Skilsmisse:

Ny studie viser at de med mange kolleger av motsatt kjønn oftere blir skilt

- Mange beskriver at relasjonen begynte med et tett samarbeid, sier ekspert.

FALLE FOR EN KOLLEGA: - Relasjoner har en tendens til å bli mindre stabile dersom det er en rekke muligheter til å møte potensielle partnere av motsatt kjønn på arbeidsplassen, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
FALLE FOR EN KOLLEGA: - Relasjoner har en tendens til å bli mindre stabile dersom det er en rekke muligheter til å møte potensielle partnere av motsatt kjønn på arbeidsplassen, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er en kjent sak at mange finner kjærligheten på jobb, og det er ikke uvanlig å være utro på julebord og på jobbfester. Nå viser også en ny studie fra Danmark at de med mange kolleger av motsatt kjønn oftere blir skilt.

Særlig velutdannede menn med mange kvinnelige kolleger har økt risiko for skilsmisse, skriver forskning.no.

- Relasjoner har en tendens til å bli mindre stabile dersom det er en rekke muligheter til å møte potensielle partnere av motsatt kjønn på arbeidsplassen, sier Ingrid Blessom, som er psykolog og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi, til KK.

I studien har forskerne sett på alle danske par som ble gift mellom 1981 og 2002, og studert hvem som ble skilt og hva de jobbet med.

Menn i typiske kvinneyrker som sykepleiere og hjelpepleiere, og kvinner i mannsdominerte yrker som for eksempel på advokatkontor eller innen IT, har rundt 10 prosent større sjanse for å bli skilt.

- Trolig handler dette om at folk som jobber på arbeidsplasser med mange kollegaer av motsatt kjønn, har flere muligheter til å interagere og blir kjent med potensielle partnere, enn folk som jobber på arbeidsplasser der det er få av motsatt kjønn, sier Blessom.

LES OGSÅ: Betatt av en annen enn kjæresten din?

Handler om tilgjengelighet

Studien viser at menn med lang utdannelse som er ansatt i en bransje med flest kvinner, har dobbelt så stor risiko for skilsmisse som menn som er ansatt i en bransje med flest menn. Det skiller seg fra andre studier som viser at de med lang utdannelse sjeldnere skiller seg.

- Jeg er ikke overrasket over resultatet av denne studien. Utroskap handler i stor grad om tilgjengelighet. Andre studier viser at kjendiser og andre med status og mange tilbud oftere er utro, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Han sier at på en arbeidsplass med mange kolleger av motsatt kjønn, vil det være mange potensielle partnere som kan gjøre at noen faller for fristelsen.

- Hvis det er én attraktiv mann i en sektor med mange kvinner, kan det også bli en slags konkurranse blant kvinnene om hvem som klarer å kapre den ene mannen. Da er det ikke utenkelig at mannen kan falle for fristelsen og gjøre noe han ellers ikke ville gjort, forklarer han.

LES OGSÅ: Flørter kjæresten din med en kollega?

DOBBELT SÅ STOR RISIKO: Studien viser at menn med lang utdannelse som er ansatt i en bransje med flest kvinner, har dobbelt så stor risiko for skilsmisse som menn som er ansatt i en bransje med flest menn. FOTO: NTB Scanpix
DOBBELT SÅ STOR RISIKO: Studien viser at menn med lang utdannelse som er ansatt i en bransje med flest kvinner, har dobbelt så stor risiko for skilsmisse som menn som er ansatt i en bransje med flest menn. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Like barn leker best

Tidligere studier viser at folk har en tendens til å bli sammen med andre som har omtrent like lang utdanning, og som jobber innenfor tilsvarende fagfeltet som en selv jobber med. På en arbeidsplassen med mange kolleger av motsatt kjønn vil det være mange som fyller dette kriteriet, og dermed mange potensielle nye partnere tilgjengelig.

- Da kan det være fristende å flørte, eller til og med inngå en relasjon med en kollega.

- Jobben er et sted hvor man tilbringer mange timer, og ofte tilbringer man flere timer sammen med sine kollegaer enn sammen med sin partner, sier Blessom.

Jobben er også et sted der man ofte treffer andre med like interesser og kanskje også like personlighetstrekk.

- Dersom man omgir seg med mange av det motsatte kjønn betyr det altså at man har flere muligheter til å finne seg en ny partner, sier hun.

Fra forskning vet man at dersom det derimot er få kvinner tilgjengelig, gjør det at parforholdet er mer stabilt og at det blir færre skilsmisser.

- Mange beskriver at relasjonen begynte med et tett samarbeid, og at de kjenner seg sett og forstått på en annen måte siden de deler interesseområder, karrieredrømmer og kanskje til og med personlighetstrekk, sier hun.

LES OGSÅ: Slik takler du å se eksen på jobb hver dag

Avhengig av om forholdet er bra

- Jeg tenker ikke at alle kvinner som er sammen med en sykepleier eller lege med mange kvinnelige kolleger bør være bekymret. Det kommer helt an på personen, og hvor godt parforholdet deres er, sier Winther.

Han sier at fristelsen for å være utro og finne seg en ny partner er størst dersom man ikke har det bra i det forholdet man er i.

- Hvis man er veldig fornøyd hjemme, er det ikke så sannsynlig at man søker etter en ny partner på jobb. Det beste er å legge ned energi i å gjøre forholdet man er i best mulig, sier han.

LES OGSÅ: Dette øker risikoen for en skilsmisse med 75 prosent

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer