Eldres sexliv:

Ny studie: Norske besteforeldre onanerer mye

- Jeg ble overrasket, sier forskeren.

ELDRE HAR ET AKTIVT SEXLIV: - Norske besteforeldre onanerer mer og har mer sex enn vi hadde forestilt oss, sier ekspert. FOTO: NTB Scanpix
ELDRE HAR ET AKTIVT SEXLIV: - Norske besteforeldre onanerer mer og har mer sex enn vi hadde forestilt oss, sier ekspert. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste tenker gjerne at eldre ikke har så mye sexlyst, og at seksualitet og lyst er forbeholdt de unge. Nå viser imidlertid ny forskning at lysten ofte er til stede selv hos mennesker som er over pensjonsalder.

En forskningsgruppe har nylig studert den seksuelle aktiviteten og den seksuelle tilfredsheten til eldre mellom 60 og 75 år i Norge, Danmark, Belgia og Portugal. Studien viser at de fleste eldre er seksuelt aktive og fornøyd med sexlivet sitt, skriver forskning.no.

- Vi trodde i utgangspunktet at eldre ikke var så seksuelt aktive og tilfreds med seksuallivet sitt. Jeg visste lite om den gruppen av befolkningen fra før og ble overrasket. Norske besteforeldre onanerer mer og har mer sex enn vi hadde forestilt oss, sier Bente Træen til KK.

Hun er professor i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo og har ledet studien.

Sex blant eldre har nesten ikke blitt forsket på tidligere.

LES OGSÅ: - Jeg kjenner mange kvinner i 70-årsalderen som har et aktivt sexliv

Norske eldre onanerer mye

Norske eldre onanerer mer enn eldre i de andre landene som deltok i studien. 40 prosent av kvinnene og 65 prosent av de norske mennene hadde tilfredsstilt seg selv den siste måneden.

- Studien viser at de aller fleste har hatt en eller annen form for seksuell aktivitet siste år, enten med seg selv eller med en partner. De aller fleste er også tilfreds med seksuallivet sitt, sier Træen.

Basert på tall fra alle landene svarte mellom 40 og 60 prosent at de var fornøyd med sexlivet sitt.

- Snittet har samleie 2-3 ganger i måneden, og studien viser at de fleste har onanert siste måned. Det er en veldig høy andel, forklarer Træen.

Menn lever lenger

- Det som er mest avgjørende for om de eldre er seksuelt aktive eller ikke, er om de har en partner å ha sex med. Tradisjonelt har gruppen eldre voksne bestått av flest kvinner, fordi de har levd lenger enn menn. Det er i ferd med å endre seg, sier hun.

En større del av totalbefolkningen er i dag eldre voksne, vi lever lenger og er friskere.

- Den teknologiske utviklingen og internett har også skapt en arena hvor man kan finne seg en ny partner. Enten om man er skilt eller har mistet partneren på andre måter, sier Træen.

LES OGSÅ: - Eldre kvinner er mer selvsikre, og tør å leve ut sin seksualitet på en bedre måte

Mer tid til hverandre i alderdommen

Den seksuelle lysten går opp og ned i løpet av livet. Særlig i puberteten har mange en oppblomstring av hormoner og lyst. Når voksenlivet kommer blir mange opptatt av hverdag, barn og jobb, noe som gjør at seksualiteten nedprioriteres.

- Når ungene flytter ut har paret mer tid til hverandre, de føler seg ofte mer sett og hørt og det er positivt for seksualiteten. I alderdommen slapper de ofte mer av og setter pris på andre ting i livet, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Han sier at hvis det ikke er noe fysisk galt, er det ingenting som tilsier at sexlivet er over før man blir eldre.

- Sex og nærhet er viktig hele livet, sier han.

LES OGSÅ: Ja, du bør onanere jevnlig!

Lysten forsvinner ikke

Den nye studien inneholdt spørsmål om hvor seksuelt aktive de eldre har vært gjennom livet, og hvordan de ser på sin egen interesse og nytelse i dag i forhold til for ti år siden.

- De fleste har litt lavere eller uendret lyst og nytelse. Når vi ser på tidligere studier som har funnet mindre seksuell aktivitet blant eldre, handler det nok om at sammensetningen av gruppen «eldre» har endret seg mye, sier Træen.

De som står på terskelen til å bli pensjonister nå, er en generasjon som har tatt høyere utdanning og som har vært yrkesaktive. Det påvirker spesielt seksuallivet til kvinner.

- Det er viktig både for hvilket forhold man har til seksualitet, og hvilken funksjon den har. De er også den første generasjonen som har hatt kontroll over egen reproduksjon på grunn av p-pillen. Å kunne leve ut seksualiteten uten redsel for uønsket graviditet, har nok påvirket nytelsen og tilfredsheten for mange, sier hun.

På 50-tallet hadde de sex med dårlig prevensjon, noe som ofte endte med at hun ble gravid og at de «måtte» gifte seg.

- De som nå blir pensjonister har vært i en annen situasjon. Studien viser at sex og nytelse er viktig hele livet, forklarer hun.

LES OGSÅ: - Mange onanerer på jobb

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer