å bearbeide tapet og gå videre for å gi seg selv muligheten til å leve fritt igjen.

- Så lenge du har en slik type hekt på noen, er du ikke fri til å leve fullt ut, sier hun.

Vondt når relasjonen er borte

- Jeg personlig tror ikke det handler om frykt for å bli forlatt eller overdreven lidenskap. Jeg tror det handler om å fylle et tomrom som blir synlig igjen fordi kjæresten og relasjonen er borte.

Det sier Ane Hagen, som er matchmaker og datingrådgiver til KK.

Hagen forteller at en person som har frykt for å bli forlatt ofte har forpliktelsesangst, binder seg ikke like lett til en kjæreste og har utviklet en god overlevelsesstrategi hvis de skulle bli forlatt.

- En person med overdreven lidenskap vil heller ikke legge så mye vekt på den ene personen og ofte heller hoppe raskt videre til noen andre, forklarer hun.

SØK HJELP Blir du stalket eller føler deg truet? Ring politiet.
SØK HJELP Blir du stalket eller føler deg truet? Ring politiet. Vis mer

Vil fylle et tomrom

- Det jeg har sett gjennom samtaler med single er at de som stalker ekser ofte starter letingen etter en kjæreste for å fylle et tomrom. Dette er personer som ofte liker å ha alt på plass i livet og som liker å ha kontroll over det som foregår, sier Hagen.

Hvis man da blir forlatt kan prosjekt «få tilbake eksen» bli til for å ikke kjenne på følelsen av å ikke ha lykkes, eller for å fikse det som i livet og hverdagen nå ikke er som det var.

- I stedet for å ta tak i det som egentlig plager dem, eller bruke tiden på en sunn hobby, blir det å stalke eksen et prosjekt. Det er usunt, destruktivt og et tydelig tegn på at man har ting man må jobbe med, sier hun.

Søk hjelp

Har du en hekt på noen og sliter med å komme deg videre? Stalking er ikke løsningen. Søk heller hjelp hos fastlegen eller psykolog.

Mental Helse Hjelpetelefonen er en gratis og døgnåpen telefontjeneste som du kan ringe på 116 123. Foretrekker du å skrive i stedet for å ringe, kan du benytte Hjelpetelefonens nettjeneste sidetmedord.no.

Blir du stalket eller føler deg truet? Ring politiet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer