Utroskap

Ny samlivstrend: - Påfallende mange velger å bli

Noe har skjedd på samlivsfronten. Utroskap betyr ikke lenger automatisk brudd.

UTROSKAP: - I dag ser at veldig par mange prøver å tilgi utroskap, sier psykolog og sexolog Thomas Winther til KK. Foto: NTB Scanpix
UTROSKAP: - I dag ser at veldig par mange prøver å tilgi utroskap, sier psykolog og sexolog Thomas Winther til KK. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De har dukket opp i mediebildet med jevne mellomrom de senere årene: kjente personer som blir tatt med buksene nede og så, kona som støtter ham og samlivet som fortsetter.

Vi husker Hillary Clinton som forble ved Bills side, og åpent gikk ut og tok ham i forsvar - og samtidig understreket at det ikke handlet om å være svak, men om å velge kjærligheten. Den siste tiden har fans og media engasjert seg i at pop-dronningen og feministikonet Beyoncé ikke forlater ektemannen Jay-Z, til tross for innrømmet utroskap, og her hjemme fikk komiker Lisa Tønne enormt med oppmerksomhet, etter først å ha delt at ektemannen var utro - for deretter fortelle at hun aktet å bli i forholdet.

STILL GOING STRONG: Bill og Hillary avfotografert i 1992,
STILL GOING STRONG: Bill og Hillary avfotografert i 1992, Vis mer

For det er nemlig ikke lenger sånn at utroskap er ensbetydende med samlivsbrudd.

LES OGSÅ: Vil du gi forholdet en ny sjanse?

Flere velger å bli

- Hvor mange norske par som opplever utroskap, er det ingen som helt sikkert vet. Men, at det er utbredt, er det liten tvil om. Ifølge Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret, er sidesprang noe mange par gjennom et langt samliv vil oppleve. Det bekrefter også Kate Elin Søyland.

I terapirommet er sidesprang en av de vanligste årsakene til en samlivskrise, sier Søyland, som er par- og familieterapeut og daglig leder ved privatpraksisen Åpen Dialog til KK.

Men, i motsetning til for noen år siden, er det ikke lenger sånn at utroskap alltid fører til samlivsbrudd.

- Da jeg studerte familieterapi tidlig på 2000-tallet, var det en gjengs oppfatning i fagmiljøet at bare noen år tidligere, altså på 90-tallet, så hadde det vært slik at man gikk når det ble oppdaget utroskap. Så begynte man å se at flere og flere valgte å prøve og tilgi, og i dag er det en etablert trend og vi ser at veldig mange prøver å tilgi, sier Winther til KK.

EKSPERT: Kate Elin Søyland, par- og familieterapeut hos Åpen Dialog. Foto: Privat
EKSPERT: Kate Elin Søyland, par- og familieterapeut hos Åpen Dialog. Foto: Privat Vis mer

Mens kvinner på 50- og 60-tallet som regel ble værende i forholdet, fordi de ikke hadde den økonomiske friheten til å gå, så førte utbyggingen av velferdsstaten og målrettet likestillingsarbeid til at kvinner fikk økonomisk frihet og mulighet til å kunne etablere gode liv også utenfor kjernefamilien.

- Pendelen vil alltid svinge, med «Nora» fikk vi frihet til å velge et annet liv og ikke bare holde ut. Men, jeg ser i dag at det ikke lenger er gitt at de som blir bedratt går, så kanskje er pendelen i ferd med å svinge tilbake? Fra selvrealisering til parrealisering? Jeg møter i dag langt flere enn før, som ønsker å reparere sine forhold etter et sidesprang, sier Søyland.

Mange forteller om alt som står på spill, når de kommer til henne. Det handler ikke bare om et par, men om hele familier.

Krisen rammer da flere og et eventuelt brudd blir straks langt mer omfattende, og alvorlig for alle parter, sier hun.

LES OGSÅ: De vanligste årsakene til at det tar slutt

Kjendiseffekten

Det har de senere årene blitt vanligere å benytte seg av parsamtaler og parterapi.

Noe som også er blitt vanligere, er å snakke åpent om utroskap. Spesielt ser vi at flere kjente personer opp igjennom årene, åpent forteller om sidesprang og parterapi.

- Det er selvfølgelig mange grunner til at flere velger å bli, men jeg tror det spiller inn at vi ser kjente personer gå igjennom det samme, og at de klarer å gå videre. Det mest kjente eksempelet er kanskje Bill og Hillary Clinton, sier Winther og får støtte av Søyland.

- Jeg tror det spiller en rolle at kjendiser står fram og åpent forteller om sidesprang og parterapi, sier hun.

Komiker Lisa Tønne fikk i fjor hele Norges oppmerksomhet da hun i podcasten Tusvik & Tønne, fortalte at hun hadde oppdaget at ektemannen var utro. Et halvår senere entret hun scenen på Latter med «Tusvik og Tønne på oppdragelsesreise», med mannens sidesprang som et sentralt tema i forestillingen.

ÅPENHET: De to komikerne deler det meste fra eget liv både på scenen og i podcast. Her fra forestillingen "Tusvik & Tønne på oppdragelsesreise". Foto: John Andresen, Stand Up Norge AS
ÅPENHET: De to komikerne deler det meste fra eget liv både på scenen og i podcast. Her fra forestillingen "Tusvik & Tønne på oppdragelsesreise". Foto: John Andresen, Stand Up Norge AS Vis mer

Ingen av delene var tilfeldigheter, Tønne mener åpenhet om utroskap er det eneste som kan gjøre noe med den skammen mange kvinner føler, både når de opplever å bli bedratt, men også velger å bli.

I forestillingen forklarer hun hvorfor hun mener det langt ifra er noe svakhetstegn å bli værende i et forhold etter utroskap. Hun mener det krever vilje og beinhard jobbing, og ikke minst en ukuelig tro på at kjærligheten er sterkere enn det vonde.

- Det betyr ikke at jeg mener at man aldri skal gjøre det slutt. Det er alltid ulike årsaker til at kriser i forhold oppstår, og det å jobbe seg gjennom vonde ting, det krever veldig mye. Mer enn mange er villige til å gå gjennom, tror jeg. Og da er det enklere å gjøre det slutt, sier hun til KK.

LES OGSÅ: Derfor klarer de å lyve om utroskap

Skammer seg

- Skam er en vanlig følelse hos kvinner som rammes av en samlivskrise og som velger å bli. Og de skammer seg gjerne over at de skammer seg! Som om ikke den altomfattende krisen er nok i seg selv, kretser tanker rundt at andre «vet» og at det i tillegg verserer rykter også videre, forteller Søyland.

Om det ikke alltid direkte påvirker valget, så mener hun de færreste er helt upåvirket av hva venner, familie og kolleger måtte mene og gi av råd.

- Mange sier i terapirommet «og jeg som alltid har sagt at dersom min partner er utro, så er det rett ut!». Så opplever de plutselig å stå midt oppi det emosjonelle jordskjelvet selv, og risikerer å miste noe av det kjæreste de har, sier hun.

Søyland mener det for en del, også kan bli en tilleggsbelastning å oppleve en følelse av at andre ser på en som svak.

- Det at enkelte kan se på det som at du ikke står opp for deg selv og at du «tillater» å la en annen behandle deg så dårlig, sier Søyland og minner om at det er paret som selv opplever krisen, som må ta valgene for veien videre.

Da Lisa Tønne fortalte om mannens sidesprang, lot ikke reaksjonene vente på seg. Støtten hun mottok var massiv, men mange mente også at det eneste hun kunne gjøre nå, var å forlate mannen hun ifølge seg selv, tross alt elsket.

- Det er veldig typisk at de rundt kommer med masse råd. At de tar side, og forteller deg hva du skal gjøre. Det er ofte godt ment, men det er ikke det du trenger i den krisesituasjonen, sier hun.

For henne og mannen, ble terapi en vesentlig del av jobben med å reparere forholdet.

- Terapi er ingen garanti for at man får det til å funke, men vi hadde ikke hatt sjans uten hjelp, sier Tønne.

LES OGSÅ: Det er hans feil alt sammen?

Parene som lykkes

Selv om Lisa Tønne valgte åpenhet og ifølge terapeutene med det kan bidra til å bryte tabuer, er ikke åpenhet nødvendigvis det lureste for andre par som opplever sidesprang.

- De fleste par jeg møter, velger ikke å fortelle venner og familie om sidespranget. Det er ingen fasit på dette, men for mange er det en god løsning, fordi det kan skape mange vanskelige situasjoner om andre vet om det, sier Winther.

Han mener de som velger å bli i forholdet, må belage seg på at det vil kreve mye.

- Det tar tid å bygge opp forholdet igjen. Det å skape tillit skjer over tid, mens det å ødelegge tilliten kan gå på sekunder. Den som har vært utro, må belage seg på mange ubegrunnede beskyldninger og ting kan bli veldig urettferdig, fordi partner må få tid til å bygge opp tilliten.

LES OGSÅ: Utro-tegnene du bør være obs på

Ifølge Søyland er det gjerne flere faser forholdet må igjennom etter et sidesprang:

  1. Anger!
  2. Bygge opp tilliten igjen (tar lang tid).
  3. Åpen dialog - slutt på løgner.
  4. Droppe all kontakt med den tredje part.
  5. Varig endring av de mønstre som førte til utroskap, samtidig som en bygger opp et «nytt» kjæresteforhold.

- Det er en tøff, men en vitaliserende prosess for dem som klarer det, sier Søyland.

LES OGSÅ: Norsk nettsted matcher sugardaddies med sugarbabes

LES OGSÅ: Er kvinner mer utro i dag?

KK informer om at Lisa Tønnes ektemann er kjent med innholdet i denne artikkelen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer