Sex

Ny forskning: Den viktigste forutsetningen for et godt sexliv

- Hvor godt sexlivet er, gjenspeiler hvor godt forholdet er, sier sexolog.

GODT SEXLIV: Hva som er et godt sexliv er individuelt, men én ting ser ut til å gå igjen, viser ny studie. FOTO: NTB
GODT SEXLIV: Hva som er et godt sexliv er individuelt, men én ting ser ut til å gå igjen, viser ny studie. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Hva som legger til rette for seksuell tilfredsstillelse i et parforhold kan være mye - og det er individuelt - men kanskje tenker vi umiddelbart på kommunikasjon, kjemi, erfaring eller lekenhet?

Det stemmer nok for mange det også - men forskerne av en ny studie har kommet frem til et mye «enklere» svar!

I studien, som er publisert i mai-utgaven av Journal of Social and Personal Relationships, ville forskerne finne ut om vi kan forutse hva som legger til rette for et godt sexliv, og i så fall hva som ville være den beste forutsetningen.

Forskerne kom frem til at den viktigste forutsetningen for at sexlivet var tilfredsstillende var: At partnerne var fornøyde i parforholdet.

Så enkelt, og likevel så vanskelig...

Sex og samlivseksperter har tidligere uttalt til KK at lav sexlyst blant annet kan komme av utfordringer i samlivet. På en annen side kan sex og intimitet bringe par nærmere hverandre. Så dette blir jo en «høna og egget»-situasjon, egentlig?

Satt på spissen, og veldig forenklet: Hvis et godt samliv fører til god sex og omvendt - hvordan løser vi det hvis sexen allerede har uteblitt en stund?

- Hvor godt sexlivet er, gjenspeiler hvor godt forholdet er

Vi hører med to sexologer. Hva tenker de om studien?

- Veldig spennende studie, men ikke så overraskende funn, sier sexolog og pressesjef i Nytelse, Maria Ebbestad, til KK.

Hun forteller at hvor godt sexlivet er, absolutt gjenspeiler hvor godt forholdet er.

- Sexlyst kommer for mange som summen av at alt annet er på plass, og mangel på sexlyst det motsatte.

SEXOLOG: Maria Ebbestad. FOTO: Nytelse.no
SEXOLOG: Maria Ebbestad. FOTO: Nytelse.no Vis mer

- Jeg tenker det er en flott studie, som viser et godt bilde av det jeg ser i terapirommet.

Det sier parterapeut og sexolog Tone Haldorsen til KK.

- Det er sjeldnere å høre at par har et fantastisk sexliv, men et generelt dårlig forhold, enn at de har et dårlig sexliv fordi forholdet generelt er dårlig. Altså - det er flere par som lider i sexlivet, men mener selv de har et godt forhold - men i parterapi finner vi ofte ut at forholdet ikke fungerer så godt som de tror, og at det er derfor sexlivet lider.

Generelt jobber Haldorsen mest med å reparere et forhold ved å gi det en ny og stabil plattform, som igjen øker lysten til et godt sexliv:

- Så ja, hvor fornøyd vi er i forholdet, har mye å si for hvor fornøyd vi er med sexlivet.

Er kvinner mer opptatt av partners nytelse?

Studien viste også noen kjønnsforskjeller. For de kvinnelige deltakerne var partnerens seksuelle tilfredsstillelse en like viktig forutsetning for deres egen tilfredsstillelse. For menn var det mindre viktig.

Hvorfor? Kanskje fordi kvinner, i motsetning til menn, sosialt forventes å prioritere kjærestens eller ektemannens glede, påpeker forskerne.

Vi hører med de norske sexologene.

- Hva tenker du om at kvinnene i denne studien legger mer vekt på partners tilfredsstillelse, enn det menn gjør?

- Jeg tror kvinner har det mer naturlig i seg å være omsorgspersoner, og tenker oftere på om partneren har det bra, enn motsatt. Når det er sagt, har kvinner blitt flinkere til å si ifra hva som må til for at forholdet og sexlivet skal kjennes tilfredsstillende, og menn har blitt mer flinke til å lytte, forteller Ebbestad, og fortsetter:

- Så jeg føler vi er på god vei til å bli mer samstemte. Det viktigste er å kommunisere sine ønsker og behov i forholdet, både når det kommer til samlivet, hverdagen og sexlivet.

Tone Haldorsen tenker det er helt naturlig at kvinnene la større vekt på partners tilfredsstillelse enn mennene gjorde:

- Med tanke på det vi vet om kvinners omsorgsgen: Det faller kvinner oftere naturlig enn menn, å ta vare på syke slektninger, barn, partner og kolleger.

Hun understreker:

- Det er generaliserende, og unntak finnes selvfølgelig, men det er det vi ser generelt. Kvinner har ofte mer «gratisarbeid» med å ta vare på andre enn det menn har. Derfor vil det også være naturlig å finne ut i en sånn undersøkelse at partners velvære har mer å si for kvinner enn for menn, og det er også noe jeg ofte ser i samtale med par.

HENGER SAMMEN: - Flere par som lider i sexlivet men mener selv de har et godt forhold, men i parterapi finner vi ofte ut at forholdet ikke fungerer så godt som de tror, og at det er derfor sexlivet lider. FOTO: Privat
HENGER SAMMEN: - Flere par som lider i sexlivet men mener selv de har et godt forhold, men i parterapi finner vi ofte ut at forholdet ikke fungerer så godt som de tror, og at det er derfor sexlivet lider. FOTO: Privat Vis mer

Men Haldorsen tror også at dette går på veldig dårlig kommunikasjon, og hva vi ser på som «å passe på».

Mange menn forteller Haldorsen i parterapi hva de gjør for å passe på partneren og tilrettelegge for at partner skal ha det bra, og så skjønner ikke partner hva han mener.

- Om par hadde kommunisert bedre om hva hver enkelt trenger for å føle seg ivaretatt, ville det oppstått færre misforståelser og mindre misnøye. For det er ikke sånn at menn bryr seg mindre om partneren enn det kvinnen gjør, det kommer bare frem på andre måter enn hos kvinner, understreker parterapeuten.

Slik forholder dere dere til en periode med lite sex

Maria Ebbestad understreker at sex på mange måter er limet i forholdet - det er jo tross alt det som skiller oss fra å bare være gode venner, selv om vi skal være det også.

Så hva gjør vi i perioder der sexen ikke er på topp?

- Snakk sammen om hvilke forventninger man har, hvor ofte man tenker at det er naturlig å ha sex, og respekter hverandres svar. Nærhet bringer oss tettere sammen, og følelsen av å være en enhet blir sterkere for de som har mye nærhet med partneren sin.

NÆRHET: - Nærhet bringer oss tettere sammen og følelsen av å være en enhet blir sterkere for de som har mye nærhet med partneren sin, sier sexolog. FOTO: NTB
NÆRHET: - Nærhet bringer oss tettere sammen og følelsen av å være en enhet blir sterkere for de som har mye nærhet med partneren sin, sier sexolog. FOTO: NTB Vis mer

Samlivsterapeut Trine Huseby, som driver fagbloggen trinehuseby.no med teknikker og inspirasjon for par, har tidligere forklart til KK at når det stopper opp på én arena, kan det å snakke om det være svært positivt for forholdet.

Blant annet kan det bidra til at man blir forståelsesfull overfor hverandre, at man føler tålmodighet fremfor press og dårlig samvittighet, at man blir kreativ på løsninger og at man beholder teamfølelsen.

Dersom du opplever en lenger periode med lite eller ingen sexlyst, vil det altså være viktig at du kommuniserer godt med partneren din. For mange par er sex en viktig måte å kommunisere kjærlighet og å vise bekreftelse på.

Så hvordan kan vi prate om dette på en god måte?

Huseby forklarte at for de fleste vil verbal kommunikasjon være mest hensiktsmessig. Om du er usikker på hvordan du bør gå frem, har Huseby disse tipsene til deg:

1. Vær tidlig ute og kom partneren din i forkjøpet, så han/hun slipper å lure.

2. Ta ansvar for at du ikke fungerer på denne arenaen for tiden.

3. Hvis du kan si det og mene det, kan det være fint for partneren din at du beklager konsekvensene det får for dere som par.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer