Åpent forhold

Ny forskning viser at åpne forhold kan gjøre oss lykkeligere

- Ekstremsport for følelseslivet, sier eksperten.

HJERTET ER STORT: - Jeg tror at hjertet er stort og ingen går gjennom et langt liv uten å bli betatt, forelsket eller seksuelt tiltrukket av andre, sier eksperten. Forskning tyder på at rundt 20 prosent av ektepar har eksperimentert med ikke-monogami. FOTO: NTB
HJERTET ER STORT: - Jeg tror at hjertet er stort og ingen går gjennom et langt liv uten å bli betatt, forelsket eller seksuelt tiltrukket av andre, sier eksperten. Forskning tyder på at rundt 20 prosent av ektepar har eksperimentert med ikke-monogami. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

De fleste av oss krever mye av personen vi skal dele livet med. Han eller hun skal ikke bare være snill, smart, morsom, sosial og ha en spennende karriere, vedkommende skal også være en god elsker, empatisk, en bestevenn og en likeverdig partner i husarbeid og barneoppdragelse. Han eller hun skal være din sjelevenn, og den eneste som kan oppfylle dine følelsesmessige og seksuelle behov.

Kanskje ikke så rart at det er vanskelig å finne drømmeprinsen eller drømmedama?

Før i tiden var ekteskap først og fremst en økonomisk ordning, der de inngikk et livslangt forhold med formål å oppdra barn og ta vare på familiens eiendom. I dag ser de fleste på ekteskap som noe man inngår når man virkelig elsker hverandre. De færreste er helt avhengig av hverandre økonomisk, og det gjør ofte at vi har høyere forventninger til ekteskapet.

Det sier seg selv at vi ikke kan finne absolutt alt i en person og ingen er perfekte. For høye forventninger til en livspartner er nok én av grunnene til at rundt 40 prosent av ekteskap i Norge ender i skilsmisse.

Når vi ikke oppfyller våre egne eller ektefellens behov og forventninger, tenker vi fort at ekteskapet ikke er så bra som det burde være. Dette er spesielt tilfelle når det gjelder avvik i seksuell lyst, for eksempel hvis den ene ikke har behov for sex regelmessig mens den andre har mye mer sexlyst.

Alt for ofte ender ulike seksuelle behov med at en av partene er utro. Ifølge undersøkelser skjer det faktisk i opptil 20 prosent av ekteskap. Utroskap er en ledende årsak til skilsmisse og en av de vanligste årsakene til at par søker rådgivning.

For noen kan løsningen være å ha et åpen forhold, altså å tillate at den andre har andre seksuelle partnere eller kjærester i tillegg til deg. Men er det en god løsning? Ny forskning viser faktisk at åpne forhold kan gjøre oss lykkeligere, men kun på kort sikt.

UTROSKAP ER VANLIG: Utroskap rammer rundt 20 prosent av alle forhold og er en vanlig årsak til at folk går fra hverandre, men et åpent forhold vil ikke nødvendigvis hjelpe. FOTO: NTB
UTROSKAP ER VANLIG: Utroskap rammer rundt 20 prosent av alle forhold og er en vanlig årsak til at folk går fra hverandre, men et åpent forhold vil ikke nødvendigvis hjelpe. FOTO: NTB Vis mer

Alle blir tiltrukket av andre

- Jeg tror at hjertet er stort og ingen går gjennom et langt liv uten å bli betatt, forelsket eller seksuelt tiltrukket av andre. Alle har evnen til å bli glad i flere mennesker, bare se på foreldre med mer enn ett barn som er like glad i alle barna sine. På samme måte kan vi også få romantiske følelser, bli forelsket og tenne seksuelt på flere enn én person.

Det sier Beate Alstad, som er spesialist i sexologisk rådgivning (NFKS, NACS) ved Sykehuset Telemark HF til KK.

I dagens samfunn er vi ofte seriemonogame, som betyr at vi er i ett forhold over lang tid, gjør det slutt og er så i et nytt forhold over lang tid.

Det er også noen som har flere forhold samtidig hvor alle de involverte ønsker det og vet om hverandre. «Poly» er et samlebegrep for slike relasjoner hvor noen bor sammen, eller har kjærester eller elskere på hver sin kant.

- Det er nok en del som tenker at de kunne tenkt seg et åpent forhold, og det er positivt hvis dere har så god tillit og kommunikasjon at dere får det til. Men det er nok også utfordrende, sier Alstad.

Utroskap rammer rundt 20 prosent av alle forhold og en vanlig årsak til at folk går fra hverandre, men et åpent forhold vil ikke nødvendigvis hjelpe.

- Det grunnleggende i de fleste parforhold er setningen «er du der for meg?», og det kan bli vanskelig i et åpent forhold, sier hun.

Ny forskning

Forskning tyder på at rundt 20 prosent av ektepar har eksperimentert med ikke-monogami, og ny forskning viser at åpne forhold kan gjøre oss lykkeligere på kort sikt, skriver Psychology today.

Forskerne rekrutterte 233 personer som vurderte å åpne forholdet sitt. Disse personene svarte på spørsmål som vurderte deres relasjonelle, seksuelle og personlige tilfredshet. To måneder senere svarte personene på de samme spørsmålene og rapporterte i tillegg om de nå hadde et åpent forhold eller ikke. Av disse hadde omtrent to tredjedeler gjort forholdet åpent, mens den andre tredjedelen ikke hadde gjort det.

De parene som etter to måneder hadde et åpent forhold, rapporterte om høyere nivåer av seksuell tilfredshet enn de som forble monogame. Det så heller ikke ut til å ha de skadelige bivirkningene som så mange bekymrer seg for, siden relasjonell og personlig tilfredshet forblir uendret.

Det er likevel noen svakheter med denne studien. Den sier kun noe om tilfredsheten etter to måneder, og sier ikke noe om hvordan det påvirker forholdet over tid. Det er nok derfor behov for mer forskning for å avgjøre om åpne forhold kan gjøre oss lykkeligere eller føre til enda mer misnøye i forholdet på lang sikt.

ÅPENT FORHOLD ELLER SWINGERS: Forskning tyder på at rundt 20 prosent av ektepar har eksperimentert med ikke-monogami. FOTO: NTB
ÅPENT FORHOLD ELLER SWINGERS: Forskning tyder på at rundt 20 prosent av ektepar har eksperimentert med ikke-monogami. FOTO: NTB Vis mer

- Åpne forhold kan fungere kjempebra

- Hvis dere begge ønsker å ha et åpent forhold og føler dere tilfreds med det, kan det fungere kjempebra. Men da må begge føle at det er en berikelse for forholdet og ikke noe som holder dere tilbake.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret i Sarpsborg til KK.

Winther sier at åpne forhold kan gi forholdet variasjon, og at du da kan tillate deg selv å forelske deg i andre, noe som kan gi lykkefølelser.

- Følelsen av å være betatt og nyforelsket er gode følelser som vil gjøre at du føler deg mer fornøyd i hverdagen. Det kan fungere kjempebra, men det kan også gå veldig dårlig, sier han.

Det finnes mennesker som har levd i åpne forhold hele sine voksne liv og som får det til å fungere veldig bra. For andre kan det føre til kjærlighetssorg, sjalusi og vanskelige situasjoner.

- For å få åpne forhold til å fungere er åpen kommunikasjon det aller viktigste, sier Winther.

EKSTREMSPORT: - Det er ekstremsport for følelseslivet å dele livet med en person, og så oppleve at den personen kommer hjem og er nyforelsket i noen andre eller nettopp har hatt sex med noen andre, sier Alstad. FOTO: NTB
EKSTREMSPORT: - Det er ekstremsport for følelseslivet å dele livet med en person, og så oppleve at den personen kommer hjem og er nyforelsket i noen andre eller nettopp har hatt sex med noen andre, sier Alstad. FOTO: NTB Vis mer

Det viktigste er å være enige

Hvis dere har levd sammen som monogame over tid, og velger å åpne opp forholdet, er det viktig at begge er enig om det. Selv om begge samtykker, betyr det ikke bestandig at begge virkelig ønsker det. Derfor er det viktig å ikke la seg presse til å ha et åpent forhold hvis det ikke føles riktig.

- Det er ekstremsport for følelseslivet å dele livet med en person, og så oppleve at den personen kommer hjem og er nyforelsket i noen andre eller nettopp har hatt sex med noen andre. Det er nok ikke så enkelt, for vi har en grunnleggende redsel og frykt for å miste den vi elsker, sier Alstad.

Som spesialist i sexologisk rådgivning og familieterapeut opplever Alstad at par oppsøker terapi fordi de ikke får det til og ikke takler de vonde følelsene.

- Noen drar inn andre partnere fordi forholdet er dårlig, i håp om å redde forholdet. Det kan over tid bli veldig vondt for begge, og kan føles som utroskap selv om dere var enige om det. Det kan være utfordrende for tilknytningen, føre til sjalusi og det kan være vanskelig å få tilbake tryggheten i forholdet. Dere må ha et utrolig sterkt forhold for å tåle disse følelsene, sier hun.

Noen forhold blir bedre av at det er åpent og fritt for begge parter, spesielt de som ikke føler seg hjemme i tosomhet og monogami, men Alstad tror det gjelder for noen få og ikke for alle.

- Gjennom et langt ekteskap eller samliv vil nok alle forelske seg, få romantiske eller seksuelle følelser for andre, men det kommer virkelig an på hva du gjør med det. Det er et gammelt ordtak som heter «å bli sulten ute, men spise hjemme». Altså å kjenne på deilige og spenstige følelser ute, men istedenfor å ha for eksempel sex med noen andre, kan man bruke disse følelsene for å styrke forholdet med partneren hjemme, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer