Krangling:

Ny forskning viser at det er mulig å unngå hverdagskrangling

De første mikrosekundene i møte med dine nærmeste er avgjørende for hvordan dagen blir, hevder samlivsguru. Det fikk KKs journalist til å gå i seg selv.

KRANGLING: Mange av oss møter våre nærmeste på en tankeløs måte, og kan få en mye hyggeligere hverdag med noen små justeringer, mener samlivsguru John M. Gottmann. FOTO: NTB Scanpix
KRANGLING: Mange av oss møter våre nærmeste på en tankeløs måte, og kan få en mye hyggeligere hverdag med noen små justeringer, mener samlivsguru John M. Gottmann. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Ny dag, nye muligheter for å kjefte og smelle, klage og mase. Sånn er det altså blitt. Hadde bare alle gjort som de skulle, burde og lovet, hadde jeg sluppet å mase. Noen som kjenner seg igjen?

Det er en evig runddans, som starter med at jeg må be mann og barn igjen og igjen om å henge opp jakka (vi har knagger til sånt, trenger ikke bygge hauger i gangen), gå ut med søppel eller mate gullfisken. Oppgavene er delegert, det burde vært så enkelt, og likevel er det jeg som er den slitsomme når jeg maaaaser.

Trodde jeg.

Helt til jeg leste samlivsguru John M. Gottmanns siste bok «Snu deg til meg», som handler om hvordan vi innbyr til relasjoner med andre mennesker. Gottmanns forskning har avslørt at de første mikrosekundene er helt avgjørende for hvordan vår relasjon med andre mennesker ender opp.

Det gjelder første gang vi møter et nytt bekjentskap - og hver gang vi møter dem vi omgås til vanlig. Hvordan møter du folka dine? Jeg møter dem med mas. Som ikke akkurat er kjent som en stor motivasjonsfaktor.

LES OGSÅ: Dette kjennetegner lykkelige par.

Innby til kommunikasjon

På den ene side: Hvorfor tok det meg førti år å skjønne det som nå fremstår som så opplagt; møt verden med et smil og den smiler tilbake? På den andre side: Hvorfor er det JEG som må endre meg? Hvorfor skal JEG gjøre meg til og snakke med pusestemme når jeg ber pent om noen kan gjøre noe de skulle ha gjort i forgårs?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer